Råvaruinformation

En klyscha: Kommunikation är svårt – hur många gånger har vi inte hört eller använt det när något gått fel och vi inser att felet kanske låg hos den (läs mig) som gav informationen. Men ibland är det väl helt klart att det var mottagaren som inte var mottaglig, eller?

Kommunikation eller information här på Hornudden är supersvårt!! Det är inte rimligt att vi ska nå ut med allt det vi vill att våra gäster ska vara medvetna om. Jag tänker då till exempel på vilka råvaror vi använder när vi bakar kakor och lagar mat. Det blev så tydligt för mig idag när jag bakade vår Rågarnold på stenmalet vete- och rågmjöl från Warbro Kvarn. Det är en rejäl skillnad mellan att baka på stenmalet mjöl och på det som malts på valskvarn.  Hoppas att du också upplevt det.

Det vi lagar och har på menyn är sådan mat och fika som vi själva äter och vill äta. Både näringsriktig och smakrik. Till exempel så har vi 50/50 av virvelmjöl och vetemjöl i våra pannkakor och detsamma gäller vår tomat- och färskostpaj.

Allt detta har blivit så mycket enklare de senaste åren. Det finns fler och fler lokala och ekologiska produkter så livet som café- och restaurangägare har blivit både roligare och enklare sett till att få tag i bra får råvaror. Tänk att vi nu kan servera en rätt som heter Sörmländsk Caprese med ”camelinafocaccia” … Detta eftersom Jürss Mejeri gör mozzarella numera och by Ranch levererar en olja gjord på oljedådra som är helt suverän till vår focaccia (till och med receptet är sömländskt …) och  sen våra tomater förstås!!

Det är skillnad det mot hur det var för åtta år sedan när vi startade. Då fanns ingen lokal ekologisk ost, vi serverade bara fisk som fiskats i viken utanför restaurangen och vi lagade av det som vi hade att skörda i växthusen. Att ha en rätt med italiensk anknytning hade varit som att ”svära i kyrkan”. Det är mycket enklare nu av flera skäl – vi har ju lärt oss en hel del under dessa år.

Nu spelar rätternas härkomst ingen roll utan fokus är på att är schyssta råvaror (=ekologiska) och det ska vara mat som vi själva gärna äter. Det kanske är anledningen till att många gäster säger att det känns som om de är ”hemma hos” oss. För det är ju så det är – när du kommer till Hornudden så kommer du hem till oss, Mats och Karin.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *