Smolk i bägaren

För er som såg Kalla Fakta förra veckan: Man blir bakfull även på ekovin, även på osvavlade naturviner. Jag har gjort empiriska studier i saken, på rent vetenskapliga grunder. Kanske mindre bakis, men definitivt bakis och kvaliteten på vinet har en betydligt mindre påverkan än mängden. Histamin i all ära, men vi är alla allergiska mot alkohol i någon utsträckning. Med det sagt så tycker jag ändå att du skall satsa på giftfritt.

När hästköttskandalen hade sin kulmen träffade jag några vänner för lite mat och vin. Undertecknad var skadeglad och såg möjligheten för utökad konsumentmakt och ett uppvaknande bland allmänheten. Men en av vännerna som arbetar inom livsmedelsindustrin delade inte min uppfattning:
”Det enda som kommer att hända är att efterfrågan på hästkött i butikerna kommer att öka.”
Jag hade svårt att acceptera det, och i diskussionen som följde gjorde jag mitt bästa för att bevisa att han hade fel. I går var jag på Coop och såg för första gången att häst hade fått en egen avdelning i köttdisken. I efterhand så känner jag mig rätt naiv.

Med det i bagaget har jag svårt att se att det kommer att ske några stora förändringar efter Kalla Faktas avslöjande om bekämpningsmedel i boxvin. Det blir några löpsedlar hos kvällstidningarna och sen är det ”business as usual”. För insatta är det för ingen nyhet, 15% av alla bekämpningsmedel som används i Europa sprutas på vindruvor.  I en fransk undersökning som släpptes under hösten innehöll 92 av 92 analyserade flaskor pesticider. Prisspannet från 1,6 euro  till 15 euro provades, till och med några ekologiska.
Så jag är förvånad över att inte alla boxviner i Kalla Faktas undersökning innehöll pesticider. Dessutom tycker jag att de borde tittat närmare på svavel när de ändå höll på. DN:s artikel om svavel i boxvin har fyra år på nacken och det är värt att uppmärksamma igen, för det har knappast förändrats i positiv riktning.

SONY DSC

Här skulle jag kunna raljera över problemen men istället tänkte jag fokusera på lösningar. Utan inbördes ordning har du här några tips på hur du kan minska mängden gift som du får i dig genom vinkonsumtion, alkohol inte inräknat.

  1. Drick vin på flaska.
  2. Märkning och organisationer. KRAV och Fairtrade  är självskrivna. Ekologiskt producerat och rättvisa villkor för arbetare borde vara självskrivet. Afrikagruppens lista över vinerier som har ok villkor kan vara bra om du är Sydafrika-fantast. Näst bäst är EU-eko och ländernas respektive ekomärkning. Utöver det så har vi även frivilliga sammanslutningar som VinnaturLes Vins S.A.I.N.S och  AVN. De går ofta under det något vaga begreppet naturvin. Vinnatur har som krav att alla viner provas efter kemikalier varje år och det är munter läsning om man tittar på bekämpningsmedel och svavel.
  3. Upptäck beställningssortimentet. Monopolets ordinarie sortiment skall fylla hela landets butiker med vin och aldrig någonsin ta slut, därför består det av viner från mastodontproducenter som gör viner som smakar identiskt år till år, flaska till flaska. Inget ont om de, men vill man ha intressanta viner från småskaliga producenter är det beställningssortimentet du skall ge dig på. Här lägger importörerna själva in viner som de tycker att du borde prova och andelen ekologiskt är procentuellt högre.
  4. Upptäck nya vinområden. De ekologiska viner där du kan hitta rester av bekämpningsmedel ligger allt som oftast i klassiska områden såsom Champagne, Bourgogne, Chablis och delar av Rhônedalen. Här ligger vingårdarna intill varandra och det kan ibland vara endast en meter mellan en konventionell och en ekologisk vinranka. Ekovin från mindre erkända och/eller nya odlingar ger förutom mindre pesticider även gynnsammare prissättning då åkermark är billigare i sådana områden. Så upptäck det ekologiska utbudet i till exempel Roussilion och Loire. Där är prisglappet mellan giftigt och giftfritt mindre.
  5. Lär känna en importör. De som köper in vinerna till Sverige har som regel ett väldigt passionerat förhållande till de produkter de säljer och personerna som skapar dom. De går gärna i god för viner och vinmakare samt sätter stor stolthet vid att kunna varje detalj om området och druvan. Du ser sällan dessa personer. De tjänar sitt levebröd mellan producenten och monopolet eller mellan producent och restaurang. Det är de tillhandahåller ständigt nya spännande viner till utforskande sommelierer och nyfikna vinnördar. Med deras hjälp blir du insläppt hos den där producenten som annars inte skulle öppna för dig.
  6. Skapa en relation. På samma sätt som med andra livsmedel. Vill du vara säker på att grisen du äter har levt ett bra liv, åk ut till grisbonden. Vill du veta vad som hamnar i ditt glas, åk iväg till vingården. Se producenten i ögonen och titta in i vineriet. Det är ett underbart sätt att semestra och småskaliga vinproducenter är några av världens skönaste människor. Vem vet, en bieffekt av det gift- och tillsatsfria vinet kan bli en vänskapsrelation. Lär du känna en bra vinproducent så kommer hen kunna rekommendera dig andra i samma kaliber och innan du vet ordet av kommer du också vilja importera vin.

SONY DSC

Vi på Hornudden köper vin från WINE Trade  och  Wine List,  två importörer som delar vår syn på vin. Privat så handlar vi av Vinlådan och Caviste, de har en nära relation till producenterna de säljer ifrån och fokuset på ekologi ökar ständigt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *