Bloggen

Bröllopsreflektioner

I lördags var det bröllopsfest på Hornudden. Eva-Sara och Peter gifte sig och hade fest med många glada gäster. Vi känner båda sedan tidigare och  det var verkligen kul att de valde Hornudden och super kul att Eva-Sara & Peter ville ha mycket grönt på bröllopsmenyn. Det gillar ju vi och det gav även positiv feed back från flera bröllopsgäster.

Eva-Sara och Peters mail efter festen värmde förstås extra:
Vi skulle vilja tacka er av hela vårat hjärta för en fantastisk bröllopsfest som ni anordnat åt oss! Maten och allting överträffade våra förväntningar med råge 😊.”

Andra sidan av att fixa fest – oavsett vilken – är att vår vanlig verksamhet med öppet i café och butik får mindre fokus. Vi har funderat över om vi skall ha öppet när vi förbereder för fester -men vi har valt att stänga tidigare. Detta för att du som gäst inte ska behöva kolla om vi har stängt någon lördag under högsäsong, men det för då med sig att vi självklart inte klarar samma bemötande eftersom vi har stort fokus på festfixandet.

Vi fick efter lördagen denna femstjärniga (av fem möjliga) recension på Google:
Gott, trevligt och mysigt. Varit här en gång om året, bara för att jag gillar det så mycket. Dock är det nästan alltid bröllopsfester på lördagar i augusti, vilket gör att man inte känner sig helt välkommen.”

Martin, som skrev recensionen, hade optimal otur för i sommar arrangerade vi bara ett bröllop här på Hornudden och förra året var det bara ett i augusti. Men icke desto mindre får det oss att reflektera över hur vi ska göra nästa år – när vi har bröllop i augusti igen … Vi vill ju att alla ska känna sig helt välkomna, särskilt när de har den positiva inställningen som Martin har. Att få den sorters recension med positiv inställning som samtidigt visar på vad vi kan göra bättre ger oss ”mat till tankar” och det gillar vi också, tack Martin! Ge oss gärna din synpunkt på detta för det är inget enkelt val för oss – balansen mellan lönsamhet, gästvänlighet och arbetsbelastning är en ständig utmaning.

Gällande recensioner så är det ett helt kapitel för sig och det kommer ett blogginlägg om detta – förr eller senare;)

I lördags fick vi ”väntat besök”. Det var Pierre Henri som gjorde sin praktik här under sommaren 2011. Denna gång hade han sin flickvän Clementine med sig och de var på genomresa på väg norrut. Pierre Henri var bland annat den som jobbade med att lägga alla stora stenar vi gångar och runt rabatter, då 2011. Bland annat rabatten som är precis vid parkeringen. En annan volontär, Eva, ansvarade för planteringen av den rabatten och valde då denna plats för sin ”Good Bye picture” och då fick PH hedersplatsen bredvid henne.


Pelle (som var vårt smeknamn på honom då) passade i söndags på att återuppliva hur det känns att plocka tomater i ett stort växthus för det han har hemma vid sitt hus i Frankrike är lite mindre än vårt … Det är så roligt när det kommer ”returners” oavsett om de kommer för några veckor eller över en helg. Extra skoj att få möta hans Clementine som du ser på översta bilden.

Departure time for our French internship students

This summer we have had a group of four french students who did their internship to ”improve their English”. Interesting that they want to come to Sweden and improve their English but we are happy for that.

This Amazing group with Levana, who studies city planning and François, Batiste and Dorian from Isara will for all time be a part of Hornudden. François, for example, planted and have been responsible for the Hops and we will think of him a lot when it will grow and cover the pergola. Levana is our Zucchini cake girl and house painter.  Batiste & Dorian did a lot of ”total make overs” from gardens to the small green house when they prepared it for new cucumber plants. We wish then good luck with their studies and life.

Råvaruinformation

En klyscha: Kommunikation är svårt – hur många gånger har vi inte hört eller använt det när något gått fel och vi inser att felet kanske låg hos den (läs mig) som gav informationen. Men ibland är det väl helt klart att det var mottagaren som inte var mottaglig, eller?

