Livet består i mångt och mycket av en jakt på smarta lösningar och idéer. Kanske extra mycket när man som vi driver ett litet värdedrivet företag på landsbygden. Att vi dessutom bor ”på företaget” bidrar till att vi ständigt tänker och pratar utveckling. Numera så har jakten efter smarta lösningar mer smalat in och blivit en jakt på klimatsmarta lösningar.

Ett material som vi använder så ofta vi kan är vassen eftersom vi har tillgång till en hel del … Förr gjorde farfar vassmattor och vi har faktiskt några stycken som överlevt sedan 1960-talet. De har givetvis legat torrt under tak och inte använts så mycket alls. Väldigt nostalgiskt att se dem. Ärligt talat så hoppas jag (nästan) varje år att vi ska komma till skott och göra egna vassmattor – men hittills har inte lyckats trots att vi vissa år faktiskt kapat vass för att ha till mattorna. Men sen kommer våren och tiden blir knapp och vassen blir liggande men kommer till nytta senare när den hamnar i botten på några odlingsbäddar.

Sedan början på 1990 har vi kapat vass för att ha som stöd till tomat- och paprikaplantorna. Ett både smart och uppskattat arbete för vi planerar alltid in vassklippandet till soliga dagar som är relativt vindstilla. Alternativet vore att köpa blompinnar av trä. Vilket skulle kosta en hel del miljö sett både till produktion och transport.

Vi använder även små fina vass-stickor när vi ympar tomaterna. Då använder vi vass-stöden från året innan och klipper till dem som små stickor. Det kräver lite mer fingerfärdighet för stickorna måste ha rätt längd, vara lagom tjocka samtidigt som de är stadiga. Det är ett väldigt meditativt arbete;).

Ett tips är alltså att du tar en promenad på isen (som du vet är hållbar) och kapar vass en solig dag. Vi använder en sekatör och kapar färdiga längder direkt. Klipp strax under ”knät” på strået så att det blir starkt och stadigt och välj ut de finaste stråna. Vassen är väldigt hållbar så länge den förvaras torrt så låt vädret bestämma hur länge du är ute och kapar. Sen kan du sitta i solen och dra bort de lösa och torra bladen som sitter utmed strået.

Planerar du att göra vassmattor så får du passa på när isen är blank och utan snö. Vi brukar ta en snöskyffel som är vass och kapa utmed isen och sen lägga i lagom högar som vi klarar att greppa för att bära. Det handlar mer om volym än om vikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *