Vi drog alltså i gång i juni 2009 med caféet och restaurang – rejält taggade. En ny fas i livet där barnen var utflugna och föräldrarna inte behövde vår passning och hjälp längre. Framtiden var vår! Banken hejade på, de bokade lunch för styrelsen, kreditchefen kom och kollade vad vi använde pengarna till och gav oss ok när Mats fått förklara att vi ”investerar för en schysst framtid för våra barnbarn” och att vi gjorde det trots att vi aldrig kommer att kunna ”räkna hem” den investeringen. Som vi såg det tog vi vårt ansvar.

Men att starta en ny verksamhet med begränsad erfarenhet från restaurang, café och besöksnäring krävde att vi fyllde på med kunskap men också att vi utvidgade vårt nätverk.
Tillsammans med våra grannar på Svedäng och Morrarö startade vi ”Vår Vik”, ett samarbete med syftet att öka vår synlighet i media men också att vara en påverkanspart när det gällde kommunens utveckling inom besöksnäringen. Rent praktiskt så röjde vi runt Morrarötallen för att få fler att besöka detta fantastiska träd, vi lämnade synpunkter på Strängnäs kommuns förslag på Blåplan och vi genomförde två stycken ”Vår vik-rally” under 2010 och 2011.

Under dessa år fanns det ett intresse för att utveckla landsbygden både från Jordbruksverket, kommunen och fler med dem. Projekt som startades för att hjälpa till med utvecklingen erbjöd både nätverkande och kompetensutveckling. Ett projekt som vi deltog i och hade nytta av var det som sen blev ”Swedish Welcome”. Där träffade vi många företagare med liknade ambitioner – att utveckla en hållbar verksamhet på landsbygden – och vi fick goda råd vad vi skulle tänka på. Vi deltog i studieresor, möten och fick besök av hemliga bedömare som sen kom tillbaka med omdömen på allt från lamporna på toaletterna till avsaknad av namnskyltar på personalen.

Vi fick också själva lista vad vi behövde åtgärda inom verksamheterna för att bli så hållbara som vi hade som mål. Då, 2012, bedömde vi att vi kunde bli bättre på: 1. att använda de lokala säsongsvarorna 2. Att vi kunde ha större variation bland rätterna 3. Att vi borde bli bättre på planering/framförhållning 4. Att dryckessortimentet behövde bli större. Vår vision för 2021 var : Hornudden är ett självklart besöksmål i Mälardalen sett både ur gastronomiskt och ur hållbarhets perspektiv. Om vi lyckats eller inte är du bättre på att bedöma än vad vi är som befinner oss ”mitt i smeten”.

Men det hände andra grejer också för vi satte upp en begagnad odlingstunnel från Vela, vi odlade massa pelargoner, la ut gräsmatta och fixade bröllopsfester. Johan var vår kreativa kock och hans kompis MangeBagare kom och hjälpte oss när vi behövde (och det var några gånger …)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *