Vi försökte i alla fall …

Vem gillar att förlora … Inte  vi i alla fall!
Om vi inte är med och tävlar så slipper vi ju förlora. Det är ju ett enkelt sätt att slippa den besvikelsen. Vi tog risken i år och utvecklade vår vanliga Rågsur lite grann genom att bl.a göra den KRAV-godkänd. Det innebar att vi bytte ut vår egen honung mot inköpt KRAV-sirap och köpte in KRAV-godkänd kummin istället för den EU-ekologiska som vi haft alla år. Dessutom tog vi bort filmjölken och hade bara vatten som degvätska. Filen tog vi bort för att vi vill att så många som möjligt ska kunna äta den. Det intressanta var att ingen av oss märkte av någon större smakskillnad på de med eller utan fil.

Jag kan berätta att vår volontärsgrupp har verkligen uppskattat att vi jobbat med att förfina vårt rågbrödsrecept. Extra glada har Ville och Nasti varit eftersom de inte äter mejerivaror. Alla i gruppen har alltså kunnat äta brödet och sett det som ett ”vinnarbröd” – innan vi skickat in det. Kul att se hur ”Hornuddspatriotiskt” det varit vid varje fikastund och provsmakning och kanske skulle vi ha låtit bli att skicka upp det med Anna och Robert så hade vi kunnat fortsätta att kalla det ett ”vinnarbröd”;)

Något som jag länge haft med mig är att ”Det är vägen som är målet” och i detta fall får det vara en tröst – ingen SM-medalj i Mathantverk – men vi har haft några kreativa och roliga veckor med diskussioner och provsmakning tillsammans kring syrligt och nyttigt rågbröd och det känns minst lika viktigt och utvecklande som en medalj. Däremot kanske inte lika bra sett till marknadsföring och försäljning. Vi kommer att ha brödet till försäljning under advent och det är perfekt till både sill och köttbullar. Numera dessutom KRAV-godkänt.

Men nu återstår den viktiga delen: Vi kommer att få en utvärdering på posten med juryns förslag på hur vår Rågsur kan bli ett vinnarbröd sett ur deras ögon. – Om vi kommer att följa råden får vi se, det beror på vilka råd det är…

PS: Här har du listan på årets SM-medaljörer i Mathantverk. När vi såg/hörde att vi inte fick medalj så hade vi hoppet till att våra Matklusterkompisar skulle försvara Sörmlänningarnas ära, men icke – ingen Sörmlänning fick medalj. Det var medaljglest över huvudtaget runt Mälaren och många medaljer stannade i Jämtland. De har ju tränat fler år än vi och har troligen bättre koll på vad domarna/juryn vill ha.

2 Comments on “Vi försökte i alla fall …

  1. Håller med – det är vägen som är bästa målet. Och den egna tillfredsställelsen. Medaljer hänger bara och samlar damm. Intressant att det inte blev någon skillnad när ni bytte fil mot vatten, det måste jag också pröva. Ni är verkligen aktiva och med.

    • Jo, jag blev verkligen förvånad att det var så obetydlig smakskillnad. Andra testet ökade jag andelen surdeg för jag tyckte att brödet med vatten var lite mindre syrligt. Dock visste ju jag vilket bröd som var vilket när vi testade – det visste inte övriga. Snabbare jäsning när jag inte hade i den kalla filen för jag kommer aldrig ihåg att ta fram den tidigare … Tack för uppmuntran Harriet:)/Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *