I är har vi två praktikanter under oktober, det är Bob från Eldrimner och Douglas från Culinarycraft. Bob går en ettårig utbildning i Bär-, frukt- och grönsaksförädling och han har sina första två praktikveckor (av totalt 20 praktikveckor) hos oss. Douglas har erfarenhet från hans föräldrars restaurang och går andra året på Strängnäs restaurangskola Culinarycraft så han har god insikt från hur det är att driva restaurang i en liten stad.
Oktober är en lågsäsongsmånad för oss och det är då vi tar vara på skörden och försöker jobba ifatt rent allmänt. Vi har länge sett fram emot att göra fermenterade tomater, allt sedan Arno var här i somras och berättade om metoden. Mycket jobb och många dagars väntan men en annorlunda och användbar produkt.

Vi har pratat en del om fermenterade grönsaker både i köket och när vi fikar och det verkar som om det vanliga är att man anser att fermenterat är detsamma som mjölksyrejäsning – Amanda klargör vilka olika sorters fermentering det finns detta på sin sida. Trots allt intressant att när vi mjölksyrar så vill vi inte ha in syre men när vi fermenterar så syresätter vi – och det är mjölksyrebakterier det handlar om i båda fallen. Detta kräver mer forskning. Jag har boken med svaret – återkommer i ämnet!
Grabbarna har tillsammans med Mats och Oskar syrat nästan alla krukor vi har så nu kan de hur många procent salt det ska vara och hur man gör. Douglas ska hem och sätta en omgång – det har han lovat:).

Vi passar på att pickla både nytt och gammalt och idag kokade Douglas Tyras tomatmarmelad som är så god till kött och potatis. Tyra var faster Ebbas syster och när hon åkte hem till Motala brukade vi ge henne gröna tomater och sen kom hon tillbaka med en burk tomatmarmelad med kryddnejlikor och lök.

Bob vill följa från åker till bord så han har passerat rosenkvitten, gjort curd och nu är bottnarna till rosenkvittentarten snart klara. På söndag får han “montera dem”.
PS. Hittade en annan sida med många tips på hur man kan spara tomater till vintern. Intrycket är att man nog får välja kritiskt men definitivt inspirerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *