Det blir inte alltid som vi tänkt oss … Om vi ser till tidsplaneringen! Jag har inte räknat på procenten, men det känns som om 50% prickar vi och det är helt OK. När det gäller fruktträdgården så sköt vi fram inhägnandet ett år och när vi förra veckan skulle till att plantera var inte vädergudarna på vår sida precis och detsamma i dag. Vi är oerhört tacksamma över att “Äppelteamet” i vårt CSA-gäng inte räds regn och väta.

Nu är en rad av 19 planterad och vi är rejält taggade att få ner fler nu i veckan. Äppelteamet från CSA-gänget tillsammans med Viktor, Alina och Johanna har förberett med stolpar och tråd så nästa planteringstillfälle kommer det att gå som en dans.

I vår fruktträdgård har vi en långsiktig plan så ca 1/5 av träden är ympade på en grundstam som heter A2. Det innebär att träden kan bli rejält stora – som äppelträd alltid blev förr – de kan bli mer 100 år. Dessa till skillnad mot de som numera oftast planteras i nyodlingar av äppelträd som ympats på B9 för intensiv skörd och kort livslängd.

Men vi planterar flest träd med grundstam MM106 – som inte blir hundra år, som kräver mindre skötsel än de på B9 och som får en höjd som är lättplockad. Vilka sorters äpplen har vi valt ut då? Jo, vi har valt våra favoriter, förstås. Flest Rubinola och Discovery men även Holsteiner Cox, Gravenstein och Reike. Givetvis planterar vi också ett gäng cideräppelträd och vildapel så att Johan ska ha något att jobba med i sin ciderproduktion framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *