Nu har vi just genomfört vårt 26:e hemkunskapsläger med STIMS. Det var faktiskt extra skoj denna vecka för alla i gruppen var så fokuserade på att lära sig och att göra sitt bästa. Det är inte ovanligt, men det var extra denna vecka. Inget läger är det andra likt på – på många sätt. Ett exempel är menyn för den anpassar vi till viss del efter vilka intoleranser som finns i gruppen. Är någon känslig för gluten så bakar vi glutenfritt bröd och avstår kanske från pitabrödet till falafeln. Om en av eleverna inte kan äta morötter så gör vi mest sallad utan morötter och finns det någon som inte tål ägg så kanske vi gör maränger av kikärtsspad.
Den här veckan blev det mycket justeringar av recepten eller vi kan kalla det anpassning. Pitabröden bakade vi på grovt rågmjöl och vete med torrjäst. Potatis och purjolökssoppan hade vi lök i. Värst för vissa var kanske att vi hade nötfärs i lammsmäckorna. Men det vara bara ett problem fram till när det var dags att äta. Några av de nya recepten gällde att få till “nyttigt fika” och det är en väldig skillnad mot för sex år sedan när vi gjorde cupcakes till eftermiddagsfikat jämfört med denna vecka när vi gjorde focaccia, tunnbröd, “risifrutti” samt energibollar (utan tillsatt socker och bara lite fett). Det är inte bara bra utan också väldigt roligt. Två sorters “risifrutti” var väldigt uppskattat och det blev “soprent” på buffén.
Av de fjorton elever som kom i måndags så fick jag svaret “Inte alls” av tre och “varje dag” av fyra när de svarade på frågan “hur ofta lagar du mat eller hjälper till med matlagningen i hemmet”. Övriga drog på svaret … Under veckan så har alla gjort sitt bästa och jobbat på hela tiden. Fråga, felsökt och visat på viljan att inte göra om ett misstag. Eleverna får varje morgon en stunds reflektion när de svarar på frågor som är kopplade till gårdagens lektioner för att befästa vad de lärt sig. Frågorna rör både den teoretiska delen och matlagningen. På frågan “Vad är din plan för att utveckla din kompetens i köket” svarade 13 av 14 att nu ska de hjälpa till eller ta mer ansvar för matlagningen hemma. Oavsett om det blir så är det inspirerande att de har den ambitionen efter tre dagars hemkunskapsläger.
Nu återkommer jag igen: En elev i grundskolan får max 118 lektionstimmar hemkunskapsundervisning och är därmed det minsta ämnet. Ett ämne som på ett naturligt sätt kan kombineras med alla ämnen i grundskolan. Hos oss på Hornudden blir det givetvis mycket miljökunskap för den hållbara kosten är inte bara aktuell i media utan den är också en förutsättning för ett hållbart samhälle. För att den unga generationen ska kunna ställa kloka krav, göra hållbara val och vara en del av den “ekologiska revolutionen” behöver de få redskap. Redskap som många av deras föräldrar inte har. Var och av vem ska de få dem? Jo, det är skolans uppgift, men det är omöjligt att klara på 118 lektionstimmar. Vi behöver en “Hemkunskapsrevolution”!