Vem äter av rödkålen på julbordet??

Enligt flertalet undersökningar (Internet) gällande vad som är viktigast på julbordet i Sverige så kommer julskinkan först (så även i vår undersökning för fem år sedan) sen kommer sillen,  Janssons frestelse. köttbullar, lax, ägghalvor  … även vörtbröd och ostar nämns. Många har sina favoriter som inte alls är bland de vanligast – ofta olika i olika familjer. Vet de som har en grönkålspaj som ett viktigt ”måste” och andra som har gräddkokt grönkål. Vi har våra egna traditioner som ändras över tid fast det kan kännas som om det alltid varit så.

I familjen har vi en väldigt gammal tradition att kvällen innan julafton ska vi äta den varma och nygriljerade skinkan med guacamole på det nybakade vörtbrödet och dricka julmust till. Konstig tradition som kom till när barnen var vegetarianer och då ville ha guacamole istället för skinka och sen började vi lägga den på skinkan. Riktigt gott men inte helt PK (politiskt korrekt) och hållbart när vi ser till miljöhänsyn. Vi har inte ätit många avokado sen vi förstått avokadoodling inte är så långsiktigt hållbart så vi får vara mer kreativa den 23:e i år och frågan är om inte julmusten ryker också i år.

Åter till julbordet: Ett julbord ska ju vara fullt så att vi har mycket att välja mellan … eller? Är det en praktisk lösning så att vi inte ska behöva laga någon mat under helgen utan kan hålla oss till rester fram till nyår? Hur är det hos er – har ni rödkål, revbensspjäll, lutfisk, dopp i grytan, sylta – eller har ni valt ut favoriterna och skippat ”skådebröden”  som fyller upp buffén?

Lite av samma är det här i restaurangen när vi serverar julbord och vi planerar för att att inte få några ”skådebröd” och för att komposthinken ska vara tom. Det är svårt för vi har olika gäster vid varje tillfälle och vi vet oftast inte alls deras julmatspreferenser. Ibland kan man gissa (och ibland blir det rätt) och som exempel så äter kvinnor oftast mer fisk och män mer kött – enligt forskning som faktiskt stämmer med vår erfarenhet!

En utmaning är rödkålen för den platsar verkligen och passar till både köttbullar och frestelse – MEN så få tar av den! Varför??

Förra året började jag göra den annorlunda och körde på samma idé i år. Bort med kryddpepparn och in med ingefära, bort med sirap och in med honung men även i med lök och äpple. Det blir fräschare och i går (näsan är fortfarande i högt läge …) kom en kvinna till mig och frågad: ”HUR har du gjort den (sen pekade hon på rödkålen)? Jag har jobbat som kallskänka sedan 1965, bland annat på Berns, så jag kan laga mat och den är precis i min smak. Hur har du gjort?” Jag berättade att jag först bryner löken i smör, sen lägger i kålen som sen får mjukna och därefter tillsätter jag äpplen i bitar, finhackad färsk ingefära, honung, äppelcidervinäger, salt, svartpeppar för att sedan koka ihop tills äpplena inte syns längre. Extra skoj var att av rödkålen på buffén denna gång var inte så mycket kvar som det brukar vara så kanske kan vi få till ändring för rödkål är inte bara vackert på julbordet – det är gott och nyttigt också;)

2 Comments on “Vem äter av rödkålen på julbordet??

  1. Jag anser att rödkål hör ihop med skinkan. Tack för tipset, detta recept låter så gott. Jag ska prova att göra det själv i år. Mums!

    • Kul att höra och min erfarenhet är att ingefära passar ofta oss ”tjejer”;). Tack för kommentar och ha det gott!//Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *