Trädgårdstrender

Det handlar ju inte om trädgård – det är som vanligt helhet det gäller. Trädgården är en del av livet för många av oss – och det roliga är att vi är inte en fix mängd utan vi blir fler och fler.  Lotta Ahlvars (VD på Moderådet)  föredrag den nionde mars satte fart på mina hjärnceller på flera sätt. Helt klart handlar det för min del om att försöka se vad som kommer att efterfrågas om ett år, två och fem år. Kanske till och med om tio år. I vår affärsidé ingår att erbjuda produkter och tjänster som är kopplade till matproduktion och hållbar utveckling vilket innebära att vi ständigt söker nya” produkter”. Med betoning på ständigt!

Men det är inte bara det – för jag vill även förstå vad det är som händer när de som är ”lite yngre” än jag sätter trenderna. Jag bakade också surdegsbröd när jag var 20-25 år, vi odlade mycket av vår egen mat och jag stickade tröjor till både barn och make. Men inte sjutton kallades det för trend då – i början av 80-talet. Eller gjorde man det utan att jag märkte det….. för det var så självklart. Nej, knappast. Vi var inte ensamma om den livsstilen då heller men det kallades aldrig för trend. För att kunna kalla sig  ”Surdegshipsters” nu räcker det inte med att göra det ovan nämnda utan man måste vara på ett visst sätt också. Det gäller att även klä sig rätt, finnas på rätt plats, ha rätt ålder, etc. för att få tillhöra dessa trendsetters. Det handlar också om att ”var sak har sin tid”. Timing kallas det nuförtiden..

Oavsett vilket så är det skoj att trädgård och att odla sin egen mat är trendigt och det känns så väldigt utvecklingsbart. Det är så mycket vi kan göra tillsammans och på många olika sätt. Detta att lära tillsammans generar så mycket kraft och energi och då spelar varken ålder, erfarenhet, klädval, plats eller utbildning någon större roll.

För att återgå till Lotta Ahlvars föredrag så lyfte hon fram vilka stora mängder av trädgårdsböcker som publiceras i Sverige (obs att det är så i fler länder) – varje år! Denna litteratur vänder sig till alla åldersgrupper, många olika intressegrupper och oberoende av var i landet vi bor och detsamma verkar gälla både tidningsbranschen och bloggosfären.

En stilla reflektion i detta sammanhang: funkar dessa böcker som många vackra kokböcker gör, dvs att de har en stor funktion att fylla på soffbordet eftersom vi inte hinner läsa allt vi skulle vilja? På det viset blir trädgården en inredningsdetalj i bokform. Optimalt ur mitt perspektiv är när odling och matlagning kombineras i en bok och vårt senaste inköp är en sådan. Örter och matlagning- en nästan lika bra  kombination som tomater och matlagning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *