Vissa samtal ger tydlig insikt om att vi har olika perspektiv och hur lätt det är att skapa en “sanning” och har man en “sanning” är risken att man inte kollar om den stämmer för andra också.

Nyligen hade jag ett samtal med två av våra sommarjobbare. Vi pratade bl. a om arbetssituationen här under sommaren och att vissa dagar kan bli mer än intensiv och ge stresspåslag hos många av oss. Andra dagar (som gårdagen när det regnade HELA dagen) är det rätt “soft” och kan uppskattas emellanåt medan andra dagar med få gäster  upplevs som “så tråkiga”. Allt är ju relativt!

I samtalet kom fram att ur deras (dessa två sommarjobbare) perspektiv så är man inte stressad om man går och badar efter stängning.

Ur mitt perspektiv går jag och badar efter stängning när jag är som mest stressad och hjärnan behöver en “omstart”. För det funkar – för oss (Mats och Karin). Vi har använt den “medicinen” i fyra år nu. I början av augusti 2017 var arbetsbelastningen både fysiskt och psykiskt oerhört stor och lösningen blev att varje morgon ta ett dopp i Mälaren – oavsett temperaturen i vattnet för det snabbar på uppvaknandet … Vi bara anpassade tiden i vattnet efter temperaturen – det viktiga är att du doppar huvudet. Det är det som bidrar till hjärnans “omstart”. Man blir som ny!

Så mitt bästa tips till dig som känner “nu pallar jag inte mer“, “jag skulle behöva ta en tupplur, men hinner inte“, “hur ska jag lösa denna situation“, “energin är uttömd – hur ska jag greja att jobba fem timmar till?” eller liknande: Ta ett dopp (val av sjö är oväsentlig – kanske funkar en kalldusch också?) och om temperaturen tillåter – simma en stund för då läggs en stund mindfulness till och du kommer stärkt upp på land igen. Vissa simturer på morgnen hinner vi faktiskt planera dagen och det är inte så dumt.

Sedan början av augusti 2017 badar vi varje dag – nästan året runt. Vissa år har vi tagit paus under december och januari och andra år har det blivit längre paus när sjön varit isbelagd. Vi gör det som känns bäst just då och oavsett hur lång pausen varit kräver det beslutsamhet när det är dags att ta morgondoppen igen. Jag behöver till exempel börja förbereda mig kvällen innan och tänka på hur skönt det är att komma upp ur vattnet efter doppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *