Jag har tagit ett kliv in i poddvärlden genom att jag lyssnar på poddar när jag jobbar ensam – i köket eller i växthuset. När jag är på kontoret så behöver jag vara full koncentrerad på siffror så då blir det bara musik. Väl utvalda poddar, förstås, och en av dem är Hjärnpodden. Den är bra och jag lär mig garanterat något varje gång jag lyssnar.
En annan podd som jag lyssnat rätt mycket på är Odlarna och där finns det massa intressanta avsnitt att lyssna på. I dag blev det avsnitt 45 med Jessica Karlsson. Jag valde den för att Mats och jag hade på morgonen pratat om att vi skulle ta en liten stund ute idag och beskära några äppelträd. Så blev det inte för jag lyssnade på Jessica och insåg att vi ska nog vänta.
Hon klargjorde en hel del. Till exempel att anledningen till att vi lärt oss att beskära på våren grundar sig i ren pragmatik och ekonomi. Det är inte bäst för träden om det är stora träd. Om du vill att träden ska växa och bli större då ska du klippa på våren. Hon vet vad hon pratar om och om du blir tveksam så lyssna på podden – nr 45 Odlarna.

Mig påverkade hon. Vår dag prioriterades om och fick en helt annan inriktning. Mats blev glad för det blåste nordan och var ruskigt ute, sa han, och la sig under bilen för att mecka klart. Jag sitter här på kontoret istället och kan även berätta för dig att vi ändrat vår planering för plantering av äppelträden. Den blir i höst, troligen i oktober, istället för att stressa nu i vår. Eftersom det är bäst för träden, men även för oss faktiskt. Tänk vad poddlyssnande kan förändra en dag och en årsplanering. Livet är gott!

SONY DSC

Du som är trädbeskärare och har kunskap du vill dela med dig av eller tycker att vår omplanering är korkad – kommentera gärna. Du som har frågor om beskärning – fråga gärna. Kom ihåg att först lyssna på Jessica – hon kanske ger svar på dina funderingar.

One Comment

  • Bra podd det där! Men det finns inget stöd i forskningen för att JAS är det enda rätta. De resultat som framkommit från olika undersökningar är mycket oklara och inte kunnat rekonstrueras. Troligen för att det finns andra faktorer som har större betydelse (ex. vädret) än själva månaden. Dock ska man undvika precis i savstigning. Iaf enligt Johan Östbergs (SLU) artikel i tidskriften Landskap nr8/18. =) Men JAS är ingen dålig tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *