Bloggen

#Blogg100/82 Majstress

Ops! Nu kom verkligen värmen och när jag kollar på väderprognosen så ser det ut att fortsätta under längre tid. Det är trevligt att se – men det stressar rejält. Vi borde alltså ut med alla plantor och så allt så snabbt vi bara kan och sen på med vattnet. Låter ju enkelt – men då är de sällan det. Vi har ju en del andra åtaganden nu inför morsdagshelgen och Kristi Himmelsfärdshelgen med rabarberfestivalen.

En rolig del av sättande och så är de gamla potatissorterna som vi köpt/fått från Nordgen. Förra året fick vi tre olika sorter som vi uppförökat och nu ska sätta igen. I år fick man betala och det tycker jag är bra eftersom det visar på att inget är gratis och då styr man också till de som verkligen är intresserade. OBS det var inga stora pengar utan mer ett bidrag till administration och frakt. Vet inte helt vad vi ska göra med dem på lång sikt, men jag gillar tanken att ta vara på de gamla sorterna. Vi får inte sälja av dem – det är tydligt i avtalet – och än har vi inte så många. Dock kul att kunna visa på sorter som inte odlas kommersiellt och som många av oss aldrig hört talas om. Vi kommer att sätta dem i köksträdgården om du vill se hur de växer när du är här. Bänklådorna är under tillverkning så snart är det dags.

#Blogg100/81 Guldintervju med cidermakaren Johan Sjöstedt, Hornudden

Vi hörde att du vunnit guld för årets bästa söta cider 2017
Hur känns det?
Fantastiskt, jag blev väldigt överraskad. Det är sällan så här naturliga produkter premieras i tävlingar. Priset går oftast till något som är lite mer publikt. Rimfrost är tillverkad helt utan tillsatser, varken svavel, jäst eller kolsyra har tillsatts. Allt har skett naturligt. Så det är ett otroligt härligt statement, svensk cider kan hitta sin egen väg och behöver inte anpassa sig efter gamla mallar. Ciderrevolutionen har börjat!

Cidermakandet är ju på frammarsch i Sverige – vad tror du det beror på?
En längtan efter något genuint och med ett tydligt avtryck av en plats och en tid. Hantverksölen har länge varit drivande men den säger egentligen ingenting om avsändaren eller platsen. Allt handlar om ett recept och kan återskapas på samma sätt som Coca Cola. Med cidern har du en lokal råvara som tar helt olika uttryck beroende på sort, plats och årgång. Hantverkscidern ligger således närmare vin är öl, även om många hemmabryggare har börjat haka på trenden. Både hemmabryggartrenden (gör din dryck hemma), och naturvinstrenden (ett bredare och mer naturligt uttryck av druvan) har banat väg för nästa våg, hantverkscidern.  

Vad är hemligheten med Rimfrost? Vad gör den unik och till en vinnare?
Jag är inne på sjätte årgången, så jag har provat olika sätt och misslyckats på många olika sätt. Så jag har helt klart unik kunskap i området. Men det fundamentala är äpplena. Du kan inte göra exceptionell cider på annat än exceptionella äpplen som pressas vid perfekt mognad. Vi har en perfekt terroir för äpplen, många soltimmar. Hög dygnsmedeltemperatur. Jag har plockat ut sorter som funkar bra tillsammans och låtit råvaran göra sitt med minimal inverkan.

Och sist: Vad är den största utmaningen i ditt cidermakande?
Tid och tålamod. Du har en chans per år. Misslyckas du då är det bara att vänta ett år till. Hela processen tar även den väldigt lång tid. Rimfrost är årgång 2015, det har mao tagit två och ett halvt år för den att nå till den nivå den är idag.
Bra cider är tålamod.

Bilder
från prisutdelningen på Spritmuseum lördagen den 20:e maj.


#Blogg100/80 Sveriges bästa söta cider – Rimfrost!

Guldregn” var en av kommentarerna idag när vi fick meddelande om att Johan, med vår Rimfrost, fått pris för Sveriges bästa söta cider 2017 . Jag skriver ”vår” eftersom den heter Hornuddens Rimfrost, men det är Johans hantverk, kompetens och tid som ligger bakom detta mästerverk till söt cider. Helt outstanding skriver en stolt mor – och menar det! Så skoj att få ta del av hur han konstant utvecklar sin förmåga att skapa unika drycker – med och utan alkohol. Heja Johan!

Vi har några flaskor och ett tips är att ta chansen att komma hit och smaka på en suveränt god söt cider.

#Blogg100/79 Så blev det plötsligt vår

En väldigt intensiv dag är en bra beskrivning på den 19:e maj. Packning till Bondens egen Marknad i Uppsala och till butiker i Enköping och Eskilstuna samtidigt som förberedelser för att öppna upp butik och café här på Hornudden. Samt en konferens med 20 personer och skörd till Bondens egen Marknad i Mariefred på lördag. Men även vattning eftersom vi hade mer än 25 grader här och i köket var det närmare 30 … Planen var att så örter också men det flyttade vi fram tills i morgon, lördag.

Som grädde på moset så var vi inbjudna till bildandet av Culinary Crafts stiftelse med mingel, trerätters middag, intressanta tal och underhållning. En kväll vi sent kommer att glömma. Vi har visat vårt intresse för att ta emot lärlingar från utbildningen och det ska bli spännande att diskutera mera med projektledaren  Susanne.

Mycket händer som vanligt under maj, men jag tror att blomningen slår alla rekord. Från att det inte fanns tillstymmelse till blom igår så är många träd och buskar nu fulla med blommor. Körsbärsträdet är bara ett exempel  – saskatoonen ett annat.

#Blogg100/78 Rabarberkakans bästa tid börjar nu

Rabarbermarknad på lördag och nästa helg är det Rabarberfestival i Södermanland. Traditionsenligt! Vi har faktiskt redan serverat både rabarberpaj och picklade rabarber flera gånger den senaste veckan trots att plantorna inte är så stora än på åkern. De börjar dock sätta fart nu så till nästa helg – morsdag – bör det inte vara brist på rabarber.

Idag testade vi en ny rabarberkaka – helt ny och det ska bli spännande att smaka den i morgon. Förhoppningarna är stora för vi gillar kakan med plommon men har inte testat med rabarber tidigare. Det är Klaras recept från Tjeckien som hon nu ”försvenskar” – för maj kräver ju rabarber i kakor och bullar, eller hur?