Bloggen

Allhelgonahelg på Hornudden

Alla helgons dag är i morgon, lördag den 4.e – en helg när vi extra mycket minns de som inte är bland oss längre.

Vi uppbokade för kalas hela lördagen och kvällen – det är så kul att få vara ”festfixare” – en av våra favoritsysselsättningarna oavsett om det är inom företagandet eller privat. Under 1990-talet var vi med och ordnade fester på olika sätt och för ”stora och små” och brukade skoja om att det här skulle vi jobba heltid med. Nu är vi delvis där – skoj!

På söndag, mellan klockan 12 och 15 är du välkommen till restaurangen och äta soppa, nybakat bröd och fruktpajer. Vi kör vår Soppbuffé igen och butiken är öppen mellan kl. 14-15. Passa på för än finns det tomater och lite annat grönt. Varmt och härligt i restaurangen och vi planerar för en solig vy över Mälaren! Varmt välkommen!

Prova äppelmust & cider med Johan

Här kommer ett tips!
Du som är intresserad av dryck, och särskilt lokala drycker, har nu chansen att få prova på unika sådana. Föreningen Sörmlandsäpplen bjuder in till en workshop här på Hornudden den 11:e november. Föreningens medlemmar har länge efterfrågat en eller flera kurser och workshops om mustning, cidertillverkning och dessutom efterlyst en diskussion om kvalitetsbegreppet inom området äppeldryck och nu anordnar de denna workshop här på Hornudden för att diskutera två viktiga frågor:
1.Vad kännetecknar en bra äppelmust?
2.Hur smakar en svensk hantverkscider?
Under dagen utlovas provning av 10 olika äppelmuster och 10 olika cider under ledning av Johan som ju driver företaget Pomologik, Svensk Hantverksmust och även är involverad i Hornuddens verksamhet. I våras vann Johan guld i kategorin söt cider med Hornuddens Rimfrost vid SM i hantverkscider som hölls på Spritmuseet. Missa inte detta tillfälle att både prova, smaka och diskutera äppeldryck!

TID: Kl. 11-15 
Anmälan:
Senast onsdag 1 november till sormlandsapplen@gmail.com   
Kostnad: 600 kr per person för medlemmar, för icke medlemmar tillkommer medlemsavgift om 100 kr (som förstås gäller för 2018). I priset ingår alla drycker  samt lunch och avslutande fika.

Vi försökte i alla fall …

Vem gillar att förlora … Inte  vi i alla fall!
Om vi inte är med och tävlar så slipper vi ju förlora. Det är ju ett enkelt sätt att slippa den besvikelsen. Vi tog risken i år och utvecklade vår vanliga Rågsur lite grann genom att bl.a göra den KRAV-godkänd. Det innebar att vi bytte ut vår egen honung mot inköpt KRAV-sirap och köpte in KRAV-godkänd kummin istället för den EU-ekologiska som vi haft alla år. Dessutom tog vi bort filmjölken och hade bara vatten som degvätska. Filen tog vi bort för att vi vill att så många som möjligt ska kunna äta den. Det intressanta var att ingen av oss märkte av någon större smakskillnad på de med eller utan fil.

Jag kan berätta att vår volontärsgrupp har verkligen uppskattat att vi jobbat med att förfina vårt rågbrödsrecept. Extra glada har Ville och Nasti varit eftersom de inte äter mejerivaror. Alla i gruppen har alltså kunnat äta brödet och sett det som ett ”vinnarbröd” – innan vi skickat in det. Kul att se hur ”Hornuddspatriotiskt” det varit vid varje fikastund och provsmakning och kanske skulle vi ha låtit bli att skicka upp det med Anna och Robert så hade vi kunnat fortsätta att kalla det ett ”vinnarbröd”;)

Något som jag länge haft med mig är att ”Det är vägen som är målet” och i detta fall får det vara en tröst – ingen SM-medalj i Mathantverk – men vi har haft några kreativa och roliga veckor med diskussioner och provsmakning tillsammans kring syrligt och nyttigt rågbröd och det känns minst lika viktigt och utvecklande som en medalj. Däremot kanske inte lika bra sett till marknadsföring och försäljning. Vi kommer att ha brödet till försäljning under advent och det är perfekt till både sill och köttbullar. Numera dessutom KRAV-godkänt.

Men nu återstår den viktiga delen: Vi kommer att få en utvärdering på posten med juryns förslag på hur vår Rågsur kan bli ett vinnarbröd sett ur deras ögon. – Om vi kommer att följa råden får vi se, det beror på vilka råd det är…

PS: Här har du listan på årets SM-medaljörer i Mathantverk. När vi såg/hörde att vi inte fick medalj så hade vi hoppet till att våra Matklusterkompisar skulle försvara Sörmlänningarnas ära, men icke – ingen Sörmlänning fick medalj. Det var medaljglest över huvudtaget runt Mälaren och många medaljer stannade i Jämtland. De har ju tränat fler år än vi och har troligen bättre koll på vad domarna/juryn vill ha.

Julmat på Hornudden 2017

Vårt julbordsupplägg förra årets med Adventsbrunch var mycket uppskattad och eftersom vi har efterfrågan på en variant med mindre mängd kött så erbjuder vi i år även en köttfri adventsbrunch. Det är både inspirerande och skoj att ha möjlighet att göra en buffé utan kött under advent.

Sill och matjessilltårta med ägg  är obligatoriskt och många färgglada sallader hör också till vårt julbord och våra bruncher och den ordinarie adventsbrunchen har även korv, köttbullar och frestelse. Nytt förra året var våra supernyttiga shots och vi planerar att ha spännande shots även i år. En upplevelser på flera sätt, särskilt om man inte är van;).

Vi lagar och bakar allt själva här på Hornudden så vi har koll på vad allt innehåller. Det mesta av det vi serverar i grönsaksväg har skördats här på Hornudden, men en del köper vi in från kollegor. Mer än 90% är ekologiskt och allt kött är KRAV-märkt, fisken är MSC-märkt och t.o.m vin och sprit är ekologiskt. Flera olika sorters äppelmust har vi förstås och dessutom en prisbelönt söt cider och en söt dessertdryck som är alkoholfri – vi vill kunna erbjuda smakrika drycker till alla oavsett om du vill dricka alkohol eller ej.

Priser: 395 kr för adventsbrunchen och 595 kr för julbordet.
VARMT VÄLKOMMEN!
Bokar gör du här!
Är ni fler än åtta – maila kontakt@hornudden.net eller ring 0152-32618

Din personliga matstategi

Vår personliga matstrategi är ett intressant diskussionsämne – om man inte är konflikträdd och väl medveten om att det är ett känsligt ämne. Min upplevelser är att dagens unga blir mer och mer medvetna om deras matstrategis betydelse. Betydelsen för vilka signaler de ger till livsmedelskedjan är kanske inte lika stor som den markering det är till umgänget och nya vänner. ”Jag har gjort ett medvetet val för att ...” underförstått: ”Har inte du gjort ett medvetet val??” Inte var det många i vår generation (födda mellan 1955 och 65) som tog ställning mot den industriella matproduktionen genom att välja matstrategi. De som var vegetarianer var det som regel av hälsoskäl. Numera är det oftast etiska och miljöskäl. Ur mitt perspektiv ger det hopp om framtiden – många av dagens unga bryr sig, är medvetna och beredda att avstå för att bidra till en mer hållbar värld.

I den grupp av unga volontärer som vi har nu i oktober så spänner matstrategin från vegankost till allätare utan särskilda preferenser. Däremellan finns vegetarian, pescetarian, flexiterianer och ”I don´t eat industial meat”. Men för den skull är det inte så stor utmaning att laga maten. Vegankosten som bas och sen får vi andra fylla på med mejeri, ägg och emellanåt animaliskt och fisk och vid andra måltider äter vi alla veganskt. Det är liksom ”ingen grej” – om vi inte vill göra en grej av det. Var och en har valt sin ”matstrategi” och vi både visar andra och förväntar oss från andra respekt för våra val. Det inte så lätt alltid – det handlar ju om värderingar och när de skiljer sig så är det en utmaning att diskutera. Men samtidigt utvecklande för en diskussion mellan likasinnade blir rätt trist och förutsägbar – det handlar ju bara om bekräftelse … Eller? Hur ser din matstrategi ut – för du har ju gjort ett val.