Kakorna i vårt café är givetvis centrala, men deras historia har vi svårt att hinna kommunicera under öppettider och ärligt talat är det nog få som är intresserade av någon kakhistoria när du är sugen på fika. För oss är förankringen och historian viktig. När vi tar fram nya kakor försöker vi tänka ”hur är denna kopplad till Hornudden?” och ibland är den enda kopplingen att någon av oss gillar den sortens kaka men ofta tillsätter vi någon ört eller ingrediens som växt här.

Caféet hade sin största utvecklingstid under tiden när Amy Rice jobbade här. Hon lade ner massor med tid på att hitta utgångsrecept och sen göra om dem så att de passade här men hon såg även till helheten och att det skulle finnas gott om bakverk som bakats utan tillsatt gluten samt något som inte var så sött. Då var det vår müslibar (med mindre mängd socker/honung) som fick stå för det mindre söta men i år har vi utvecklat den delen så att vi har två sockersmarta bakverk och två mindre söta – för att det ska finnas något för alla.

Den kaka som vi säljer flest av är Rosenkvittenmarängpajen och så har det varit i många år. Det var sonen Johan som då jobbade här som kock som introducerade den i vårt café och senare utvecklade Amy Rice receptet som det är nu. Hur den sen ser ut beror på vem som gör den och troligen kan du se om det är Oskar, Klára, Malin eller jag (Karin) som gjort den. Jag kan inte peka på vad det är och vi gör en i taget så det är lite svårt att jämföra. Rosenkvitten påminner om citron (därav pajen) men vi tycker förstås att syran är både godare och mer balanserad i rosenkvitten. Om du inte testat så har du en härlig smakupplevelse kvar.

Vi odlar rosenkvitten på fältet och har gjort det i ca 20 år. Vi började odla eftersom vi blev tillfrågade om att vara med i ett projekt som Kimmo Rumpunen drev där de skulle utvärdera tre olika hybrider. Det har tagit oss några år att komma fram till hur vi bäst tar hand om frukten och numera ångar vi dem efter skörd och sen gör vi pure som vi fryser in så att vi har året runt.

– Pajen innehåller såväl gluten som ägg, mejeri och socker.

Även denna är en av våra mest sålda kakor och som vi också haft i många år. Det var Amy som tog fram receptet 2013 och det tog många testomgångar innan den blev som hon ville. Hon testade ölsorter, mejeri, mängder mm. Utgång receptet kom från England (Chocolate Beer Cake) som hon sen jobbade vidare på och testade för att få fram en kaka där vi använde den ört vi odlar mest på Hornudden – BASILIKA. Denna kaka har vi bakat i olika storlekar, använt som tårta och garnerat på olika sätt för att den är så användbar och god!

Vi har de senaste åren tagit oss friheten att modifiera utseendet utifrån när det är varma somrar och basilikatopparna (som skall sitta i mitten)  vissnar snabbt så numera har vi choklad bitar som dekoration. Vissa av oss anser att den kräver grädde medan andra vill ha den som den är – chokladig.
– Även denna kaka innehåller socker, ägg, mejeri och gluten. Chokladbasilikakakan är en stor favorit hos vårt barnbarn Gustav (6 år) och i flera år har det varit den enda kakan i caféet som han vill äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *