Bloggen

#Blogg100/24 Afternoon Tea

På söndag är det dags för ekologiskt Afternoon Tea på Hornudden. Kan tyckas att det ska serveras på ett av de sörmländska slotten eller godsen, men vi har ju inget slott så det får bli i ett växthus eller en trappa upp i restaurangen. Söndagen ska enligt utsago bli den hittills varmaste dagen 2017 så gissningsvis kommer de flesta gäster att sitta i något av växthusen eller kanske till och med ute. Vi har ju gott om filtar.

På våra nytillverkade ”Cake stands” kommer vi bl.a. att lägga små smörgåsar, scones, minirimbo och olika sorters kakor. Vi har clotted cream i ugnen, har bakat glutenfritt bröd utan jäst och givetvis blir det rosenkvittenmarängtarts. Vi gör ju som vanligt – på vårt vis och vi har ännu inte bestämt oss vilken sorts shot vi ska erbjuda.

#Blogg100/23 Lunchen igen …

Idag har vi åkt bil genom stora delar av Sörmland och som vanligt blev det ett litet studiebesök ”i verkligheten” – en koll på hur det är utanför Hornudden. Vi bor och jobbar här och under vissa tider så lämnar vi inte backen och det är på gott och ont. Omvärldskollen blir genom skärmen istället för ”live”. Idag blev det både och!

Vi åt lunch. En god sådan och stället hade trevlig personal och lokalen kändes ”relaxed”. På menyn fanns två kötträtter, en fisk och en vegetarisk. Salladsbuffé, bröd, kaffe och liten kaka ingick.  Båda blev vi sugna på kötträtterna, men sa nästan i kör att ”idag ska vi komma ihåg att fråga var köttet kommer ifrån”. Väl framme vid kassan frågade Mats ”Vet du var grisen har levt sina dagar”. Redan när grabben i kassan svarar att han ska gå ut och fråga förstår vi vad svaret kommer att bli och när vi sedan ser priset för lunchen så blev vi inte förvånade när han svarar ”Vi är nog inte riktigt säkra …” Det blev en väldigt god fiskgratäng för oss båda så det var inte synd om oss alls!

Det är inte ekonomiskt hållbart för en lunchrestaurang att servera svenskt kött och ännu mindre svenskt ekologiskt kött när priset för hela lunchen är 95 kr. Vi hade gärna betalat mer och ätit kötträtterna om köttet varit svenskt och helst KRAV. Men enligt de som driver krogarna så vill inte gästerna betala mer än 100 kr. Är det så? Självklart är det skillnad för oss som sällan äter lunch ute jämfört med dig som äter restauranglunch varje dag – men om vi vill ha till förändring gällande import av kött så måste vi ju ändra våra val. Eller hur? Men var ska förändringen ske – för vilken krog vågar ta risken att höja både kvalitet och pris om de inte vet att gästerna önskar det?

Alltså måste vi först fråga och önska svenskt kött – för vissa av oss helst ekologisk kött. Sen gäller det att vi betalar vad det kostar eftersom en lunch lagad på kött som kostar 95 kr har någon annan individ fått betala med sin livskvalitet.

 

#Blogg100/22 Företagsutveckling -vägprojektet

Jag har ofta svårt att acceptera att vissa saker tar (lång) tid. Visst har vi vårt mantra att ”kvalitet tar tid”, men det är inte detsamma som att allt som tar tid innehar en högre kvalitet än det som händer snabbt. Ur mitt perspektiv är det enkelt: man tar ett beslut och sen agerar man utifrån det. Denna inställning innebär till exempel att mitt politiska engagemang för ca 30 år sedan inte blev  så långt …

Verkligheten ser ju inte riktigt ut så har jag fått erfara. Det mesta tar mycket längre tid än vad jag räknat med.


Vår företagsutveckling 2017 är ett exempel. Planen var ju att vi skulle bygga en lokal till Johans musteri och för att underlätta transporter av äpplen, glas mm så var en ny rak väg det första som vi behövde fixa innan själva byggnationen planerades. Att bygga en ny väg kräver mer av diplomati, diskussioner, information och planering än vad man (jag) kan tro så projektet har dragit ut på tiden och vi börjar inse att vi inte kommer att hinna allt vi hade planerat i år.

I dag var vår vägprojektledare Stig här och stakade ut den nya vägen. Att skriva att det är stort är ett understatement!! Det är OTROLIGT stort att vi närmar oss en ny väg. När vi framåt kvällskvisten traskade den utstakade vägen så kändes det fortfarande otroligt – en ny väg fram till oss från Morrarövägen!! Det som känns extra bra är att vi har konsulten Stig som kan detta med att bygga vägar på sina fem fingrar så trots att detta nu kommer att ske under odlingssäsong räknar vi med att det kommer att flyta på bra.

