Bloggen

Aptitrundan 2017

Så går vi in i hösttiderna efter en härlig Aptitrunda. Ett bra flyt hela dagen såväl sett till parkeringsplatsen och köer till serveringen. Det är ju lite dubbelt för självklart vill vi att så många som möjligt kommer till oss en dag som i går, men samtidigt känns det väldigt bra när kön till caféet är mer ”lagom” (eftersom köa inte tillhör min favoritsysselsättning …). Vår Muurikka med grönsaker, tomat- och basilikakorven, picklad zucchini och vår rökta chilisås fick stor uppskattning. Oskar & Oskar med hjälp av Carl hade fullt upp från kl. 12-14 med att grilla och woka till vår hungriga gäster.

Våra torgande gäster Vallgarns gårdsmejeri och Norrtorps Honung bjöd på smakprover och berättade om deras produktion för nyfikna besökare – extra skoj att se Vallgarn här igen och nu med koost istället för getost. Spännande tider även för dem. Nytt för i år var att våra volontärer från organisationen Workaway hade ett eget bord och bjöd på berättelser och info om hur det kan var att åka jorden runt som volontär.

Lite konstigt känns det faktiskt nu när vi bara har öppet under helgerna. Det handlar inte om att vi inte har sysselsättning utan snarare tvärtom så känns den biten bra – nu finns det chans att vi hinner med att skörda och sälja till andra butiker och restauranger – men det är en omställning i rutiner och planering som tar tid att få till. Denna vecka och fram till den 15.e oktober har vi alltså öppet lördag och söndag kl. 12-16 och samtidigt tar Johan emot äpplen för mustning.

Bruncherna drar vi i gång den 22:a oktober och kör varannan söndag, 5.e och 19:e november och julborden startar den 2:a december. Grupper om minst 25 pers. kan boka andra dagar.

Ps. Kom ihåg att även om vi har butik och café stängt så kan du boka anläggningen för fest, konferens, möten mm. Ring 0152-32618 eller maila kontakt@hornudden.net för frågor och funderingar.

September 2017 på Hornudden

Som du säkert lagt märke till så har bloggandet fått stå tillbaka för produktion, service och odling. Vi var färre som jobbade under augusti – några hade semester, andra började skolan och andra fick ett nytt skede i livet:). Vilket innebar att vi som var kvar fick nya, andra och förändrade arbetsuppgifter. Som regel utmanande och utvecklande, men tiden är ju trots allt den begränsande faktorn och då hamnade bloggandet sist på TODO-listan.

Nu har vi samlat oss efter en intensivhelg med Mässan Smaka på Enköping och Trädgårdsdagen i Botan i Uppsala. Det var tredje gången som vi var med på Smaka på Enköping och vi har redan bokat in nästa års event den 1:a september. Bara det ger ju signaler om hur mycket vi gillar det proffsiga arrangemanget. Botan var första gången och om allt blir som vi vill så återkommer vi där också nästa år. Du som inte besökt Smaka på Enköping – passa på och gör det nästa år!

Detta innebär att vi nu klarar att blicka längre fram än fem dagar och näst på tur står Aptitrundan i Sörmland så nu har vi fått till ett program för vad som kommer att hända här på Hornudden söndagen den 10.e september. Vi får besök av Barbro från Norrtorps honung och dessutom kommer Vallgarns gårdsmejeri med sina nya ostsorter. Utöver det kommer förhoppningsvis några av våra CSA-medlemmar att finnas på plats för berätta om hur vårt första år med andelsägare varit och några av våra volontärer finns på plats för att berätta hur det kan vara att åka jorden runt och jobba som workawayare. En örtquiz, wookade grönsaker, grillad tomat- och basilikakorv, kakor & bullar i caféet och hel del annat finns också att välja mellan. Passa på och kom – vi har bokat fint väder och om den bokningen inte går igenom så riggar vi tältet med plats för många.

Med tanke på planering så kan vi redan nu berätta att den 16:e september åker vi till Hälleforsnäs för att vara med på Bruksmarknaden. Som fd hälleforsnäsbo så känns det extra skoj att åka dit. Morfar Erik satt i portvakten och innan dess hittade man honom i Brukets trädgård. Tiderna ändras  och vi med dem …

Den 23-24 augusti bär det av till Stockholm och Nordiska museets äppeldagar. Vi har fått OK att, med tanke på den lilla äppelskörden, ta med mer än äpplen så vi fyller torgbussen och åker.

