Trädgård vs restaurang

Ja, vad är Hornuddens trädgård??

För några decennier sedan hette företaget/gården ”Hornuddens Handelsträdgård” och vi körde vidare på det namnet 1992 när vi tog över både företag och gård. Dock kändes inte ”Handelsträdgård” helt rätt, eftersom vi aldrig sålt buskar och träd, så efter några år nöjde vi oss med ”Hornuddens trädgård”. Ett enkelt val eftersom vi odlat grönsaker, örter och frukt av olika slag sedan början.

Något som vi märkt de senaste åren är att en del nya besökare förväntar sig att man kan gå in i alla våra växthus. Så är inte fallet eftersom vi producerar där och odlingen är känslig om någon för med sig smitta eller ohyra. Vi kontrolleras av Växtskyddsinspektionen och varje gång de kommer och kollar oss så skakar de på huvudet (underförstått: skyll er själva) när vi berättar att vi har organiserade studiebesök eftersom vi gärna vill berätta, inspirera och delge besökare om hur vår odling ser ut innan för dörrarna. Att släppa in besökare fritt skulle snart omöjliggöra vår grönsaksproduktion.

Många förstår det, även om besvikelsen lyser i ögonen, och accepterar att deras förväntningar inte uppfylldes. Men det finns också de som tycker att de blivit lurade.

Är vi mer en restaurang då? Restaurangen är en del av verksamheten som är ”rätt bred” – men restaurangen är inte som andra restauranger – det blev rätt tydligt idag när jag fick en order från kockarna. Den härliga är att när jag säger att vi inte har så mycket paprika och körvel så svarar Jonathan ”Det är OK, vi löser det och vi jobbar med det vi får.”
UNDERBART räcker inte!!!

Oreder20140724

Johan har försökt förklara för mig att vi jobbar annorlunda i vårt kök (jag har ju inte så mycket att jämföra med även om jag lärt mig mycket under denna sommar…). Mange, som är en av kockarna i köket denna vecka när Johan är ledig, sa ungefär detsamma i går morse när han kom. Han hade kommit på sig själv med att tänka: ”Jag behöver beställa det och det – men visst nej, vi jobbar med det vi har på gården.

Vad är vi då? Ett besöksmål med fokus på trädgård, mat och miljö –  kan en sådan beskrivning minska vissa besökares besvikelser? Om svaret är ja så återstår frågan: Hur och var ska vi kommunicera det?

Comments are closed.