Bloggen

Lite blandat

Så här års är det svårt att hinna till datorn. Det blir en snabb koll i telefonen för att ha lite koll på företagets ”sociala kommunikation” samt att då och då se över hemsidan så att det mesta stämmer. Att skriva blogginlägg varje dag som i våras finns inte på kartan och det är en förutsättning att ha hjälp med att betala fakturor och löner så här års.

Det kan låta konstigt, om du inte själv driver ett företag inom besöksnäringen, att man inte lägger ner mer tid på att hålla hemsidan perfekt uppdaterad och att vara säljande på face book under högsäsong. Kanske är det så, men tid och kraft räcker inte alltid till, och produktion/leverans/skörd och vattningen kommer först. ”Otillräcklighetens tid” vore ett passande namn på juli;).

Mycket händer här (som vanligt) och nu har vi tagit upp all vitlök. Ella och Elina har flätat, Clara och Kalle har hängt upp och arrangerat så att det doftar vitlök i hela stora packhallen. Så här mycket fin vitlök har vi aldrig haft tidigare – riktigt fin är den dessutom. I morgon finns den i butiken så det gäller att passa på för även om vi tycker att det är mycket så är det begränsad tillgång.

Begränsad tillgång är det även på vår honung som vi nu har i butiken igen. Våra biodlare Barbro och Janne sköter om bina, tar hem de fulla ramarna och kommer tillbaka till oss med fyllda honungsburkar. Vissa gånger sätter de även på etiketterna! De är flitiga som bin våra suveräna biodlare och de är även härliga inspiratörer på många sätt.
  
I år är vi inbjudna att vara med på Torgkvällarna i Malmköping och onsdag den 26:e är andra tillfället. Vi laddar torglasset med morötter och rödbetor från Hebo trädgård, våra tomater och sallat, grönkål, salladslök och en hel del annat. Dessa torgkvällar är välbesökta och det är lätt att bli förvånad över att lilla Malmköping lockar så många besökare en onsdags eftermiddag. Marknaden startar klockan 15.

Äntligen är den nya vattenledningen till vår åker på gång. Vad vi har planerat, längtat och väntat. Ett projekt som tagit många år av olika skäl. Det finns ju alltid en anledning – här har det varit många ”an-ledningar”. Det är inte helt klart än för det fattas några kopplingar och en del tid, men det är så nära att det nästan känns klart. Ibland är det små saker som ger stor glädje. Vatten i en odling gör livet lättare.

 

Favorit i repris – kvällsöppet 29:e juli

Det är så många som i år kommit och frågat om ”den där gäddan” – underförstått så är frågan när de kan få äta vår Gäddmousseline. Eftersom vi bara har caféet öppet för luncher så får vi det inte att funka med rätter som kräver mer mer tid vid serveringen. Nu löser vi det genom att vi öppnar vi upp med denna eftertraktade Gäddmousseline under en kväll.

Men det blir mer än så. En trerätters som ser ut som så:

Smör och nybakat bröd
Göskind, rökt gösrom, vattenkrassemajonnäs och nyskördat grönt.
Gäddmousseline, potatis, brynt smör och picklad zucchini
Chokladbasilika med grädde och bär
Pris: 495 kr /250 kr för barn under 12 år.

Till menyn kommer det även att finnas ett vinpaket och ett alkoholfritt dryckespaket och vi har ett vegetariskt alternativ till dig som helt valt bort kött och fisk i din kost.

Varmt välkommen!
Bokar gör du här på hemsidan, på Bookatable eller genom att maila kontakt@hornudden.net

 

132926

132926

Sommarmiddag 2017

Lördagskvällen med musik, mat och många glada gäster kommer vi att minnas länge. Paper Jam spelade och sjöng för oss, Natasa Hodzic Jansson lagade maten och denna kväll blev det Family style. Så som vi gärna serverar maten – varmrätten i skålar som man skickar emellan sig vid bordet.  Natasa var inte så bekväm med det upplägget – men det blev strålande trots det.
   

Under veckan har tillgången på bär och grönsaker ändrat sig så hon fick göra en twist på den som serverats tidigare i veckan. Som Cajsa Warg du vet: ”Man tager vad man harver” (hon ska dock inte vara upphovskvinna till det uttalandet …).

Här kommer några bilder från kvällen. Nästa sommarmiddag blir den 29:e juli och då kör vi på vårt vis 2017.1. Mer info kommer!

Natasa på Hornudden

Idag kom hon! Efter att under flera år haft relationen leverantör och kund så blev vi kollegor i köket. ”Det är första gången jag jobbar i köket med bara kvinnor” berättade Natasa. Coolt tyckte vi som oftast är bara ”fruntimmer” i olika åldrar i köket och jag frågade förstås om det var någon skillnad mot när hon jobbar i kök med mest män. ”Det är skillnad – stor skillnad” fick jag till svar.

Hennes matlagningsstil är klassiskt och det kan du se på bilderna. När jag frågar varför hon valde att bli kock så svarar hon ungefär ”Det var inget val – det var pappa som bestämde att jag skulle gå restaurangskolan”. Sen tar hon tillbaka det, men förtydligar med att alla i familjen gillar att laga mat. Natasas pappa ville alltså ha en riktig kock i familjen;)
 
Precis som Gustav så delar hon hela tiden med sig av sin kunskap. Första timmarna jobbade hon på tyst, men sen kom det: ”Varför gör ni så där? Gör så här istället!”. Berättar, förklarar och ger goda råd. Vi suger åt oss och har redan testat två av de nya förslagen på arbetssätt.

På frågan om vilken rätt som hon skulle vilja bli super bra på att laga så får jag till svar att hon skulle vilja bli bäst på choklad och socker – att blåsa skulpturer av choklad och socker. En helt ny inriktning alltså än att laga mat.

Nu är det torsdagskväll och första gästspelets middag är avklarad. Det är så kul att vi har två kvällar till framför oss – se till att ta chansen du också att både få sitta vid strandkanten på Hornudden och att få äta Natasas Hornuddsmeny. På lördag kommer dessutom Paper Jam från Eskilstuna och spelar sin återvunna musik;)

Sommarmiddagar med Natasa

Så är det dags för vår andra gästspelande kock! Natasa Hodzic Jansson och vi ser med spänning och glädje fram emot tre inspirerande kvällar. Under lördagskvällen får vi dessutom underhållning av Paper Jam från Eskilstuna. Ett närodlat och hållbart band:).

Kvällarnas meny ser ut som så:
Förrätt: Inkokt gös med rökt rom, ostronört, dill och stekt rågbröd
Varmrätt: Bakat lamm med confit på zucchini och potatis, vattenkrasse och björnbär
Dessert: Vaniljkokt tomat med jordgubbar och parfait på färskost, karameliserade stekta havregryn

Boka gärna bord i förväg på hemsidan eller maila kontakt@hornudden.net
Menypris: 495 kr/pers – Barn 4- 8 år 125 kr och 9-12 år 250 kr

Varmt välkommen!