I år är det 90 år sedan farmor Anna och farfar Georg började stå på torget i Strängnäs. Hornudden firar alltså 90 år som torgnasare i Strängnäs. Det är mer än coolt! Om det är OK att räkna en gång på ett år som torgande;). Alla håller nog inte med om det. Vi skulle gärna stå mer om det var andra förutsättningar och vilka det är får vi ta en annan gång för det är många faktorer som påverkar. Vissa har att göra med samhällsutvecklingen, andra med hur torghandeln hanteras/hanterats i Strängnäs och sen påverkar givetvis vår företagsutveckling våra möjligheter att lämna Hornudden. Därmed inte sagt att det inte går – men det skulle kräva att både vi, våra kunder och kommunen ändrar våra rutiner.

Idag var det dags för Bondens egen Marknads årliga besök i Strängnäs (även vårt alltså). Ugglans Park fylldes med odlare och producenter från Strängnäsområdet och utbudet var som vanligt diversifierat: bröd, honung, grönsaker och mycket annat. Fokus var på äpplen så givetvis fanns även äppelmust.

En viktig del för oss med torgandet är mötet med dig som kund. Många har varit våra kunder sedan 1988 när vi tog över frilandsodlingen på Hornudden och sålde våra grönsaker på Stora Torget. Många kunder (men inte alla) följde sen med till Gyllenhjelmstorget, dit vi tvångsförflyttades, men vi gjorde ett stort tapp i och med flytten. Vi trivdes aldrig på Gyllenhjelmstorget så självvalt flyttade vi vårt torgstånd till Västervikstorget. Där var det så trevligt att stå, men vi fick ofta höra att det var så långt att gå dit så även där tappade vi en hel del kunder.

Ett år testade vi t.o.m att stå på Oktobermarknaden, eller som det heter nu för tiden: Strängnäs Marknad. Det var ett “test utan värde” som Mats pappa brukade säga. Intressant att se att många påpekar att det saknas lokala matprodukter på många marknader, men när det sedan finns så är det svårt att synas i mängden och troligen behöver man stå flera gånger så att vår målgrupp hittar oss. Så uthålliga var vi inte. Därmed inte sagt att vi gett upp. Vem vet – nästa år kanske vi väljer att vara med. Det är en av de roliga bitarna med vår verksamhet: vi kan göra olika och i vissa fall behövs ingen lång framförhållning. Timing innebär ibland att var tillräckligt flexibel.
Timing var det även för oss när vi fick erbjudande om att ha vår torgförsäljning i en av pagoderna på Gyllenhjelmstorget. Så bra för oss eftersom vi kunde förlänga säsongen rejält och även kunde utöka sortimentet. Dessvärre togs beslut om att de skulle bort från torget och därmed försvann vårt torgande och en dag om året återstår nu. Hur det blir i framtiden vet vi ej för under vintern ska Bondens egen Marknad ta beslut om hur vårt gemensamma torgande ska se ut.

SONY DSC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *