Att lysa upp ett rum eller hus med julstjärnor och adventsstakar skapar ro hos oss. Kanske för att vi låter bli att tända de andra lamporna när det lyser i fönstren från stjärnorna och ljusstakarna. Vissa år har vi intalat oss att det bara är att slösa med energi att ha mer än en julstjärna och en adventsstake, (när det i själva verket varit att vi inte haft tid eller inte hittat julsakerna) men i år känns det helt rätt. Vi behöver ljuset i år! Förra året kom äldsta dottern hem till Hornudden och fyllde huset med barnbarn (och ljus) så advent blev verkligen en ankomstens tid här hos oss. En oerhörd lycka att få rå om gänget under flera veckor efter att de bott på andra sidan Atlanten,
Vi tjyvstartade i torsdags med vårt Klara, färdiga, gå- gäng och bakade saffransbullar. En annorlunda utbakning som vi hittade på Instagram, Både snygga och goda. Dock fyllde vi dem med mandelmassa istället för vaniljkräm. Receptet hittade vi hos Zeina. De var så roliga att baka ut och det var ett helt nytt sätt för oss att baka bullar. Direkt började vi diskutera vad vi skulle kunna fylla dem med när vi har caféet öppet igen (första maj 2021).

Har du börjat fundera på julklappar? Med tanke på att minska smittspridningen uppmanas vi att undvika trängsel i butiker och det går ju att undvika med lite planering. Tidigt och sent är det färre kunder i de flesta butiker. Att handla på Internet är smidigt – men det gynnar inte de lokala företagarna som i pandemin har svårt att överleva och behöver din support. Dessutom måste du ju hämta ut paketen som kommer och riskerar att få stå i kö i alla fall … Här gäller det att tänka till.

Vi vill uppmana till att ge upplevelser i julklapp. Hitta på dina egna. Låt dig vara en del av gåvan. Skriv ett “presentkort” som inbegriper att bli upphämtad och skjutsad till ett besöksmål i regionen, bjud på mat och  fika eller kanske hyra en kanadensare eller kajak för att paddla ut till en öde ö och äta matsäcken som du fixat. Här är det din kreativitet och finurlighet som sätter gränserna. Bara att du lägger ner tid på planeringen är en gåva i sig.

Har du mer pengar än tid ställer vi gärna upp och skriver ett presentkort på den summa som du bestämmer och skickar det tillsammans med en faktura till dig på mailen. Snabbt, miljövänligt och uppskattat hos den som får julklappen. Upplevelser ger en större kick än att få prylar – det skriver Alexander Noréen i sin nyligen utkomna bok “Magkänslas intelligens”. Det är miljösmart att försöka undvika att handla massa prylar som vi oftast inte behöver – att uppleva tillsammans är större än det mesta.
Kram på dig!

PS: Kolla in  Sörmlands Matkluster, Fjärdhundraland, Smaka på Västmanland och Utflyktsvägen när du sitter och filar på dina presentkort – där hittar du många finfina besöksmål och/eller mathantverkare som vi gillar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *