Tillbaka till framtiden

Idag hade vi årets första gemensamma arbetsdag med vårt CSA-gäng (andelsjordbruket). På schemat stod att ställa ut tomatplantorna i de uppgödslade odlingsbäddarna. Innan dess skulle bäddarna slätas till, trådar upp och vattenslangar på plats.

Alla kom med ”uppkavlade ärmar” och ivriga att komma i gång. Jag var ansvarig för mat och fika och när jag tittade in i växthuset  var koncentrationen fullständig så jag tror inte att de såg att jag tog bilder … Det var full fart från start och innan lunchen var allt förberett för att ställa ut plantorna. Att ställa ut låter enkelt, men det kräver viss fingerfärdighet att få dit två trådar under krukan, tråden ska vara lagom spänd och sen ska droppslangen på plats.

Helena som vid planeringsmötet önskade att få veta sortnamn fick idag ställa ut de olika tomatplantorna och fick då veta namnen på plantorna – redan i mars! Tänk att få en ”relation” till de plantor som ska ge skörd om några månader och den skörden kommer i veckornas lådor i sommar. Istället för att boka en vinranka, ett äppelträd eller ett lamm …

Dagen gav många olika känslor. Den starkast tror jag var att ”det är så här det ska vara”. Men även en igenkänningsfaktor över att få hjälp, att hjälpas åt att skapa möjligheter för schysst grönsaksproduktion som alla sen får ta del av. Att ge dig som äter det vi producerar insyn i hur det går till tror jag är en viktig del av framtidens matproduktion. Jag är övertygad om att det ger viktig insikt att förstå hur man förbereder en tomatodling som är fler än tio plantor. En dimension av att det krävs såväl handarbete, tid och engagemang för få ett ätbart resultat.
Det är ett win-winupplägg,  eftersom de som kom och hjälpte oss idag odlar själva så har de förkunskaper och de är inga ”rookies” utan de ser delvis söndagens dagsverke som en möjlighet att utveckla sitt odlande vilket innebär att vi får ny input. Att få frågor oavsett om det kommer från nybörjare eller inte gör ju att vi tänker till, kanske får nya idéer eller ser ett annat perspektiv.

Att få extra hjälp när det är  arbetsuppgifter som kräver många händer är inget nytt på Hornudden och under 1960-80 talet var det släkten som kallades in. De kom oavsett om det gällde att plocka potatis eller att plantera tomatplantor. Gemenskapen och stoltheten efter uträttat värv var en del av belöningen, även om fika och mat givetvis var uppskattade avbrott i arbetet. Säcken potatis i bakluckan satt säkert fint också på höstkanten. Så funkar det inte längre hos oss, vi kallar inte in släkten på samma sätt som farbror Bernt och faster Ebba gjorde. Då, för ca 50 år sedan var det en tradition och den enda kända lösningen för att klara av vissa arbetsuppgifter med en rimlig arbetsinsats.

Mycket har hänt på 50 år – en del vill jag benämna utveckling men annat avveckling. Att som idag få ta emot en grupp  andelsägare som hjälper till en dag får mig att känna att vi är på rätt väg. Det pratas och skrivs om att korta kedjorna mellan konsument och producent och det är Andelsjordbruket/Andelsträdgård en lösning på, men det är bara en del av hur framtidens lokala grönsaksproduktion kan utvecklas. Relationen mellan konsument och producent kan fördjupas så att ”dela risk” istället blir ”dela möjligheter”.

One Comment on “Tillbaka till framtiden

  1. Vilken fin rapport och vilka hjältar ni är som hjälpt till! Ska tänka på er när jag äter mina tomater i sommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *