Hur kan en fredag på Hornudden se ut? Gissningsvis har du ingen aning och ibland har inte vi det heller när vi vaknar på morgonen för ofta händer sådant som inte fanns med på “planen”. Idag gjorde vi ingen plan.

Min dag började med att jag gick ner och stängde av vattnet i tunneln, vi vattnade sparrisen länge eftersom vi rensade den i går. Efter vattningen var det dags att köra ut 5400 tobaksplantor som Kristoffer skulle komma och hämta och även att packa fyra lådor med örter till ICA Bengtssons i Strängnäs. Årets första leverans till “Pia på Bengtssons” – det känns finfint, vi har ju en väldigt gammal tradition att Hornudden säljer till ICA Bengtssons mer än 50 år!! Men då var det andra ägare på båda håll. Sen dags för dagens viktigast intag – förmiddagsfikat! Så här års tar vi det oftast utomhus och idag var himlen blå!

Sen snabbt upp till kontoret för komma i tid till ett digitalt möte. MEN, det var framflyttat som tur var och jag delegerade snabbt deltagandet till Mats, eftersom ämnet var transporter till NCCF den 2:a juli – båtar och bussar är inte min starkaste sida precis. I stället hamnade på mitt ansvar att städa Sjöstugan eftersom det skulle komma gäster senare under eftermiddagen och jag inte hann bli klar på torsdagskvällen. Sjöstugan är väldigt speciell och har du inte sovit där eller haft fest där så har du något viktigt kvar att göra. Bästa huset att vara med vänner eller med en utvald och väldigt speciell person … Bastu, nära till sjön, grillmöjligheter, bästa solverandan och sovrummen åt norr. Kan inte blir bättre – nu när det dessutom finns diskmaskin.

När städningen var klar bar det av till kryddhuset för att vattna, lite orolig för att det skulle sloka eftersom klockan närmade sig 12. Men det var lugnt – inget slokade. Samtidigt som jag städar och vattnar så lyssnar jag på The Inner Development Goals Summit 2022 i lurarna. Har förstått att det ser rätt skoj ut när jag går omkring i “gaming headset” och det är väl bra om jag får andra att bli glada när de ser mig. Eller hur!

Efter lunchen tog vi en timme för att visa hur vi jobbar med predatorer för våra praktikanter från Enköpings Yrkeshögskola. Elsa, Anna och Jenny utbildar sig till trädgårdsmästare och under tre veckor gör de sin första praktik och det är hos oss på Hornudden. Mats berättar om humlorna, vi pratar nematoder, kollar på Ervi, Amblyseius och Orius. Det är full fart på alla rovdjuren, de flyger i väg så fort vi öppnar burkarna. Det är bara Amblyseis som är svåra att se för några av oss, men det löser vi och tar fram luppen. Lyckan är stor när djuren plötsligt blir “stora”.

Återigen blir vattning, vattning, vattning som gäller – visst är det härligt när solen skiner men det tar ju sån tid att vattna så här års och jag är inte klar med det förrän det är dags för eftermiddagsfikat … Sen ut och plocka sparris som Oskar beställt till morgondagens måltider som ska serveras. Så kul, det fanns en hel del trots att jag plockade några i går. Tänk dig dessutom lyckan när jag går ut för att plocka sparris och får se hur fint tjejerna (Fanni, Elsa, Anna och Jenny) rensat i tunneln. Så fint har det inte varit sen 2019. Superkul att se och det ger både inspiration och kraft. Snacka om kvinnokraft. Inser att jag borde ha tagit en bild, men det får vara tills vi planterat och sått klart.

Så dags att fixa i ordning små växthusen som vi ska servera lunch i under lördagen. Möblera om och se till att det finns stolar till alla. Får vi in 13 personer i det växthuset?? Ja, det funkar – vilken tur eftersom vi bedömer att det kommer att vara för kallt att sitta på balkongen. Ops, det fattas stolar som ska hämtas i stolsförrådet, göras rena och ställa på plats. Sist på dagens schema står att kolla över REKO-förfrågningarna och svara på frågor och ge info. Kommande vecka är det Liljeholmen, Linje 17, Kungsholmen och Eskilstuna och det är så kul eftersom det är vårt tredje REKO-år och jag känner igen de flesta namnen som beställer.

Några har faktiskt hört av sig på mailen och Messenger och frågat när vi kommer. En härlig kommentar gällande REKO i Stockholm var ” För att få era tomater åker jag dit ni kommer och i värsta fall ända ut till Hornudden.

Dock finns inga vanliga dagar – alla är olika och det är det som är grejen! Nu lämnar jag “Macken”, men kommer snart tillbaka för i morgon har vi öppet i butiken och den ska fyllas, kassan ska uppdateras och skyltar skrivas. Men innan dess har jag lovat Oskar att jag ska plocka “balla blad och hippa växter“. Livet är gott och snart är det maj – bästa månaden! Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *