Äntligen blev det av, nu står åtta stycken Dulce de Membrillo och väntar på att bli serverade i restaurangen. Varför denna lycka över något som heter Membrillo?? Jo, fortsätt läsa så får du veta.

Från allra första början när vi berättat i SoMe att vi skördat Kvitten (Cydonia oblonga) var det ett flertal som tipsade om att vi borde göra Kvittenpastej eftersom det är SÅ gott. Nu har vår skörd inte varit så stor så de flesta år har vi blandat kvitten med rosenkvitten och kokat marmelad – men den där ”Kvittenpastejen” eller Membrillo som andra har benämnt den hade ju fångat vårt intresse.

Förra året fick vi en rejäl skörd och vi tog sats för att ge oss på denna spanska specialitet, men något hade hänt med de skördade frukterna för det var genombruna och doftade inte lika fantastiskt gott som de brukar göra. Luften gick ur oss och vi la ner projektet.

Så fick vi en andra chans i år. Vi skördade de ludna ljusgula frukterna försiktigt och de har legat i packhallen och väntat på att vi skulle få tid att koka dem. Vi googlade recept och hittade flera och olika. I rätt många av recepten tillsatte de citron och det kändes ”overkill” eftersom kvitten är så pektinrikt och syrligt i sig. Men så en dag när vi letade efter ett äppelkakerecept i vår (fysiska) receptpärm så dyker det upp ett Membrillorecept från 2015!! Ett recept som bara innehåller socker, kvitten och vatten.

Så i två dagar har vi nu kokat ”Dulce de Membrillo”. Kvitten på spanska heter alltså Membrillo (har vi nu lärt oss) och i Spanien äter man den gärna med get- och fårost i skivor.

Tydligen kan man också äta den med bröd men ” “You could eat it on bread, but I think it masks the flavor” läste vi!!


Receptet då var kom det ifrån? Jo, det ligger fortfarande på Taffels hemsida och vi följde det till punkt och pricka. Nästan … du ska få några tips för det går att köpa kvitten i ”välsorterade butiker” även i Sverige.

  1. När du haft i purén i sockerlagen: Låt den koka på rätt hög värme, det ska bubbla hela tiden och rör ofta så att den inte fastnar i botten. På vår platta tog det en timme att få den klar och då höll den 105 grader.

  2. Vi lät den stå i 48 grader i ugnen i 12 h (för att ”soltorka”) och nu förvarar vi den i kylen i väntan på att vi ska servera Höstmiddagar till anställda i Strängnäs kommun och kanhända kommer den att hamna även på julbord och adventsbrunch.

Kvitten är en fantastisk frukt, den är vacker, doftar gott och att vi sen kan koka en röd Kvittenpastej på den citrongula frukten är magiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *