… avslutar vi en säsong. Nja, inte än för vi har öppet helger fram till Aptitrundan den 14:e & 15:e september, men det är stor skillnad på att ha öppet fem dagar i veckan eller bara helger. Stor skillnad när det gäller planering av både produktion och bemanning. Just bemanningen är central. Från att vi är ett gäng i köket så blir vi ett fåtal – kanske till och med ingen vissa dagar. Även om jag vill se förändring och utveckling så är själva omställningen till lågsäsong rätt knepig.

Det känns sorgset. Kanske är det inte konstigt för det är som ett farväl till sommaren. Visst är det också ett farväl till väldigt långa arbetsdagar, stress med högt tempo och behov av ständig koll på vad som ska göras, inhandlas, minnas etc. Det hjälper inte för en stark saknad infinner sig såväl efter “Team Hornudden 2019” som efter en härlig ström av glad gäster men även efter just detta fokus på arbetet.
Omställningen till att det finns tid för annat än caféverksamheten och gårdsbutiken tar ett tag. Vi har en LÅNG lista på projekt som vi ser fram emot att ta tag i men det kräver planering på att annat sätt än vad sommaren har krävt. Vilka projekt ska vi prioritera? Vad behöver göras nu för att projektet om två veckor ska funka? Vem ska göra vad mm? Vi hade ju, precis som varje år, fått rutiner och arbetsfördelning som satt sig och funkar- alla visste vad de skulle göra och när – och så är det över! Sveriges korta sommarsäsong tar snabbt slut. Varje år! Samma krävande avslut – än en gång!

I år var vi ett härligt och väldigt mixat team i köket – mixat med tanke på nationaliteter. Klára, från Tjeckien, kom till oss som volontär för två år sedan men som vi anställde och hon tog stort ansvar för kakbakningen till caféet. Flera gånger sedan dess har hon kommit på besök och hjälpt oss med olika projekt, men i år blev det hela högsäsongen och det är vi oerhört tacksamma för. Klára har koll på det mesta och är “som en potatis” vilket innebär att hon har en bred kompetens vilket har räddat oss många gånger.
Eloise som är utbildad i köket, är från Schweiz och hon kom i vintras som volontär. Hon var från början tydlig med att hon inte ville jobba i köket utan för henne det var trädgården som gällde. Dock ändrade hon sig under våren och vi kunde deltidsanställa henne för kökstjänst några dagar i veckan. Kanon för oss särskilt under juni då varken Klára eller Cristian fanns på Hornudden.
Cristian, från Argentina, kom också som volontär, under hösten 2018, och ganska snart fick vi in honom i köket också. Han är erfaren kock och har åkt världen runt bl.a för att lära sig mer i köken – men hos oss var det mycket fokus på grönsaker. Han var med under förra årets Aptitrunda och räddade oss då och nu kom han och styrde upp lunchserveringen under högsäsongen. Sedan dess har vi något som vi kallar “argentisk majonnäs” och vad det är kommer jag att berätta en annan gång. Tack vare att Cristian jobbade under sommaren så kunde Oskar få några lediga sommarveckor, vilket var en ny upplevelse för honom.
Så kul att ha ett proffs i köket för Oskar och jag suger åt oss allt vi kan för att fortsätta utveckla vårt arbete i köket men även hur vi tänker kring mat, för det blir många diskussioner när vi “preppar” och röjer efter service – om inte musiken är på för hög volym …
Utöver de ovan nämnda så har Malin gjort en stor köksinsats, men hon var ledig när det var Cristians sista dag och dags för en bild. Malin som kom förra året för att jobba i trädgården. Även hon hamnade i köket och i caféet trots starten med att knippa rädisor och knippa lök i maj 2018 så det finns fler med “potatisegenskaper” i vårt gäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *