“Varför tar du kort på den där fula tomaten?” frågade Ebba när jag tog kort på en tomat som ett gäng bananflugor smaskade på. “Jag tycker inte den är ful” sa jag. “Jag vill inte äta den men jag tycker att den är cool. Tycker inte du? Flugorna gillar ju den så de kanske tycker att den är vacker …”. Jag fick tillåtelse att ta kort på den fast hon ansåg att den var ful.

Nu finns det inga mängder att skörda i växthusen. Vi brukar riva ut och sen lägga på eftermogning men denna varma höst har de fått hänga kvar. Smaken blir definitivt bättre när de får hänga kvar istället för att ligga i en låda och bli röda, men i bland har man inget val.
Men vad är vackert då? Ibland kan jag tycka att även mögel är vackert. Jag tycker inte om mögel, jag äter inte mögel som växer i våra växthus och jag gör mycket för att motverka att det ska ha bra förutsättningar för att föröka sig. Men visst kan det var både coolt och vackert. Andra gånger är det bara “anorlunda”

Det är full fart i växthuset, nu är det inte humlorna som jobbar på och det syns på tomatblommorna som är så gula och fina, lyser riktigt. När de blir pollinerade blir pistillen svart.

Nu är det nedbrytarna som jobbar på.

Sen finns de “roliga tomaterna” – de som växer inne i clipsen eller i kedjor och krokar. De som är osäljbara trots att de säkert smakar gott.

“Sista skörden” blir troligen nästa vecka för veckan därpå drar vi igång våra hemkunskapsläger med STIMS och då blir det svårt att hinna plocka tomater. Sista CSA-lådan för i år till privatpersoner körde vi ut denna vecka och om du vill vara en i gänget nästa år – hör av dig eller kolla in här så får du mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *