För många år sen besökte vi Wålstedts lantbruk för att titta på Trygves tomater och höra hur de drev sitt företag. I torsdags var det dags för ett återbesök eftersom vi inbjudna av LRF Dalarna för att berätta om vår företagsutveckling. Det var ca 20 personer som samlats för att även få information om projektet “Samverkan i Matkedjan”. På förmiddagen var det Per, äldste sonen till Trygve och Meta, på programmet och han berättade om gårdens historia, drift mm. Det fanns utrymme för frågor så vi frågade på och vi fick en utförlig bild av hur det är att odla ekologiska grönsaker storskaligt i ett familjeföretag.
Trygves farmor och farfar kom till gården 1918, alltså 10 år innan Anna & Georg kom till Hornudden, och historiebeskrivningen hade vissa likheter med vår förutom det geografiska läget och storleken på gården … Dalarna har ju ett lite annat klimat (snön låg kvar i torsdags) så det var väldigt imponerande att höra att de alltid har färskpotatis till midsommar. Det var viktigt förr för oss också, men med fler “ben” att stå på så har det inte haft lika stor prioritet som tidigare (när vi åkte hem i bilen så kände vi båda att vi vill flytta upp potatisen på listan). Vi gick runt på gården och tittade samt fick lyssna till framtidsplanerna både vad gäller byggnation, företagsutveckling och generationsskifte. Att möta odlarkollegor är så stärkande och inspirerande samtidigt som vi blir medvetna om att vi har svårt att begränsa oss.

På Wålstedts lantbruk serverar de Bondfrukost och det är väldigt uppskattat under sommaren. Det var extra skoj att höra för vi har funderat på om vi ska servera frukostar under sommaren och efter att ha hört om deras framgångskoncept så fick idéen ny näring. Trädgårdsfrukost!! Kan det vara något? Vad ska den innehålla i så fall?? Vi blev inte klara med frukostplaneringen innan vi kom hem så vi får fortsätta över helgen. Vad tycker du ska ingå i Hornuddens trädgårdsfrukost?

Det är så givande att få föreläsa om vårt företagande. Vi har lärt oss så mycket under dessa år och vi delar gärna med oss. Det är allt från rent praktiskt hur man gör saker, men en hel del om olika sätt att tänka och att inte förutsätta något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *