Keep calm and carry on” – hörde vi i morse på Morgonstudion (SVT) – när ämnet givetvis var Rysslands invasion av Ukraina och hur den kommer att påverka oss i Sverige. Hur oroliga ska vi vara för ett radioaktivt nedfall, hur mycket ska vi oroa oss och hur pratar vi med barnen om det som händer? ALLA som följer det som händer blir berörda på något sätt. För oss (Karin & Mats) blev det väldigt tydligt i fredags när Oskar kom tillbaka efter sin sportlovsledighet och vi blev stående i packhallen diskuterande i drygt en timme – sen var det dags att sätta på kaffet … Under fikat fortsatte diskussionen med spekulationer och frågan: Vad är vi beredda att offra för att bidra till freden? Frågan kom sig av att delar av Europa kan komma att lida brist på naturgas och olja i samband med Rysslands invasion av Ukraina. För oss var det svårt att svara på frågan för vilka val finns & vilka val kan vi komma att ställas inför. “Vi skulle behöva en lista att välja från för att kunna svara” var ett svar. Att bo i ett kyligt hus om det t.ex bidrar till en fred var vi överens om att vi skulle kunna välja, vi har ju varma kläder, täta hus och kan värma vatten. Skulle det vara OK för dig att bara ha 15 grader i huset under lång tid för kunna öka påtryckningarna på en despot och för att bidra till att freden kommer närmare i Europa? Att välja bort prylar skulle inte vara något svårt alls men vilka andra val kan bli aktuella? Här var vi överens om att vi hade svårt att sätta oss in i situationen.

Hur skulle du klara dig utan el under en längre tid? Du vet säkert hur knepigt det är när det blir strömlöst under några timmar. Du kan inte dammsuga, tvätta eller stryka och det kanske till och med känns skönt att inte kunna välja det. Det som kanske svider mest är att Internet inte blir lika tillgängligt och mobilnätet inte fungerar som du är van vid och om det blir under en längre tid. Har du en solcellsladdare hemma? Bara att inte kunna kommunicera som vi är vana vid – att snabbt kunna få kontakt med nära och kära över hela jorden. Snacka om att vi lever i en “bortskämd värld” en värld att vara tacksam över. Allt ska vara ständigt tillgängligt och visst är vi tacksamma över att vi lever här och nu – i ett Sverige med fungerande sjukvård och välfärd. Men vilken beredskap borde vi ha i våra hem och företag? Hur kommer din arbetsplats att påverkas “Om kriget kommer“? Kortsiktigt – långsiktigt? Det är funderingar och diskussioner som vi har här ute på vår udde med vatten runt, skogen bakom knuten och egna odlingar. Dessutom med en hel del kunskap och erfarenhet om hur vi kan klara oss med små medel utan stora inköp. Hur går dina funderingar?

“Keep calm and carry on” är ju faktiskt en bra uppmaning. Håll huvudet kallt, håll koll och jobba på – gör kloka val och uppskatta det vi har.  Att ta en promenad med de nära och kära, prata om vad som rör sig i våra huvuden och få helt andra perspektiv från en annan generation – det är nyttigt. Just att fortsätta leva som vanligt och uppskatta det vi har både sett till relationer, ett fungerande samhälle och tillgång till mat kanske är ett bidrag i sig. Att tänka ett steg till och fundera över vilka arbetsuppgifter i samhället som kommer att vara nödvändiga och vilka kommer att vara helt onödiga “om kriget eller krisen kommer” är också intressant, men även vilka grönsaker som det kommer att bli efterfrågan på. Knappast att lyxmat som avokado, kiwi, små fina blad och krukodlade örter – då är det troligen betor, morötter, potatis och kanske lök som står högst på listan och kanske ändras då prisbilden. Intressant frågeställning- eller hur!

Kom ihåg att det är helt OK att strunta i att hålla koll på nyheterna, sociala media och vara uppdaterad gällande vad som händer i Ukraina hela tiden. Gå ut i naturen, andas in den friska luften och fyll på med energi. Planera din odling till vår och sommar som ska ge goda grönsaker. Kolla över kontot och välj välgörenhetsorganisation som finns på plats vid och i Ukraina – UNHCR är en men det finns många och numera är det så enkelt att skicka en slant. Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *