Du har säkert full koll på hur viktiga våra pollinatörer är, men här kommer en liten uppdatering/påminnelse. Under hösten var vi på studieresa och blev oerhört inspirerade när det gäller just att välja blommor till trädgården som attraherar våra pollinerande insekter så jag köpte på mig massa olika frön till med tanke just på det. Det blev flera olika sorters Solhatt (echinacea) och det blev höga, låga, röda och vita men också höstaster, rudbeckia, lavendel och olika salviavarianter för att köpa frön är ju inte det svåraste, utmaningen kommer sen när det ska planteras, rensas och vattnas.

För visst är det härligt att se när det flyger fjärilar i lavendeln, humlorna sitter i solrosorna eller rudbeckian. Det är bara när kål- och rapsfjärilarna flyger över kålfältet eller inne i växthuset över basilikan som de inte är “härliga” – då jagar vi dem med våra håvar … och det finns ingen pardon alls. Perspektivet är verkligen intressant!! Minns också när vi var på studieresa till England med Jordbruksverket för MÅNGA år sedan och vi besökte Iain Tolhurst(som är en av författarna till “Growing green“) som med myndig stämma sa till oss att låta nässlorna få växa runt växthus och odlingar eftersom det är mängder av predatorer som lever i de gamla och torra nässelstammarna. Det var en sån befrielse för vi hade fram tills dess haft så dåligt samvete för att vi aldrig hann med att slå och ta bort dessa nässelsamlingar som vi ständigt brändes av när vi passerade. Perspektivet som sagt …

I år har vi haft större fokus på blommor och rabatter än tidigare år och givetvis har det betydelse att vi har fått en dag till för skörd och skötsel eftersom vi nu har öppet torsdag-söndag samt att vi även stänger tidigare så det finns både tid och kraft att “putsa” och fixa efter stängningsdags. Att plocka vissna blommor är terapeutiskt och väldigt rogivande när man inte har tusen saker som väntar på att bli gjorda efteråt.

Här är en sida som har förslag på hur du kan “Skapa din egen insektsträdgård med tips på vad du kan välja när du vill bidra till att antalet pollinatörer ökar hos dig. Det är många fördelar med att ha en blommande trädgård och en är att du blir glad av att se dem och det är inte att förakta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *