Under lördagen genomfördes en bokvandring på Hornudden med fokus på Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgrens senaste bok “Det levande”. Vi vandrade runt från frilandet, den 30 år gamla äppelträdgården till vår största ask och avslutade vid gårdsbutiken. Ett intresserat gäng ställde följdfrågor och diskussionen fortsatte vid mingelfikat med cider, foccacia och chips. Boken är en riktig “klokbok” om vår relation till naturen som ger historisk och kulturell bakgrund till att vår nutid ser ut som den gör. En bok som alla borde läsa och Ann-Helens ger sitt intro så här:

Naturen är besvärlig. Nästan alla vill skydda den, men ingen vet vad den är. I boken Det levande vänder och vrider Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren på frågan om vad naturen egentligen är. Är den allt det där grönskande, skuttande, slingrande, pulserande, fladdrande, porlande, flämtande, droppande, skälvande, födande och döende som finns där ute eller är den en gruva som är till för oss att använda? Är människan en del av allt detta levande? Och hur skall hon då leva som en art bland andra miljontals arter? Och vad innebär detta för vår dagliga kontakt med naturen?

Både Ann-Helen och Gunnar har bloggar (klicka på länkarna så kommer du dit) och vi kan varmt rekommendera dessa. De är så goda inspiratörer, informatörer men också provokatörer – och det gillar vi här på Hornudden. De tar ofta ett helhetsperspektiv som utgår från oss som konsumenter och/eller småskaliga odlare och är orädda för att komma med alternativa strategier när myndigheterna kommer med sina. Med förhoppningen om att vi kommer att ha ännu fler samarbeten är vi oerhört glada åt att bokvandringen blev av efter ett gäng mail fram och tillbaka.

Boken – den har vi i gårdsbutiken så klart och vi kan varmt rekommendera att även du läser den. Lättläst men “lagom långa” kapitel och MASSA information.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *