Så är det dags för ett nytt år igen och det är lika spännande varje år. Med tanke på hur 2020 och 2022 startade så har vi en annan beredskap för “elände” än vad vi tidigare varit vana vid.

Räck upp handen” den som trodde att vi skulle uppleva ett krig så nära oss under 2020-talet. Vi var nog många som trodde att det tillhörde en “förgången tid” att starta krig, bomba sönder städer och skicka ut unga män i krig på liknande sätt som gjordes för 100 år sedan.

Det är verkligen absurt att när vi tillsammans med barnbarnen lär oss om första världskriget, svarta veckan och skyttegravskrig kunna relatera till det som händer i nutid – inte många mil från oss. Att vi dessutom pratar om hur det kommer att påverka oss om det kommer närmare, hur vår beredskap ser ut här på Hornudden och hur den kan förbättras. Hur kommer vårt liv att se ut utan elektricitet är en fråga som dyker upp rätt ofta – inte minst vid de tillfällen då Internet fallerar … Då om inte förr blir det uppenbart varför vi har så många böcker i huset – inte bara uppslagsverk utan även “how to do” böcker inom både hantverk och annat. En “Hornuddsberedskap” som kan vara svår att förstå.

Vårt 2022 har varit ett förändringarnas år på flera sätt, men främst eftersom vi lade ner vårt prisbelönta café.

Den återkoppling som vi fått av våra besökare har varit allt från rena utskällningar till lyriska omdömen om lugnet, maten, drycken, platsen och framför allt servicen och bemötandet. Du kan nog gissa vilka som stod för vad. De som bokade bord eller kom på dropp för att äta sin lunch var de som berömde oss och var glada över att vi ändrat från fika till måltid. Av de som inte uppmärksammat att vi gjort en uppdatering och åkte ut som de gjort sedan 2009 fanns det upprörda känslor hos somliga medan andra åt sin lunch som de i alla fall tänkt. Vi har ju under åren sett att lunchen har varit det som fått flest att åka till Hornudden.
    
Att ändra koncept var en stor utmaning, men samtidigt väldigt stimulerande att tänka nytt, ta vara på mer av det som vi odlar och vara kreativ på ett annat sätt. Vi har förstås lärt oss massor under 2022 på många sätt och tar sats för att fylla på ännu mer. Oskar åker på studieresa i början av året och vi kommer att delta på flera events/mässor under vintern för att knyta nya kontakter och just lära oss mer.

Nordic Cider Craft Festival var en stor grej för oss – på flera sätt!

Bara det att vi hade en projektledare som verkligen var en ledare, tog ansvar och drev projektet var helt underbart. Utan Erik på Ankan och hästen hade vi inte klarat av att ha någon festival. Givetvis är Pomologik grunden för att vi överhuvudtaget skulle komma på att ha en ciderfestival men varken Oskar och Johan på Pomologik och vi här på Hornudden hade klarat av ett event under högsäsongen och det känns inte alls hårt att erkänna;). Nu är vi igång och planerar NCCF 2023 som går av stapeln den 1:a juli. Festivalen kommer att bli större och utifrån vad vi lärde oss i år kommer vi att utveckla den på flera sätt – håll koll!
  

Även i år deltog i flera REKO-ringsutlämningar såväl i Stockholmsområdet som i Eskilstuna, Enköping och Mariefred. Har du inte upptäckt REKO än så REKOmenderar jag att du går in på Facebook och söker REKO och sen testar. För oss som producent är det ett viktigt bidrag till vårens överlevnad eftersom du som kund betalar innan du hämtar dina grönsaker istället för att vi skulle skickat faktura och fått vänta 31 dagar innan något syns på kontot. Det som gör REKO så bra är att vi får direktkontakt med dig som kund och det gillar vi. Därför har vi ju vår Andelsträdgård och 2023 blir vårt sjunde år med Andelsjordbruk.
  
Andelsträdgården är en viktig del för vår verksamhet och det är nästan att jag dristar mig att skriva att det är en förutsättning för vår långsiktiga hållbarhet, för så känns det. Samtidigt är jag väl medveten om att om vi inte hade haft Andelsträdgården hade vi troligen haft något annat som bidrar socialt, ekonomiskt och ekologiskt till vårt företagande. Det är ju liksom vår grej: att se möjligheter och ta vara på dem

Vår ständiga utveckling är viktig och för att den ska vara möjlig försöker vi ta vara på de erbjudanden som vi får från Fjärdhundraland, Stolt Mat, Matlust, Matklustret, Länsstyrelsen, Uppsala Universitet, Svensk Lantmat, Coompanion och  Sörmlandsäpplen

Jag har säkert glömt någon av de organisationer som erbjuder kompetensutveckling för vi har den förmånen i vår bransch att vi erbjuds olika utvecklingsprogram och kompetensutveckling till ett reducerat pris genom våra organisationer. Det kanske är så i andra branscher också, det har jag inte koll på, men det är definitivt en förmån. Att fylla på med kompetens, möta kollegor i diskussioner och inspireras är nödvändigt för att ha omvärldskoll och möjlighet att ständigt utveckla företaget och det skulle inte vara möjligt utan de “extraerbjudanden” som vi får.

Det blev ett litet nerslag i vad som hänt och vi gjort under 2022. Nu ser vi fram emot 2023 med nästa NCCF, Avsmakningsmenyer, bröllopsfester och kalas, 500-års firande i Strängnäs , Trädgårdsfest i Enköping, Korv och brödrundan i mars och mycket annat.

Jag avslutar med en önskan från oss på Hornudden om ett riktigt Gott och Fantastiskt 2023 och förhoppningar om att vi ses – flera gånger!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *