FAQ Frågor & svar

Svar på några av de frågor som vi ofta får av besökare på Hornudden.

Vad kan jag göra på Hornuddens trädgård och hur lång tid bör jag avsätta?

Här är svaret ”det beror på” som vår växtodlingsrådgivare brukar säga. Det beror på vad du förväntar dig och hur mycket tid du kan/vill avsätta för ett besök. Du kan komma hit och fika, handla i butiken eller äta lunch, men ett besök kan även inbegripa att titta runt i vår köksträdgård (som vi kontinuerligt förändrar), lära från våra informationstavlor, hyra kanot, trampbåt eller roddbåt, botanisera i gårdsbutiken eller bara vara …

Varför är det tre KRAV-märken på Hornuddens skyltar och anslag?

Tre KRAV-märken innebära att minst 90% av restaurangens råvaror är KRAV-godkända. Det är den högsta nivån och på KRAVs sida med certifierade restauranger finns vi med på listan för de restaurangen som har tre märken. Ett märke = 25% KRAV-godkända råvaror och två märken = minst 50% KRAV-godkända råvaror. Tre KRAV-märken innebär minst 90%.

Är allt ekologiskt på Hornudden?

För att få kalla något ekologiskt måste produkten vara certifierad, dvs kontrollerad av ett certifieringsbolag (det finns fler). Det räcker inte med att det odlats eller fötts upp enligt ekologiska metoder.
Allt på Hornudden är inte ekologiskt för vi har några produkter i gårdsbutiken som inte är ekologiskt certifierade och ett exempel är den honung som vi säljer – den är ej ekologisk. I restaurangen serverar vi ibland MSC eller ASC certifierad lax när vi inte har tillgång till KRAV-lax och den rökta älgen och hjorten är heller inte KRAV-certifierade. På sikt planerar vi dock att allt på Hornudden ska vara ekologiskt!

Får jag som gäst gå in i växthusen och titta på odlingarna?

Nej, det får du inte. Det är våra produktionsväxthus och vi kan inte släppa in besökare p.g.a smittorisken. I stort sett varje år kommer Jordbruksverkets växtskyddsinspektion på besök för att kontrollera våra tomatplantor och vi får ofta uppmaningen att inte släppa in besökare.

Kan vi boka ett studiebesök för att få gå in i växthusen och till exempel få höra hur ett odlingsår kan se ut?
Ja, det kan ni. Under organiserade former och tillsammans med Mats, Karin eller Åsa kan bokade studiebesök genomföras. Läs mer om studiebesök på Hornudden.
Visningsväxthus?? Vad är det?

Skånska byggvarors växthus som visas på Hornudden är 2014 års modell, alla deras nyheter för året hittar du på www.skanskabyggvaror.se. Uterumsutställningen är de två uterum som är café och kök. Vill du beställa uterum eller växthus så är det samma hemsida som gäller.

När kan vi besöka Hornudden?
När det är öppet. Skyltar visar tydligt öppettider och vi uppskattar att du respekterar dessa. Övrig tid är det vårt privata hem och en arbetsplats men även en plats för våra barn och barnbarn som fritt springer omkring och traktorer/maskiner som jobbar på olika ställen. Här hittar du våra öppettider.
Kan jag boka bord i restaurangen?

Ja, du kan boka bord i restaurangen och enklast gör du det här på hemsidan.

Kan vi boka ett växthus för att fika eller äta lunch?
Ja, det kan ni. Ring eller maila och berätta vilket. Alternativt skriv det när du bokar bord på hemsidan. Här finns våra kontaktuppgifter.
Kan vi gifta oss på Hornudden?
Ja, visst kan ni ha ert bröllop här! Kontakta oss och berätta hur ni tänker er, när ni planerar och andra frågor ni har så planerar vi tillsammans.