Bloggen

Kvalitetskommunikation – en utmaning!

Härom veckan blev jag intervjuad – temat var kvalitet. Hur gör vi som är ett litet kvalitetsmedvetet företag (det var journalisten som benämnde oss så:) på landsbygden för att kommunicera till konsument vad du får för pengarna hos oss. Ingen lätt fråga att svara på. För ganska ofta känner vi att det finns stor utvecklingspotential inom det området för oss … Vi jobbar på det. Vår info på brickor och skyltar i caféet och i butiken är en början, men det är helt klart inte tillräckligt, det finns mer att göra. Facebook och Instagram är kanaler vi också använder för att ge info om vad som händer här på gården och där har vi en direktkanal till kunder och gäster.

Det jag bland annat tog upp med journalisten var är att jag är glad att det finns entreprenörer som Sara och My. De har koll, jobbar med kvalitetsråvaror och lägger ner kraft och tid på att utbilda både sina kunder och andra som följer dem på deras bloggar och Instagram. Både inspirerande och imponerade att läsa deras texter och se bilderna.

Driver du en säsongsbetonad verksamhet så är utmaningen än större. Som kund får du vad du betalar för och där gör du valet. Vill du ha lokalt, hantverksmässigt, ekologiskt så kostar det mer än det som är industriellt och oekologiskt producerat. Det är inte konstigt alls – det är en av förklaringarna till att industrialiseringen genomfördes.

Efterfrågan på premiumprodukter – både svenska och importerade ökar. Konkurrensen handlar inte längre bara om lägst pris utan numera är det ”rätt produkt till ett attraktivt pris” som gäller och det känns som om vi är på rätt väg. Fler och fler konsumenter inser att du får vad du betalar för och även att det du äter påverkar hur du mår. Kul, eller hur! Det finns en ljusnande framtid för kvalitetsprodukter – såväl småskaligt som i större produktion. Uthålligheten är utmaningen – att nå ut och nå sin målgrupp är inte alltid lätt i vårt brus av information. Överallt!

Alla lägger inte tid och kraft på att fundera på vad man betalar för, men att möta de som förstår vad som ingick i priset ger kraft. Du får upplevelsen också. Allt du ser omkring dig har kostat att åstadkomma – oavsett om det är en brygga eller en gräsmatta så finns investeringskostnader som oftast ska betalas under många år. Att skapa en avkopplande miljö tar både tid och kraft. Det är svårt att kommunicera det på ett sätt så att det tas in och skapar förståelse.

I helgen var restaurangen bokad för en födelsedagsfest då åtta kvinnor i sina absolut bästa år (40) hade skoj tillsammans under lördagseftermiddagen. Åt, drack och skrattade. När de åkte sa en av dem ”Tack för en underbar upplevelse!” Maten hade de redan berömt så att få höra detta som avslutning gav både kraft och energi att gå in i köket och diska det sista.

Jag förvånas många gånger över att det finns gäster som anser att de kan bedöma vad en flaska äppelmust eller en bulle ”borde” kosta.  Borde sett ur vems perspektiv – plånboken hos den som ska betala, produktionskostnaden eller kontot hos den som ska betala driften och investeringar? Det är så lätt att uttala sig om vad andra borde och inte borde. Det blir mycket svårare ju mer information man har.

Se dig om kring! Hur vanligt är det inte att dessa små ambitiösa caféer eller hantverksföretag startas och efter tre -fyra år så ger de upp och går tillbaka till det jobb som de några år tidigare ville ifrån. Det är skoj att se att många vill ”leva sin dröm” men det trista är att det som vi skapar med händerna aldrig är värt lika mycket som tjänster såsom konsultuppdrag eller IT-tjänster. OCH det finns ett visst genusinslag i förhållandet. Queen of Kammebornia beskrev detta så bra för några år sedan – men det gäller fortfarande! Läs hennes text så förstår du vad jag menar.

Vill vi behålla och utveckla det småskaliga mathantverket/produktion så är det viktigt att vi även skapar förståelse för vad som påverkar priserna och det kanske är bättre att äta riktigt bra producerat kött en till två gång i veckan istället för kött från djur som inte haft ett värdigt liv varje dag. Den limpa som är bakad av ekologiskt mjöl har du säkert råd att kosta på dig flera gånger i veckan – för så stor prisskillnad är det inte om du ser till vad annat kostar som inte är mat. Oavsett vad som sägs så hävdar jag att konsumenten har makt – med plånboken kan vi styra utbudet. Ingen handlare tar hem det som han eller hon vet inte säljs och ställer på hyllan.

 

Andelsjordbruk – ett bidrag till vår självförsörjning!

I dagarna har fokus varit på Sveriges beredskap vid eventuell krissituation, sabotage etc och man lyfter även fram att vi som medborgare bör se till att ha viss beredskap både vad gäller mat och utrustning. För ca ett år sedan jämförde Norrbottens Kuriren Finlands beredskapslager med det svenska. Finland klarar energi och mat i ca ett halvår och i Sverige är det max tio dagar som gäller. Det finns en historisk förklaring till skillnaden mellan länderna men det hjälper inte oss i Sverige om något krisartat drabbar båda länderna så kommer finländarna att vara både mer mätta och inte så frusna som vi.

Ofta pratas om energi, drivmedel och internet i dessa sammanhang och maten förväntas butikskedjorna ansvara för. Men så enkelt är det inte: ”Om kriget kommer skulle hyllorna i butikerna gapa tomma redan efter ett dygn. Centrallagren skulle inte klara sig längre än cirka en vecka” .(Aftonbladet 13 jan 2018).

Vad gör du för att känna dig trygg om det som inte får hända ändå händer – en sprängd viktig elcentral, förgiftat vatten, brist på diesel/bensin eller annat. Vi kunde se i höstas vad ”några bakterier” i dricksvattnet ställde till det (Sörmlands Nyheter 6 okt 2017).

Att odla sin egen mat är ett bidrag till vår beredskap, men alla har inte tillgång till 500 kvm odlingsmark och heller inte kunskap, tid, tillgång till vatten… Kanske vill man inte heller! Det är där Andelsjordbruk/Andelsträdgård är ett viktigt bidrag till ”mattryggheten”. Ett enkelt, schysst, engagerande (om du så vill) och nära sätt att garantera dig om att få färska, ekologiska och närproducerade grönsaker. Så här går det till hos oss och bor du inte i närheten så kolla in här om du har någon andelsträdgård i närheten. Som du ser är inte sidan uppdaterad (vi finns inte med på listan) så för att vara säker kan det vara bra att skicka ett mail till Linda och kolla om du har någon i närheten.

Välkommen att maila Michaela om du bestämt dig för att du vill bli andelsägare i vår Andelsträdgård. Maila Mats och mig om du har frågor.
 

Volunteers 2018

”What do you do during winter??” – that´s a very common question and a common statement is ”I assume that you have a calm time now during January and February”. I´m so sorry to disappoint you if you also assume that we mostly stay on the sofa reading books and eating candy.

I really don´t understand how it happened, but during my uncle´s time we had time to do some ice fishing, work in the forest and read books during winter time … Now we are busy with lots of things, the days are so short, we need more sleep (or take the opportunity to get it …) and it´s a lot of planning. Ok, I can understand some of what has happened during these 30 years – but I don´t like to accept it;)

For the moment we are planning the summer staff and answer questions and requests from volunteers from all over the world. It´s amazing to see how anxious lots of young people are to learn about gardening – organic gardening. That they want to learn how to grow their own food to be self sufficient. That ambition has definitely increased among the volunteers we meet during the three last years.

We know that we are situated close to Stockholm is one good reason for coming to us and help and also that we have our jetties here at lake Malaren is important. But more and more we can see the interest for sustainability, the ambition to support and help the organic way of producing food and an interest for growing your own vegetables.

That also get that we often have very interesting and developing discussions at the dinner and lunch tables. That we also get lots of questions during the work in the garden and in the kitchen. But not always because group dynamic is a key element for the progress of perception concerning the individual development.  Brainwash?? Maybe .. But not as I perceive it because those who ask the most important and difficult questions they are way smarter than I am …

Fest, kalas, middag eller lunch

Kom till oss och fira! I Ekokrogen finns plats för 40 personer, men den funkar lika bra för 20-25 personer. Vi är så bra på att duka och anpassa oss efter antalet gäster. Här kan du smaka Rimfrost – vinnaren av Årets söta cider och andra utvalda viner, men även bästa äppelmusten!

Enkelt med gryta och familjemåltidsupplägg eller tjusigt med serverad trerätters – berätta och vi planerar tillsammans men vi tar matlagning, städning och disk.

Så här skrev Maria bl.a när hon haft sin 60-årsfest här: Gott vin och god öl fanns för dom som ville ha det, annars god äppelmust. Alla blev mer än nöjd. Mats och Karin var väldigt tillmötesgående och serviceinriktade under både planering och under vår vistelse. Jag vill nog fira fler födelsedagar på Hornudden. Eller som Lasse H som också firade födelsedag här: Ni skötte arrangemangen till full belåtenhet med överbetyg. Vi kommer tillbaka och ni har fått nya proselyter.

Hör av dig när du vill ha kalas och vill slippa att städa och diska och istället vill umgås med dina gäster!
Hälsar Karin, Mats och Oskar

God Jul och Gott Nytt år 2018

Nu tar vi också helg och öppnar upp igen den 11;e januari. Sen är det full fart igen. En födelsedagsfest är inbokad, soppbuffé den 21:a med våfflor till dessert och sen är det dags för hemkunskap under två veckor och efter det firar vi Alla Hjärtansdag den 11:e februari. Du bokar bord enklast här på hemsidan.

Sen dröjer det inte förrän det är påsk!! Däremellan erbjuder vi olika kurser inom trädgård och kost. Passa på och anmäl dig i början av året så att du är säker  på din plats.

Ha det gott i helgerna oavsett om du jobbar eller är ledig. Ät gott och må gott!

Allt gott önskar vi alla er alla!
Mats, Karin, Oskar och Michaela