För andra året är Strängnäs kommun andelsägare i vår Andelsträdgård (vårt CSA) och kommer att få 15 stycken grönsakslådor levererade till utvalda kök i kommunen under 20 veckor. Det är så skoj att Karin, Peter och Helena, som sköter planeringen för måltidsservice, förstår värdet av och prioriterar att bidra till den ekologiska och lokala grönsaksproduktionen. Att få nyskördat direkt från odlingen är få kök förunnade och att leverera till positiva kockar ger en kick. Mats kom ofta hem förra året och berättade hur han blivit mottagen med frågor, kameror och glada tillrop. Du vet, det där med uppskattning är svårt att få nog av …
I år bygger vi på projektet med utbildning och odlingsprojekt. En del av detta tillhör förra årets upphandling så nu kan alla kök som vill vara med också få det. Det kommer att bli lite teori men mest planering och praktiskt arbete med odlingen. När vi träffades i dag började Mats med att ta upp fotosyntesen, cellandningen och fossil energi, men ledde sen in på vad i matproduktionen som bidrar till negativ miljöpåverkan. Nästa gång ska vi prata NPK och vilken nytta det gör för växtligheten.

Det är 11 stycken kök som vill vara med och odla i egna odlingslådor. Så inspirerande att så många vill vara med! Några har redan lådor/pallkragar, men för andra är det helt nytt. “Jag är helt kass på att odla” hördes i dag när vi hade vårt första möte med kockarna. Det är ju det vi ska hjälpa till att förändra! De flesta köken har även pedagogerna på förskolan med sig i arbetet och det bidrar ju självklart till vad som kommer att bli av det. För vissa kök är den pedagogiska delen med barnen en central del för deras del i projektet medans det för köken inom äldreomsorgen är en möjlighet att bidra till större matglädje hos de äldre i boendet.
Det finns mycket att berätta om hur de jobbar inom Måltidsservice i Strängnäs kommun – men som sällan lyfts fram. En hel del inhandlas lokalt – det är inte bara våra ekologiska grönsaker utan några exempel är korv från Mälarchark i Eskilstuna och vilt från lokala slakterier. Utöver det så har ett kök ett samarbete med en butik där de får grönsaker och frukt som är för fula att sälja. Dessa blir sen t.ex smoothies till skolbarnen. Bra jobbat, eller hur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *