Västra Götaland, den del av landet där mycket av odlingsrådgivning har uppkommit de senaste åren, dit åkte vi för att berätta om oss och Hornuddens trädgård. Helt otroligt för i Västar Götaland har de ju allt som t.ex. Kirsten Jensen – Den prisbelönta rådgivaren som har stenkoll på odling, ekologisk odling, förädling mm Kvarnen i Hyssna – hotell, utflyktspaket, erfarna ägare som är bra på storytelling och dessutom finns en en erfaren, inarbetad och proffsig turistfunktion Västsverige

Men det var lite komiskt för bland det första vi sa, t.o.m innan vi presenterade oss, var att säga att vi är avundsjuka på att de har Kirsten Jensen i Västra Götaland och vi fick ingen, absolut ingen reaktion från de 30 deltagarna. De visste inte vem hon är!! När vi sen tog presentationen runt borden så förstod vi att det inte var så konstigt eftersom det inte var odlare vi skulle underhålla under en timme. Är man inte ekologisk odlare eller fruktodlare så är det inte självklart att ha koll på odlingsrådgivare. Där föll vi i “Don´t assume-fällan” – igen!!
Länsstyrelsen i Västra Götaland hade fått 30 personer att åka mellan en kvart och 1,5 timme för att få information om bidrag, lyssna på oss och Kvarnen i Hyssna samt prova på grupprådgivning. Skoj att se att det finns intresse och att man ser möjligheter på landsbygden.

Det var väldigt intressant att lyssna på presentationen av deltagarna. Kreativa visionärer med fötterna på jorden och vissa även händerna i myllan. Ett gäng biodlare, några som har stora byggnader – typ lador – som de vill skapa något i, fler som vill starta eller bygga ut sitt café, en äppelmustare, två spannmålsbönder som vill utveckla sin verksamhet och fler därtill. Ett flertal som var i idéstadiet och som behöver bollplank för att komma vidare och några som redan har en etablerad verksamhet men som vill utveckla.

Vi berättade om hur Hornudden utvecklats på 90 år men med fokus på de senaste 30 åren. Det har ju hänt en hel del så det finns mycket att berätta om. Vi hade fått 45 minuter och de försvann snabbt. I alla fall för oss! Det fanns så mycket mer vi kunde ha berättat om. Vi visste redan innan att gruppen var väldigt blandad så det fanns intresse av att berätta om CSA, grönsaksodlingen, hur vi gjort vår utvecklingsval men restaurangen hann vi inte säga så mycket om. Vilket kanske var bra för när Kvarnen i Hyssna var på tur så berättade de om sin verksamhet med restaurang och café och det var väldigt mycket som vi kände igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *