Innan jag flyttade hemifrån var inte matlagningsintresset så stort. Med en mamma som var säker i köket och en yngre syster som också hade intresse så fanns ingen anledning att ge sig in i konkurrensen. Visst hade jag gillat hemkunskapslektionerna och när mamma var inlagd på sjukhus så var det ju bara att kliva in och ta sitt ansvar. Då var tidningen “Allt om Mat” min räddning. Jag tyckte att den var fantastisk och från att Mats och jag flyttade ihop var den ett gott stöd i matlagningsutvecklingen. Sen kanske vår mödrar inte alltid gav glada tillrop och jag minns särskilt när mamma ondgjorde sig över att jag hade svartpeppar i färsbiffarna och Mats mamma kokade extrapotatis när vi bjöd på lasagne för första gången. Men det är smällar man får ta och de sitter kvar som du just läste. Varje generation har sitt mantra.

Januari är möjligheternas månad. Det är då vi har chansen att städa, organisera och planera. Blir det inte gjort då är risken stor att det inte blir av alls för sen fyller det på med alla “säsongsmåsten”. På planen i januari 2024 står bland annat att gå igenom bokhyllorna och försöka sortera ut åtminstone några bananlådor som ska gå till bokloppisen som föreningen “Action for Sustainability” har  här på Hornudden. Loppisen startade i Hornuddens regi men för två år sedan överlät vi den till föreningen som bl.a jobbar för att hjälpa ungdomar som inte går till skolan. Självklart samarbetar vi när det är möjligt.

Nu har jag börjat med att gå igenom våra kokböcker … Kopplat till inledningen: för att lära mig mer om matlagning och bakning under andra halvan av 1970-talet så inköptes en hel del kokböcker utöver alla “Allt om Mat”. Vi har inte räknat dem, men det är flera bokhyllor och det är allt från hälsokost till “cidermaking”, drinkar, fine dining och massa bakböcker. En hel del böcker är från början av 1900-talet men också andra som är från 1950-talet.


Det är väldigt nostalgiskt att öppna vissa kokböcker. Recept som använts många gånger under några år, recept som jag saknat och inte hittat och recept som jag fortfarande drömmer om att få laga … I hyllorna återfinns också många “tidsdokument” så som Carola Magnussons bok för storkök från 1998. Vilken grej det var då när hon fick utrymme i media och klart deklarerade att det inte blev dyrare att använda ekologiska råvaror i skolmatsalarna – om man använder rätt råvaror och hade kunskap. Men i hyllan hittade jag också en bok som heter “Sörmländska äpplen” som Länsstyrelsen i Sörmland tillsammans med Nordiska museet gav ut tillsammans 2012 då Bo Könberg var landshövding.

Det som kommer att bli svårast är nog att bestämma vilka “Allt om Mat” som ska behållas. Vi har drivor av dem och när jag bläddrar igenom vissa av dem så är det ett enkelt val för det har hänt mycket när det gäller matlagning, trender, råvaror sedan 1980-talet. Även med min kunskap och erfarenhet. Samtidigt som de ju är tidsdokument och allt finns faktiskt inte på Internet. Så det så!

Hur som så har jag många böcker kvar att läsa, inspireras, laga mat och baka efter och att sätta märken i. Till exempel inhandlade jag Julia Childs “Mastering the Art of French Cooking” i två band för några år sedan och hittills har jag bara bläddrat i dem och det är väl inte tanken med en sån kokbok … Den kommer alltså inte till bokloppisen! En trendsetter under 1980 talet var boken från Mudimums och du som har den förstår nog precis vad jag menar. Du som inte har den kommer att klara dig finfint men du har missat något. Att läsa “New Optimum Bible” var en alldeles hög ambition för en trädgårdsodlare då den inköptes och den är fortfarande oläst som så många andra av våra “hyllvärmare”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *