Att vi startade vår Andelsträdgård (vårt Andelsjordbruk/vårt CSA) var på ett sätt en tillfällighet men på ett annat sätt en dröm som plötsligt uppfylldes. Vi hade i mer än 15 år pratat om att det skulle vara ett fantastiskt koncept men vi kunde inte se hur det skulle vara genomförbart. Vi bjöd in Jenny Sjöblom 2016 som berättade om vad hon kommit fram till och lärt sig när hon skrev sin uppsats ”Från konsument till medproducent” och vi fortsatte att drömma, diskutera och fundera. Att våga boka upp grönsaker som ännu inte var sådda, hinna med administrationen och kommunikationen kändes ogreppbart.
Men plötsligt vågade vi! Plötsligt hade vi det stöd vi behövde för att ta steget.
Med en anställd som hade erfarenhet från Andelsjordbruk i Norge i kombination med en miljöintresserad som arbetstränade hos oss och behövde något att ”bita i” för växa utifrån ett större ansvar så fanns förutsättningarna. Det är nog ett av de bästa ”kliv ut i det okända” som vi gjort. Att just testa något helt nytt och bestämma sig för att ”det går” är faktiskt lite läskigt men samtidigt triggande.
I år är det vårt åttonde år med Andelsträdgård. ÅTTA år och en hel del av våra andelsägare har varit med från starten.
![]()
![]()
![]()
Vi har ändrat en hel del sedan 2017 för vi var lite försiktiga i början och vågade inte lova för mycket. Nu har vi lärt oss en hel del och fyller på med erbjudanden och löften. Först förra året hade vi så mycket sparris att vi kunde ge alla flera gånger under våren och i år räknar vi med att ha gurka från april. Det har inte hänt tidigare.
Nu närmar det sig deadline för att vara med och få vårens primörer under april och maj. Senast sista februari vill vi ha beställningen för att kunna planera sådd, plantering och skörd. Vårlådorna och numera även vårkassar (som är lite mindre) är åtta stycken, fyra i april och fyra i maj. Sen har vi en uppehållsvecka för att jobba i fatt lite och för att säkra att vi har tomater till säsongslådorna som är 20 veckor eller 16 om du vill skippa semesterveckorna.
Under säsongerna erbjuder vi emellanåt även tilläggsbeställningar som kan vara honung, vinäger, chilisåser men också II-sorteringstomater till dig som vill koka din egen tomatsås eller rökta chilisås på ekologiska och lokala tomater.
Du är varmt välkommen i gänget och om du inte hittar svar på dina frågor är det bara att maila csa@hornudden.net.
CSA är en förkortning för Community Supported Agriculture och det är precis vad det är – vår Andelsträdgård är en viktig förutsättning för att vi skall klara av att driva ett litet ekologiskt lantbruk/en liten ekologisk trädgård i ”dessa tider”. Men tanken är också att vi ska bidra till ett hållbart samhälle som har en stark beredskap när det krisar sig i samhället. Då vill vi finnas där som en stark och inspirerande kraft. ❤️