Strängnäs kommuns måltidsservice + Hornuddens andelsträdgård=SANT

Strängnäs är nu en av de kommuner i landet som köper in sig i ett småskaligt och lokalt trädgårdsföretag genom konceptet CSA/Andelsjordbruk/Andelsträdgård.

Ett koncept som vi varit nyfikna på och intresserade av sedan lång tid, men som blev ännu mer intressant efter att Jenny Sjöblom var här våren 2016 och berättade om hur CSA växer i Sverige samt om utmaningar och möjligheter med ett CSA-upplägg.

Först ut med ett samarbete mellan kommun och odlare var Sollefteå och Kramfors som följdes av Tingsryd 2017. Dessa företag och kommuners samarbete inspirerade oss på Hornudden: Det går alltså!” Det som vi aldrig trodde skulle vara möjligt hade Torsåkers gårdsprodukter, Nyttogården och Nybrukarna genomfört. Att läsa och höra att det var möjligt gjorde att vi hörde av oss till Karin Lundell, Strängnäs Måltidsservice. och hon var positiv från första kontakten så vi bokade ett möte med henne och Peter Hudatzky. När vi träffades så blev det tydligt att det inte handlade om  ”om” vi ska samarbeta utan ”hur”. Lyckan var stor här på Hornudden den dagen!

Nu har vi bestämt ”hur” och nästan allt är planerat och upplägget är klart. Femton andelar av Hornuddens Andelsträdgård kommer att fördelas på några av kommunens kök under 20 veckor.  Närmat som är nyskördad och ekologisk! Detta är stort och vi är så glada! Vilka kök som får lådorna? Nja, allt vill jag inte berätta nu, men jag kan delge att det är både små, unga och gamla som kommer att få del av vår skörd. Det hade vi aldrig trott var möjligt för fem år sedan..
  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *