Enligt bondepraktikan så gäller att “April våt och maj kall fyller bondens lada all”. Nu räknar ju inte vi oss som riktiga bönder precis, men odlare är vi så väderberoendet gäller oss också och inte uppskattar vi en kall maj precis. Inte heller känner vi oss trygga med att “ladorna” kommer att vara väl fyllda i höst. Denna kalla och våta maj utmanar oss verkligen, vi som var så glada över att vi satte potatisen tidigare än vi gjort på många år (redan i slutet av april). Det är tveksamt om vi får någon egen midsommar potatis i år heller för jorden är fortfarande kall (och våt). Vi har mellanlera här på Hornudden och inte så väldränerat heller (drömmer om att vi ska kunna fixa det …). Vi är ju inga riktiga bönder så vår prioritering i år när det gäller investeringar var att bygga en nytt diskrum till caféet istället för att täckdika åkern. Fel eller rätt? Vi är oerhört glada över vårt nya diskrum som förenklar, spar tid och energi och även bidrar till trygghet för både gäster och medarbetarna.
Under maj har vi haft stort fokus på REKO-ringarna omkring oss efter som det skett personalbyte på flera av de ICA-butiker som vi tidigare levererade till. Ett personalbyte på en större butik genererar ofta förändringar. Det är som att de nya måste sätta sin prägel och då är risken stor att vi som bara levererar under säsong åker ut. Vi dyker ju bara upp i mars/april och då har de redan sina rutiner. Men, inget ont som inte har något gott med sig för i och med Covid 19 förra året fick vi både tänka till och nytt vilket innebar att vi testade REKO i Mariefred, Stallarholmen, Enköping och Eskilstuna. Vi upptäckte att det passar oss finfint så vi utökade med flera REKO-ringar i Stockholmsregionen. Dessa relationer vill vi förstås ta vara på så i år kör vi ett rejält REKO-race. Du ska veta att det är skoj att känna igen namnen på de kunder som beställer och det är fler som önskat produkter: “Har ni selleriplantor i år också“, “Kan jag få köpa fina Shisoplantor i år också?” En stor fördel med REKO jämfört med marknader är att vi bara tar med oss det som är beställt (och oftast redan betalt) och risken att vi har något med oss hem är liten. När vi åker på marknader vet vi inte alls hur mycket som är med hem och vi är oerhört väderberoende. Precis som här hemma på Hornudden – en kall och regnig dag är det inte kö varken till lunchen eller gårdsbutiken.
Hur känns det inför säsongen då? Spännande är en kort sammanfattning. När det gäller personalen så håller vi på och tränar in sommarjobbarna så de får turas om att jobba under helgerna för att det ska bli smidigare i sommar. De gör ett strålande jobb för det är mycket som de ska lära sig för helst vill vi att alla ska kunna mycket. Det är så bra när alla kan diska, vet var grejorna ska stå, kan städa toaletten och klarar av kassan. Vi blir inte lika känsliga för sjukdom och ledighet då.
Covid däremot gör det mer osäkert än spännande … Hur kommer reglerna att se ut? Kommer vi att kunna arrangera något eller ska vi fokusera på luncherna och låta det vara bra med det? Eller ska vi jaga någon som vill och kan samarbeta med oss (som vi gjorde med Strange Brew Beer för några år sedan) – det vore superskoj – men kommer vi att ha möjlighet?
Som du ser så blommar det för fullt här. Äpple, päron, rosenkvitten mm Maj är en härlig tid och det finns ju fördelar med att det är kallt – blomningen består under längre tid och om all fruktträdsblomning håller vad den lovar lär det bli mycket att plocka i höst.
Nästa helg, 29-30 maj, är det morsdagshelgen och Aptitrundan vår med Sörmlands Matkluster. Det innebär att vi har utökade öppettider: Båda dagarna öppnar café och gårdsbutik kl. 10 och lunchserveringen öppnar kl. 11. Detta för att du skall ha en chans att hinna med många av alla de deltagande företagen. Vi ska göra vad vi kan för att hinna med allt – men gör vi inte det så vet du att vi gjort så gott vi kan, även om vi inte nådde ända fram. Kram på dig!