Örtguide

Örtguide

Våra KRAV-certifierade örtkryddor odlas i en 11 cm kruka och sin växtnäring från den jord de sås i. Du skall behandla  dem som krukväxter eller plantera ut dem i krukor, lådor eller rabatter så har du färska, egna kryddor under en lång tid. Vissa behöver mycket vatten, andra ”lagom” och andra bör du vara försiktig med vattningen för det är oftast lättare att vattna ihjäl dem. Timjan tillhör de tåligaste och koriander de som är största utmaningen.

Basilika, Ocimum bacilicum

Basilika är god tillsammans med andra örter i en kall sås, i sallader, soppor och till fisk, kött, fågel och pasta och dessutom utmärkt i marinader av olika slag..

  • Genovese är den ”vanliga” basilikan som du kan använda till det mesta såsom pesto, sallader, på smörgåsen, i olja och i pajer
  • Limebasilikan används på samma sätt men god smak av lime.
  • Thaibasilika med sin anissmak är utmärkt att marinera med, god att använda till asiatisk mat där smaken är lite kryddigare.
  • Röd basilika är god och vacker att ha i sallader, har inte så stark smak men doftar lite vinbärsbuske. En god vacker vinäger kan göras på röd basilika.

  • Grekisk basilika är lite mildare i smaken och är perfekt att ha i sallader men även till pesto.

Skötselråd: Skörda av den genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer vidare i bladvecken. Vattna basilikan underifrån, på fat eller i ytterkrukan. Ge den lagom med vatten – hellre för lite än för mycket så att du inte vattnar ihjäl den. Ge ekologisk gödning en gång i veckan. Enklaste och bästa sättet att spara basilika är att frysa den luftigt i en plastpåse. När de är djupfrysta kan du krossa dem och minimera platsåtgången.

 

Vattenkrasse, Källfräne, Rorippa nasturtium aquaticum

Vattenkrasse (Källfräne) har en lite pepprig smak och är delikat i sallader och kalla såser, blancherad till puré. Den är god även i soppor och hackad tillsammans med smör på ett bröd. Ett tips: blanda vattenkrasse med cream cheese eller smör och använd som dip eller dressing. Den är god i soppor eller tillsammans med andra grönsaker och oliver. Vattenkrasse har blivit alltmer populär som ”grönt” till fisk, kyckling och grillat kött. Den fungerar också bra till rätter med kalkon och tofu

Vattenkrasse innehåller antioxidanter och antinflamatoriska ämnen och är dessutom rikt på c-vitamin. En rejält underskattad örtkrydda som dock fler och fler lärt sig uppskatta och använda om inte annat för att den är så nyttig!  Den är även  rik på järn & mineraler.. Den rekommenderas för att rena blodet och rengöra huden. En del hälsofantaster rekommenderar vattenkrasse även för blodsjukdomar. Enligt upptäckter som forskare gjort minskar en daglig dos av vattenkrasse DNA-skador och ökar förmågan i cellerna att motstå skador som orsakas av fria radikaler.

Skötselråd: Skörda av den genom att knipsa av bitar av den uppifrån så att nya skott växer. Vattenkrasse trivs när den får mycket vatten (precis som det låter) och om du missar att vattna den kommer du att se det – det går inte att missa. Den blir gul och det tar ett tag att få den grön igen. Om du planterar ut vattenkrassen får du en ännu starkare krydda och troligen blir den perforerad eftersom fler än vi tycker om den. Vattna underifrån på fatet eller i ytterkrukan. Ge den rejält med vatten – hellre för mycket än för litet. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du har den kvar i krukan du köpt den i.

Citronmeliss, Melissa officinalis

Citronmeliss används mest till the och som dekoration av desserter samt i chartreuselikören, men prova att blanda den med andra örter, exempelvis persilja, så ger den en fin brytning t ex i en fiskrätt.

Skötselråd: Skörda av den genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer vidare i bladvecken. Vattna citronmelissen underifrån – den är härdig och flerårig om du planterar ut den i kruka eller rabatt. Se upp bara för den kan bli ett ogräs. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du behåller den inomhus i krukan.

Timjan, Thymus vulgare

Timjan kan användas till nästan alla maträtter men är utmärkt i en köttgryta där den kan koka med från början av tillredningen. Passar också bra till vitlök, lök, tomat, svamp, grönsaker, rotfrukter och potatis.

Skötselråd: Skörda av den genom att klippa av ”grenar” en bit upp från roten så att den kan växa om igen. Vattna timjan uppifrån i krukan. Ge den lagom med vatten – hellre för lite än för mycket så att du inte vattnar ihjäl den. Timjan är torktålig. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du har den kvar i krukan du köpt den i.

Timjan är tvåårig men kan överleva fler år om det inte är för kalla vintrar. Den timjan som växt utomhus är lättare att repa av de små bladen på och det är en bra strategi att ha timjan både inne i kruka och ute i rabatt eller kruka. Timjan är ett måste i kryddgården!

Origanum vulgare

Oregano är den klassiska pizzakryddan men passar fint i pastarätter, sallader, färsrätter, örtsåser och i matbröd. Oregano tillsammans med citron ger en fin smak.

Skötselråd: Skörda av den genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer vidare i bladvecken – du kan vara rätt tuff, Oregano är nästan ett ogräs så den växer lätt. Ge den lagom med vatten – hellre för lite än för mycket så att du inte vattnar ihjäl den. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du har den kvar i krukan du köpt den i.

Oregano är flerårig och kan planteras ut med risk att du får en kompis för livet. Den sprider sig gärna och växer sig lätt stark. En bra insektsmagnet med sina lila blommor.

Origanum majorana

Mejram har en stark och söt smak och klassisk har vi i Sverige använt den till ärtsoppa, i korv och kötträtter men den är god i en pastarätt, i örtsåser, i matbröd, till äggrätter och passar utmärkt till tomater och grönsaker.

Skötselråd: Skörda av den genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer vidare i bladvecken. Ge den lagom med vatten – hellre för lite än för mycket så att du inte vattnar ihjäl den. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du har den kvar i krukan du köpt den i.

Mejram kan du också plantera ut – men gör det på en skyddad plats med lätt jord eller i en större kruka. Skörda kontinuerligt så att den inte blommar.

Salvia officinalis (Kryddsalvia)

Salvia är en av de örtkryddor som fler och fler använder. Konsumtionen av salvia har ökat markant de senaste åren. Inom italiensk matlagning är den väldigt vanlig. En italiensk rätt är smörstekt salvia till pasta. Enkelt och gott!

Förr användes den för att ta bort den feta smaken hos feta fåglar och fårkött. Idag använder vi salvian som smaksättning och den passar även till soppor, kokta grönsaker, potatis, fläskkött, kalv, lamm och kyckling. Salvia passar bra tillsammans med timjan. Tänk på att den är stark i smaken och vid överdosering kan den ta över och hela rätten smakar bara salvia. Prova med lite i taget!

Skötselråd: Skörda av den genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer vidare i bladvecken. Ge den lagom med vatten – hellre för lite än för mycket så att du inte vattnar ihjäl den. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du har den kvar i krukan du köpt den i.

Salvian är flerårig (om det inte blir för kall vinter) och trivs både i kruka och rabatt tillsammans med andra örtkryddor eller blommor. Den är dessutom dekorativ och växer bra från vår till sen höst.

Dansk Körvel, Anthriscus cerefolium

Körvel passar utmärkt till ägg, fisk, såser och soppor, till vårprimörer, desserter och i sallader. Kryddsmör med körvel, smör och salt till färskpotatis eller en stekt skiva lax är en smakupplevelse att längta tillbaka till.

Skötselråd: Skörda den genom som du skördar dill. Vattna körveln underifrån och var noga med att sköta vattningen – den är känslig om den torkar. En körvelplanta som torkat blir som regel gul och är svår att få igång igen.. Ge ekologisk gödning en gång i veckan. Körveln är ettårig och är som bäst på våren och hösten om du vill plantera ut den. Ett tips är att blanda körvel i rabatter och krukor som komplement till både blommor och andra örtkryddor.

Kyndel, Satureia hortensis

Kyndel är god till kokta grönsaksrätter, bönor, soppor, korv och köttpajer. Några blad i en sallad och tillsammans med andra örter i såser ger en förhöjande smak. Prova att smaksätta en färskost med kyndel och hacka i några blad i brödbaket.

Skötselråd: Skörda av den genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer vidare i bladvecken. Om du planterar ut kyndel får den blåa fina blommor som du kan använda som dekoration. Vattna underifrån på fatet eller i ytterkrukan. Ge den lagom med vatten – hellre för lite än för mycket så att du inte vattnar ihjäl den. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du har den kvar i krukan du köpt den i.

Mexikansk dragon

Mexikansk dragon förhöjer smaken hos andra kryddor, ensam ger den en distinkt smak till ägg och fiskrätter samt i tomaträtter. Gott även till ugnsbakad potatis, kötträtter, såser, smör och kött.

Skötselråd: Skörda av den genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer vidare i bladvecken. Om du planterar ut den mexikanska dragonen får den gula fina blommor som du kan använda som dekoration. Dragonen är tålig och tål ovarsam skötsel. Behöver dock ekologisk gödning en gång i veckan om du har den kvar i krukan du köpt den i. Även denna blir kanonfin om du planterar ut den i rabatt eller kruka – oavsett om det är vår, sommar eller höst.

Koriander, Corandrum sativum

Färsk koriander används till asiatisk mat, i marinader, tomatsallader, såser, bönor och alla sorters grönsaksrätter. Koriander är en krydda som blir mer och Prova att byta ut persilja mot koriander. Koriander är en krydda som man antingen hatar eller älskar, doft och smak är ”speciell”. Typisk i mexikansk, indisk och thailändsk matlagning.

Skötselråd: Skörda av den genom att klippa av ”grenar” utmed roten eller plocka bladen om du bara ska ha lite i taget. Vattna koriander underifrån och var noga med att sköta vattningen – den är känslig både när det gäller för mycket och för lite. Men bättre för mycket än för lite. En korianderplanta som torkat blir som regel gul och är svår att få igång igen. Bäst är att skörda av den och använd dem inom en vecka. Ge ekologisk gödning en gång i veckan om du bestämt dig för att spara den längre.