Annorlunda är det minsta vi kan säga om våren 2020. Vi har alla fått anpassa oss på olika sätt och oavsett vad det är för elände som händer så finns det alltid något positivt att plocka upp. För oss har Covid 19 fått oss att odla större mängder, nya sorter och att börja sälja genom olika Rekoringar för att ersätta förlorade intäkter från bokade bussresor, inställda bröllop och konferenser, färre besökare mm.
Det är kul att sälja genom REKO-ringar. Vi får direktkontakt med kunden och du som kund kan enkelt ställa frågor både innan köpet och efter utlämningen. Detta innebär att vi har en ny försäljningskanal och de som är med i REKO-ringarna är många och har olika önskningar. Vi är ju nybörjare i detta sammanhang, även om vi var med vid ett par tillfällen förra året, så vi lär oss hela tiden.
Det ger nya “ringar på vattnet” vilket för vår del innebär att vi sår mer än vad våra CSA-medlemmar får i sina lådor eftersom vi har en direktkanal till fler konsumenten. Vi behöver inte först diskutera pris, tid och mängd med grönsaksansvarig i en butik.
Denna helg är det tredje helgen som vi har öppet i café och butik. Dessvärre har det inte varit någon rusning med gäster och kunder men med tanke på det kalla majvädret så är det fullt förståeligt, men det stärker oss i vår val att bara ha öppet under helgerna. Det fungerar bra med våra “coronaanpassningar” med plastskivan mellan kund/gäst och personal och alla visar hänsyn när det gäller att bara vara ett sällskap i taget som beställer. Vårt upplägg att du har en “puck” och hämtar din mat själv är ju ett system som minskar kontakterna så där var det bara några små förändringar.
– Nu med nya direktiven att det är OK att träffa sina barnbarn i trädgården passar det ju utmärkt att åka till Hornuddens trädgård och under Kristi himmelsfärd har vi öppet torsdag – söndag. Samma tider som vanligt kl. 12-16 (lunch kl.12-15)
Hur går det med vår fruktodling undrar du förstås … Eller? Här finns det mycket roligt att berätta och ett exempel är att Mats och Helena, en av våra CSA:are, åkte till Julita på kurs med föreningen Sörmlandsäpplen för att lära sig ympa äppelträd. Vi kan redan nu se att de klarade utbildningen galant för vi har nu drygt 60 nya fruktträd på gång. Extra glad är Mats åt Wickstrands favorit för hans farmor hette Wikstrand som ogift och jag tycker det är kul att det snart kommer att växa Ölands Kungsäpple på Hornudden igen. Inte för att jag minns det som någon gastronomiskt positiv upplevelse att sätta tänderna i ett äpple från det stora trädet, utan mer att det är ännu ett “tillbaka till framtiden”-projekt.