Bloggen

#Blogg100/56 Rabarberfesten i Sörmland

Vill flagga för att sista helgen i maj kommer att vara extra händelsefull här på Hornudden. Dels har vi morsdagsbuffé båda dagarna och detsamma gäller Rabarberfesten i Sörmland som också infaller den helgen. Här hos oss innebär det att det är rabarberfokus i caféet och att vi har rabarber att sälja i gårdsbutiken. Det ryktas att fler aktiviteter är på gång – men inget är offentligt än.

Värt en resa alltså!

 

#Blogg100/55 Nominerade till Årets Hållbara Cafe´ 2017

Superglada räcker inte! Så stort att vi än en gång är nominerade av White Guide Café till Årets Hållbara Café. Att bli uppmärksammad för det vi skapar och erbjuder är viktigt för att nå dig som söker upplevelser som är ekologiska, lokala, schyssta och genuina. Rätt ofta blir jag påmind om att det vi gör inte är hur ett gängse café drivs och jag vill ge några exempel.

Ett exempel är att vi gör all vår majonnäs själva. Superkorkat ekonomiskt sett – men något annat är inte möjligt för oss, vi jobbar från frö till kompost även i köket. Vi bakar allt vårt bröd själva, med olika sorters surdeg, förutom att vi ibland köper in Bryggarbröd från Printz Bageri för sälja i gårdsbutiken. Salladen vi serverar kommer från vår trädgård. Sillen (MSC förstås) vattnar vi ur och lägger in i god tid – på vårt vis. Några få av våra råvaror är alltså oekologiska (ej ekologiskt certifierade) som t.ex bikarbonat, bakpulver och salt.
På vår ekologiska åker växer rosenkvitten, jordgubbar, blåbär, vinbär, krusbär, rabarber & äpplen som sen hamnar i olika bakverk och desserter. Så var det inte från början utan vi har ökat på mängden bär och frukt för att t.ex. kunna erbjuda pannkaka med jordgubbssylt till barnen. Första åren hade vi ingen egen sylt och då avstod vi från att servera pannkaka vilket kanske var korkat det också sett till efterfrågan, men vi vill ha koll på vad vi serverar. När du äter eller fikar här ska du känna dig trygg med att det är schyssta råvaror och att vi vet vad allt innehåller. Som KRAV-certifierad på högsta nivån med tre av tre stjärnor så innebär det att minst 90 av våra råvaror är ekologiska.

I år är vi fem caféer som är nominerade så vi behöver verkligen dina alla tummar och tår för det skulle betyda mycket för oss och verksamheten att bli Årets Hållbara Cafe´även 2017. En sån här bild tar vi gärna i år igen – men en hel del nya medarbetare medan andra av oss varit med länge:)

 

 

#Blogg100/54 Aprilväder

En vecka kvar i april och vi längtar efter värmen. Idag sken solen men vinden var kall – sådana dagar är vi väldigt glada åt att ha våra ”fikaväxthus”. Vinden har gjort att vi inte kunnat sätta upp den stora banderollen på växthuset – den med BUTIK & CAFÈ. Håll tummarna för att det är vindstilla i morgon för i så fall ska den på plats.

Mats har testharvat och det är torrt och fint så det reder sig bra. Än finns förhoppningar om att få första potatisen i backen runt 1:a maj. Men vi har lärt oss att inte ta ut något i förskott när det gäller potatis …

#Blogg100/53 Julbord i april??

Andra helgen som vi har öppet för säsongen och vi får flera frågor om vårt julbord. Frågan vi ställer oss är: Beror det på vädret eller på att ryktet om vårt fräscha och färgglada julbord börjar nå fler och fler??

Vilket som så tyckte vi alla att det var skoj och snart lägger jag upp vilka dagar som vi har julbord i år;)

Innan dess har vi morsdagsbuffé och den är redan fullbokad så vi öppnar upp lördagen den 27:e också med morsdagsbuffé. Bokas enklast här på hemsidan.

#Blogg100/52 Hållbarhetsfestival på Återbruksgallerian ReTuna

Lördag den 22:a april är det premiär för HållbarhetsfestivalenReTuna i Eskilstuna. Vi kommer att finnas på plats laddade med basilika, tomatplantor, chiliplantor och ett gäng pelargonsticklingar. Mats kommer att kliva upp på scenen och berätta om hur vi ser på energiförbrukningen när det gäller matproduktion. Annika och Michaela i vårt CSA- gäng finns också på plats för att berätta och svara på frågor om vår Andelsträdgård.

Dessutom har vi med oss ett rejält gäng med magasinet Stolt Mat i Sörmland så kom gärna och hämta ett ex. av denna suveräna tidskrift.