#Blogg100/21 Alkoless – en stark trend?

Så är en femtedel av #Blogg100 avklarad och än så länge så får det ta den tid det tar och det är mer en stund för avkoppling än ett stresspåslag. Jag vet ju att i maj kommer jag att ta till nödlösningar såsom en bild och lite text …

I år har jag ”ramlat på” fler bloggkollegor än jag gjort tidigare – och vi är många som antagit utmaningen, men som vanligt är det tiden och förmågan att välja som är den begränsande faktorn. Ofta är det av en händelse som jag hittar de där guldkornen för när jag letar så är det inte alltid som jag hittar någon blogg som sticker ut.

I morse ramlade jag över ett inlägg som dels bekräftade något som jag läst/hört tidigare och som dessutom hade en lista. Jag gillar listor! De är lätta att ta till sig, jag kan memorera dem och de är ofta tydliga! Alkoless.se heter bloggen och i dagens inlägg heter listan ”Sju tecken på att du är alkoless”.

Nu passar inte listan in på mig, direkt: Jag går inte på varken gymmet eller krogen, åker sällan på semester och jag sover rätt få timmar. Oberoende av om jag druckit ett glas vin eller två glas vatten så ställer jag provocerande frågor på fester – så det är inte innehållet i listan som jag fastnade för. Utan dels att det är en uppmaning att avstå från att dricka alkohol – men främst att det verkar vara inne att skippa alkoholen. Det tycker jag är coolt. Att erbjuda alkoholfria och goda alternativ är något som vi prioriterar i vårt café och i restaurangen – med det menar jag att vi vill ha ett brett och outstanding alkoholfritt erbjudande (mer än vatten, läsk och lättöl). Sedan start har vi alltid erbjudit  ett dryckespaket med alkohol och ett utan.

I år har vi faktiskt utvecklat vårt utbud rejält genom att från att ha haft två sorters äppelmust (filtrerad och ofiltrerad) till att dessutom ha äppelmust som är smaksatt med humle, kardemumma, ingefära och chili. Vilken som är bäst?? Det beror på vad du äter till – där är det ingen skillnad mot när du ska välja vin eller öl.

 

#Blogg100/20 Tunnbröd bakat utan gluten och mjölk

Du kan knappast ha missat att vi hade tunnbrödsfrossa förra veckan. Eller om vi ska kalla dem pannbröd – jag vet faktiskt inte skillnaden mellan dem. Same same but different … Gott är det i alla fall och alla gillar väl tunnbröd? Medarbetare, barn, barnbarn och gäster/kunder – en strykande åtgång var vi än bjuder på dem.

I förra veckan så testade vi också att baka tunnbröd utan gluten och mjölk och de blev riktigt bra. Goda, böjbara i två dagar sen bryts de om du vill rulla. Vi frös in dem direkt och tog upp dem strax innan serveringen och det funkar bra om du inte ska äta dem genast.

Hornuddens gluten- och mjölkfria tunnbröd
Ca 20 st

25 g ekojäst
550 g ljummet vatten (numera tar jag direkt ur kranen)
2 msk neutral eko solrosolja
2 msk – strukna mått fiberhusk
2 dl ekologiskt rårismjöl
2 dl ekologiskt majsmjöl
1,5 dl grov ekologiskt teffmjöl
1 tsk gott schysst salt
1,5 tsk mortlade fänkålsfrön alt. kummin, anis – eko om du hittar
1 msk ekosocker – kan du skippa om du vill
1 msk eko sirap – kan också skippas 

 1. Värm vattnet till ca 37 grader och häll i oljan.
 2. Blanda alla torra ingredienser
 3. Vispa snabbt ihop degen med en stark visp till en slät smet. Jobba snabbt för degen sväller och blir tjock ganska direkt.
 4. Jäs i ca 60 min.
 5. Stjälp upp degen på rikligt rismjölat bakbord och väg upp bitar om 40 g
 6. Hetta upp stekpannan
 7.  Kavla ut varje del (40 g) till en rund kaka med mycket rismjöl, det är lite annan teknik än när du har deg med gluten. Lätt men bestämd hand. Degen går att kavla riktigt tunt, men börja med rejält med rismjöl först så behöver du inte så mycket sen.
 8. Grädda bröden direkt i en het torr stekpanna i ca 2-3 minuter på varje sida.
 De ska få en lätt ljusbrun färg eller små bruna fläckar och brödet ska puffa upp något under gräddningen – du kommer att lära dig hur de ser ut när det är dags att vända dem.
 9. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
  De är goda till allt – korv med mos, korv utan mos, veg. korv, marmelad, ost, smör, sallad, falafel och säkert med rökt kött.Receptet vi utgick från kommer från Nillas kitchen