Kommunikation eller information här på Hornudden är supersvårt!! Det är inte rimligt att vi ska nå ut med allt det vi vill att våra gäster ska vara medvetna om. Jag tänker då till exempel på vilka råvaror vi använder när vi bakar kakor och lagar mat. Det blev så tydligt för mig idag när jag bakade vår Rågarnold på stenmalet vete- och rågmjöl från Warbro Kvarn. Det är en rejäl skillnad mellan att baka på stenmalet mjöl och på det som malts på valskvarn.  Hoppas att du också upplevt det.

Det vi lagar och har på menyn är sådan mat och fika som vi själva äter och vill äta. Både näringsriktig och smakrik. Till exempel så har vi 50/50 av virvelmjöl och vetemjöl i våra pannkakor och detsamma gäller vår tomat- och färskostpaj.

Allt detta har blivit så mycket enklare de senaste åren. Det finns fler och fler lokala och ekologiska produkter så livet som café- och restaurangägare har blivit både roligare och enklare sett till att få tag i bra får råvaror. Tänk att vi nu kan servera en rätt som heter Sörmländsk Caprese med ”camelinafocaccia” … Detta eftersom Jürss Mejeri gör mozzarella numera och by Ranch levererar en olja gjord på oljedådra som är helt suverän till vår focaccia (till och med receptet är sömländskt …) och  sen våra tomater förstås!!

Det är skillnad det mot hur det var för åtta år sedan när vi startade. Då fanns ingen lokal ekologisk ost, vi serverade bara fisk som fiskats i viken utanför restaurangen och vi lagade av det som vi hade att skörda i växthusen. Att ha en rätt med italiensk anknytning hade varit som att ”svära i kyrkan”. Det är mycket enklare nu av flera skäl – vi har ju lärt oss en hel del under dessa år.

Nu spelar rätternas härkomst ingen roll utan fokus är på att är schyssta råvaror (=ekologiska) och det ska vara mat som vi själva gärna äter. Det kanske är anledningen till att många gäster säger att det känns som om de är ”hemma hos” oss. För det är ju så det är – när du kommer till Hornudden så kommer du hem till oss, Mats och Karin.

 

 

Lite blandat

Så här års är det svårt att hinna till datorn. Det blir en snabb koll i telefonen för att ha lite koll på företagets ”sociala kommunikation” samt att då och då se över hemsidan så att det mesta stämmer. Att skriva blogginlägg varje dag som i våras finns inte på kartan och det är en förutsättning att ha hjälp med att betala fakturor och löner så här års.

Det kan låta konstigt, om du inte själv driver ett företag inom besöksnäringen, att man inte lägger ner mer tid på att hålla hemsidan perfekt uppdaterad och att vara säljande på face book under högsäsong. Kanske är det så, men tid och kraft räcker inte alltid till, och produktion/leverans/skörd och vattningen kommer först. ”Otillräcklighetens tid” vore ett passande namn på juli;).

Mycket händer här (som vanligt) och nu har vi tagit upp all vitlök. Ella och Elina har flätat, Clara och Kalle har hängt upp och arrangerat så att det doftar vitlök i hela stora packhallen. Så här mycket fin vitlök har vi aldrig haft tidigare – riktigt fin är den dessutom. I morgon finns den i butiken så det gäller att passa på för även om vi tycker att det är mycket så är det begränsad tillgång.

Begränsad tillgång är det även på vår honung som vi nu har i butiken igen. Våra biodlare Barbro och Janne sköter om bina, tar hem de fulla ramarna och kommer tillbaka till oss med fyllda honungsburkar. Vissa gånger sätter de även på etiketterna! De är flitiga som bin våra suveräna biodlare och de är även härliga inspiratörer på många sätt.
  
I år är vi inbjudna att vara med på Torgkvällarna i Malmköping och onsdag den 26:e är andra tillfället. Vi laddar torglasset med morötter och rödbetor från Hebo trädgård, våra tomater och sallat, grönkål, salladslök och en hel del annat. Dessa torgkvällar är välbesökta och det är lätt att bli förvånad över att lilla Malmköping lockar så många besökare en onsdags eftermiddag. Marknaden startar klockan 15.

Äntligen är den nya vattenledningen till vår åker på gång. Vad vi har planerat, längtat och väntat. Ett projekt som tagit många år av olika skäl. Det finns ju alltid en anledning – här har det varit många ”an-ledningar”. Det är inte helt klart än för det fattas några kopplingar och en del tid, men det är så nära att det nästan känns klart. Ibland är det små saker som ger stor glädje. Vatten i en odling gör livet lättare.