Sista marknaden vad vi vet nu är Äppelfesten i Strängnäs den 30:e september. Bondens egen Marknad tar sig till centrala Strängnäs och vi hänger med. Samtidigt kan du lämna din äpplen här på Hornudden och köpa äppelmust.

Sista dagen vi har öppet för säsongen i Ekocafé och Gårdsbutik är 15:e oktober, men sen kör vi igång med brunch den 22:a oktober och 5:e & 19:e november. Därefter är det dags för julbord mm

Bröllopsreflektioner

I lördags var det bröllopsfest på Hornudden. Eva-Sara och Peter gifte sig och hade fest med många glada gäster. Vi känner båda sedan tidigare och  det var verkligen kul att de valde Hornudden och super kul att Eva-Sara & Peter ville ha mycket grönt på bröllopsmenyn. Det gillar ju vi och det gav även positiv feed back från flera bröllopsgäster.

Eva-Sara och Peters mail efter festen värmde förstås extra:
Vi skulle vilja tacka er av hela vårat hjärta för en fantastisk bröllopsfest som ni anordnat åt oss! Maten och allting överträffade våra förväntningar med råge 😊.”

Andra sidan av att fixa fest – oavsett vilken – är att vår vanlig verksamhet med öppet i café och butik får mindre fokus. Vi har funderat över om vi skall ha öppet när vi förbereder för fester -men vi har valt att stänga tidigare. Detta för att du som gäst inte ska behöva kolla om vi har stängt någon lördag under högsäsong, men det för då med sig att vi självklart inte klarar samma bemötande eftersom vi har stort fokus på festfixandet.

Vi fick efter lördagen denna femstjärniga (av fem möjliga) recension på Google:
Gott, trevligt och mysigt. Varit här en gång om året, bara för att jag gillar det så mycket. Dock är det nästan alltid bröllopsfester på lördagar i augusti, vilket gör att man inte känner sig helt välkommen.”

Martin, som skrev recensionen, hade optimal otur för i sommar arrangerade vi bara ett bröllop här på Hornudden och förra året var det bara ett i augusti. Men icke desto mindre får det oss att reflektera över hur vi ska göra nästa år – när vi har bröllop i augusti igen … Vi vill ju att alla ska känna sig helt välkomna, särskilt när de har den positiva inställningen som Martin har. Att få den sorters recension med positiv inställning som samtidigt visar på vad vi kan göra bättre ger oss ”mat till tankar” och det gillar vi också, tack Martin! Ge oss gärna din synpunkt på detta för det är inget enkelt val för oss – balansen mellan lönsamhet, gästvänlighet och arbetsbelastning är en ständig utmaning.

Gällande recensioner så är det ett helt kapitel för sig och det kommer ett blogginlägg om detta – förr eller senare;)

I lördags fick vi ”väntat besök”. Det var Pierre Henri som gjorde sin praktik här under sommaren 2011. Denna gång hade han sin flickvän Clementine med sig och de var på genomresa på väg norrut. Pierre Henri var bland annat den som jobbade med att lägga alla stora stenar vi gångar och runt rabatter, då 2011. Bland annat rabatten som är precis vid parkeringen. En annan volontär, Eva, ansvarade för planteringen av den rabatten och valde då denna plats för sin ”Good Bye picture” och då fick PH hedersplatsen bredvid henne.


Pelle (som var vårt smeknamn på honom då) passade i söndags på att återuppliva hur det känns att plocka tomater i ett stort växthus för det han har hemma vid sitt hus i Frankrike är lite mindre än vårt … Det är så roligt när det kommer ”returners” oavsett om de kommer för några veckor eller över en helg. Extra skoj att få möta hans Clementine som du ser på översta bilden.

Departure time for our French internship students

This summer we have had a group of four french students who did their internship to ”improve their English”. Interesting that they want to come to Sweden and improve their English but we are happy for that.

This Amazing group with Levana, who studies city planning and François, Batiste and Dorian from Isara will for all time be a part of Hornudden. François, for example, planted and have been responsible for the Hops and we will think of him a lot when it will grow and cover the pergola. Levana is our Zucchini cake girl and house painter.  Batiste & Dorian did a lot of ”total make overs” from gardens to the small green house when they prepared it for new cucumber plants. We wish then good luck with their studies and life.