Ops, februari bara försvann! Om några dagar är det mars och nästan hela februari har det känts som vår. Vi trodde knappt våra ögon i helgen när vi gick vår söndagspromenad och Klara, som är på besök från Prag, fick syn på en blåsippa. Bara en – men den var så fin.

Trots att vi är rätt erfarna odlare är det lite knepigt att veta vad vi ska våga testa och hur vi ska planera sådd och plantering. Det kan ju fortfarande slå till och bli riktigt kallt. Eftersom vi erbjuder våra ”Vårlådor” från början av april så gäller det att vi har ett primörsortiment som lever upp till förväntningarna. I lådorna har vi alltid en hel del örter i början, men spenaten som vi sådde i höstas växer på finfint och vi har sallat och lite annat smått och gott som står och växer till sig i det uppvärmda växthuset. De närmaste dagarna ska vi så mer spenat, sätta mer vitlök och rensa den övervintrade persiljan. Något som verkligen har etablerat sig är vår spenatsyra som vi sådde förra året. Den är inte så syrlig som trädgårdssyran och växer på riktigt bra så det gäller att skörda ofta så att de inte blir stora och ”träiga”:

Än har du möjlighet att boka dina ekolokala grönsaker. Alla vårlådor är nu uppbokade, men det finns fortfarande möjlighet att boka kombinationen vårlåda och säsong (KOMBO) och om du bara är intresserad av säsongslådor med tomater, paprika, sallat, gurka, zucchini mm så kan du boka även under mars. Nyligen startade vi upp anmälan här på hemsidan där du både bokar och betalar. Nytt är också att du kan planera och dela upp din betalning så att det passar dig. Om du känner dig osäker över vad Andelsträdgård innebär så har vi samlat lite info på denna flik.

Under februari hade vi som vanligt våra hemkunskapsläger med elever från STIMS. Det var rekordvarmt ute så för första gången under dessa åtta år med hemkunskapsläger kunde vi sitta ute i ett växthus när vi hade vårt eftermiddagsfika. En stor nackdel bara eftersom alla ville sitta kvar så länge som möjligt.

Vad gör ni på hemkunskapslägren” fick vi som fråga härom dagen. Vi lagar all mat, bakar allt bröd, gör äppelmos mm som vi sen äter upp. Gruppen är som regel indelad i tre delar varav en jobbar i köket tillsammans med mig (Karin), en har teorilektioner med Mats och den tredje gruppen jobbar med Kostkoll där de planerar näringsriktiga måltider för tre dagar. Utöver det ser vi film, har ett grundsmakstest, en mjöltest, våra biodlare Janne och Barbro kommer på besök och föreläser om bin och honung men vi lägger också en hel del tid på reflektion och diskussion som gäller matrelaterade ämnen. Jo, sen äter vi semlor (med lite fullkorn …) förstås!

Mao har vi skoj och jag är övertygad om att det skulle vara givande även för ett gäng som är äldre än 14 år att ta del av större delen av övningarna och diskussionerna. Praktisk hemkunskap för dig som vill utveckla dina tankar kring mat och matproduktion” – den kursen fixar vi gärna. Hör av dig om du tycker detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *