Allt handlar inte om Covid19 … Det är mycket som vi i ett visst läge upplever eller vet är omöjligt alternativt att det bara finns ett ”rätt sätt” men så plötsligt så har det ändrat sig. Att de flesta av oss blev överraskade av Corona virusets effekter här i Sverige är tydligt – oavsett om vi ser till vårt samhälles beredskap eller vår personliga beredskap gällande toapapper och alvedon …

Det jag avser under denna rubrik gäller odling i växthus – hur vi anpassar den efter ändrade förutsättningar. Det stora växthuset som byggdes 1974, av farbror Bernt och hans team, byggdes för tomatodling. Under några år odlade vi först sommarblommor och sen tomater, men i övrigt har det odlats tomater där sedan 1975. Coolt, eller hur?

Dock var uppvärmningen ”lite” billigare på 70-talet så de senaste åren har vi startat mycket senare än de gjorde för 40 år sedan för att det överhuvudtaget ska bli något överskott. Huset är ett glashus på 600 kvm och det är inte helt tätt och utan energigardiner. Dessutom brukar det bli svinkalla nätter så fort vi planterat ut tomatplantorna så vi vet hur tomatplantor ser ut när det går under 11 grader under natten – de är mer lila än gröna …

Numera värmer vi inte det växthuset alls utan fram till mitten av maj odlar vi spenat, vinterportlack, vitlök och testar lite annat som tål att temperaturen går under nollan. I slutet av maj planterar vi ut tomatplantor i en del av växthuset och så får det bli den skörd det blir. Att odla i ”kallhus” är klimatsmart och ger därmed inte så hög skörd som när du värmer upp huset.

Första året kändes det lite skumt att inte odla tomater i tomatväxthuset – men det vägs upp med att vi inte har något pelletsräkning att betala under våren. Sen är det väldigt trevligt att skörda bladgrönt till våra andelsmedlemmar och REKO redan i april. Väldigt trevligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *