Lördagen den 19:e augusti kommer Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren till Hornudden igen – HURRA! De släppte nämligen en bok i våras som har titeln “Det levande” och som handlar om vår relation och vårt utnyttjande av naturen. Det är en riktig “klokbok” som vi alla borde läsa. Vi som har läst den (eller håller på och läser den) får lära oss mycket, får hjälp att se sammanhang och att lyfta blicken och se mer holistiskt både historiskt och visionärt. Vi har boken i gårdsbutiken så det är lätt att få tillgång till den om du bor i trakterna (finns förstås på Internet också …).

Naturen är besvärlig. Nästan alla vill skydda den, men ingen vet vad den är. I boken Det levande vänder och vrider Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren på frågan om vad naturen egentligen är. Är den allt det där grönskande, skuttande, slingrande, pulserande, fladdrande, porlande, flämtande, droppande, skälvande, födande och döende som finns där ute eller är den en gruva som är till för oss att använda? Är människan en del av allt detta levande? Och hur skall hon då leva som en art bland andra miljontals arter? Och vad innebär detta för vår dagliga kontakt med naturen?

 

Tillsammans med författarna gör vi en kort bokvandring i Hornuddens nära natur och stannar till vid några platser. Det blir ett samtal om vikten av stora och gamla träd, om strandkanter och andra myllrande gränsområden och om det verkligen är klokt att dela in livet i vilt eller tamt, natur eller kultur.

Vi ägnar c:a en timme av eftermiddagen till diskussion, reflektion men också en vandring i “det levande”. Tillsammans knalla vi runt på Hornudden samtidigt som vi får ta del av Ann-Helens och Gunnars tankar och klokskap för att sen avsluta med lite bubblande dryck och något litet därtill. En anmälan vill vi ha (maila boka@hornudden.net) – men det är ingen anmälningsavgift.

Vi serverar som vanligt två- och trerätters lunch i restaurangen så om du vill kombinera din bokvandring med en måltid går det utmärkt – du bokar ditt bord här.