Vår andelsträdgård firar fem år i år . Fem roliga, lärorika och inspirerande år som bl. a bidragit till att vi fått ett gäng ambassadörer, kunnat testa nya grönsaker utan att ta en stor risk och haft en mer trygg verksamhet. Med trygg verksamhet menar jag att vi under vintrarna fått en förbättrad likviditet som gör det lättare att beställa jord, fröer och betala elräkningen när det är en kall vinter. Att vara andelsmedlem i ett andelsjordbruk eller som hos oss en “andelsträdgård” är det bästa sättet “to support your local producer”. Det i särklass bästa som jag ser det – både för dig som vill säkra din ekolokala konsumtion och samtidigt bidra till att det finns en sådan sett ur ett långsiktigt perspektiv och för oss som odlar och då får en säker avsättning samt ett tryggt nätverk. En uthållighet som har ett långsiktigt fokus kräver att vi är många som har samma målsättning.

Under 2017 startade vi alltså efter att vi under några år drömt om att utöka vår verksamhet med en andelsträdgård men inte sett hur vi skulle klara det rent organisatoriskt. Plötsligt löste det sig för vi hade en Kalle, som hade erfarenhet från andelsjordbruk och en Michaela som längtade efter att sätta tänderna i ett projekt och utöka sitt ansvarsområde. Du vet det där “plötsligt händer det“.

Det var lite pirrigt när vi hade vårt första möte med presumtiva medlemmar för att höra hur de tänkte och vad de förväntade sig. Nu när vi möter våra andelsmedlemmar är det mer som att vi har en släktträff – vi delar en gemensam bild av att vi ska göra detta “tillsammans”. Att kalla det en “tillsammansodling” vore att gå i förväg med vad som kan komma ut av detta, men en del av våra CSA:are (Community Supported Agriculture=andelsjordbruk) är ofta här och hjälper till. Vissa av våra medlemmar har vi aldrig sett eller pratat med – och det är helt OK, för vi vill att deltagandet i odlingen ska vara frivilligt och lustfullt. En del kommer och är med när vi har arbetsdagar när de varit med några år medan andra kommer till lunchen och ytterligare andra inte kommer alls. Det är så bra att vi får vara olika för vi skulle inte ha plats här om alla andelsägare kom en arbetsdag …

Andelsträdgården är aldrig lika från år till år och i år har det hänt stora saker. Den största är att vi i år har ett utlämningsställe i Eskilstuna vilket innebär att du som bor i Eskilstuna kan få våra grönsaker under 16-28 veckor utan att åka till Hornudden – det är lyx, för våra andelsmedlemmar är våra premiumkunder som får de första tomaterna, sparrisen och tar del av våra försöksodlingarna.

Nästa nyhet under 2021 är att vi också erbjuder kassar utöver våra lådor eftersom vi förstått att det finns efterfrågan på mindre mängd grönsaker/vecka och ett längre pris. För 4500 kr får du nyskördade, ekologiska och lokala grönsaker under 20 veckor och du får mer info här om erbjudandet. Kassen kan vara bra att starta med om du är nyfiken och osäker på hur det funkar för dig/er.

Hoppas att du också vill komma med i vårt CSA-gäng. Du hittar en hel del information här på hemsida men om du saknar svar på dina frågor är du välkommen att maila csa@hornudden.net eller ringa 0152-32618 så ska vi göra vad vi kan för att ge dig svar. Varmt välkommen att bli en del av den ekologiska revolutionen – det är CSA som är grejen!
Hälsar Karin & Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *