September! Det innebär evenemang och arrangemang inom lokal mat och i de flesta regioner så genomförs ofta någon sorts “matresa”. Förra året ställdes vissa in medan andra körde en “Covidanpassad” variant. I helgen genomfördes Matresan i Örebro län samtidigt som det var Skördefest i södra Dalarna medans Ölands skördefest startar den 29:e september. Däremellan genomförs Jämtlands Skördefest samtidigt som vi har vår Aptitrunda här i Sörmland medans vi också är med när Fjärdhundraland arrangerar Mat & Människor söndagen den 26:e september. Bara att välja och vraka alltså och då har jag bara givit dig ett axplock av vad som erbjuds.

Möjligheten att komma “hem till gården” och få möta den som tagit hand om grisen, lammet, kossan och/eller rensat morötterna, skördat tomaterna och tvättat potatisen har ökat rejält de senaste åren och Covid bidrog till att fler lockas att av handla sin mat direkt av producenten. En “trend” som vi hoppas inte är en trend utan ett “systemskifte” som innebär att konsument och producent får mer direktkontakt. Att vi får fler “medproducenter” som har insikt och bryr sig om hur maten är producerad OCH som dessutom vill påverka och hjälpa oss producenter genom att tillsammans hitta lösningar på transporter, minska svinn och gärna utöka sortimentet.

September innebär också att snart är säsongen slut, snart stänger vi för besökare och fokuserar på annat än att rigga café, städa toaletter, baka kakor och ändra menytavlor. Vi går in i nästa skede: att jobba i fatt på åkern, röja i växthus och försöka få klart något av projekten vi startade i våras men också att slutföra vårt projekt Klara färdiga gå som ska slutredovisas senast vid årsskiftet.

Men innan dess ska vi genomföra Aptitrundan och Mat & Människor och mitt tips är att du tar en tur och kommer ut till oss på Hornudden vid båda eventen. Kolla in våra kollegor på kartorna, som finns på de olika hemsidorna, och gör en rutt som passar dig/er, men se till att pricka in oss;). Boka in Johans provning av cider (den är bäst!!) och samtalet med Mats om årets odling (han är också bäst:) – ställ kluriga frågor!!

Den 26:e september är också vår säsongsfinal och den 25:e september är det ekologiska äpplets dag så vi återkommer med mer info om vad som händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *