Att jobba ensam i köket på kvällstid ger möjlighet till reflektion. Många gånger är verksamhetens utveckling i fokus. Hur hamnade vi här? Vad påverkade oss att ta det beslutet? Varför kom vi inte på den lösningen för tre år sen? Hur kommer det sig att vi först nu inser att…

Vi har i år en verksamhet som förändrats väldigt mycket jämfört med 2016 och 2o17. Vi har inte ändrat allt, men en hel del. De viktigaste delarna har vi behållit. Drivet och viljan att utvecklas, kärnan att laga och servera mat som är både nyttig, god och som vi själva gillar samt att vi har skoj tillsammans när vi jobbar. Allt utgår från vår ekologiska odling och vår strävan efter resiliens.

De stora förändringarna är att bland annat att vi odlar mer. I år har vi till exempel skördat broccoli i början av juni. Det har vi aldrig gjort tidigare. Otrolig känsla att få nyskördad broccoli kl. 11, ånga den, (smaka den med smör), kyla ner den och sen servera den kl 12. Nu snackar vi näringsspäckad lunch! Härodlat och ekologiskt! Samma sak med bönorna. Ur mitt perspektiv kan det inte bli bättre att vi kan erbjuda dig som gäst detta. Unikt – för var kan du hitta det någon annanstans? Nu är det inte så varje dag – vi jobbar ju efter säsong och vissa dagar behövs mer framförhållning så broccolin kanske skördas dagen innan för att få ihop planeringen.

Hur kan vi och varför gör vi så i år då? Jo, eftersom vi nu är färre som jobbar här under lågsäsong så har vi bara haft Gårdsbutik och Ekocafé öppet under helger och helgdagar från 1:a maj och fram till den 13:e juni. Vi kortade säsongen med två veckor och fick tre dagar i veckan under maj då vi kunde så, plantera, rensa och sköta grönsaksodlingen. Så oerhört skoj att få mer tid till odling, För även om vi numera kan kalla oss ”krögare” så är vi ju ekoodlare i botten och kommer alltid att vara.

Men, varför i hela världen gör vi det nu? Jo, en del är just att vi jobbar på att stärka vår resiliens och en annan är att tack vare våra andelsägare så vet vi redan i april att stor del av skörden är såld vilket ger oss en stor trygghet, men även inspiration, m.a.o har vår odlingslusta blommat upp! Andra prioriteringar och vi vågar testa nytt, vågar ta ”odlingsrisker”. Men vi inser också hur mycket vi lärt oss genom åren och att nu använda detta, försöka att inte upprepa misstag och att fortsätta lära oss nytt av besökare, volontärer, kollegor och även inspireras av allt som finns på nätet är SÅ HIMLA SKOJ!

Sen händer mycket annat som inte är kopplat till odlingen och som ger kraft, bidrar till resiliens och inspirerar! Men det är värt ett eget blogginlägg. Egentligen skulle det ha stått: ”Känslor från köket” men för mig är det svårt att veta vilket som kommer först – tankarna eller känslorna – men valet föll på tankar av strategiska skäl.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *