Plantor

Nu är äntligen alla tomatplantorna i jorden. Vi gjorde som vanligt i år, dvs ställde ut dem på plastlist och där fick de stå i ungefär en vecka. Under denna vecka har vi nu planterat dem och humlorna flyger runt i full fart och pollinerar dem. Äntligen! Vissa plantor blommar på andra klasen, men andra har inte satt blom än. Eftersom vi odlar flera olika sorter så blir det så och det finns fördelar med det, även om det vore enklare att bara ha en sort. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt?

Spännande är det i alla fall att se plantorna där i rader och samtidigt veta att de kommer att växa så att man ser det från kväll till morgon. Växtkraften är lika imponerande varje år.

Växtkraft är riktigt häftigt och i veckan var jag på kurs för att lära mig mer om sommarblommor eftersom vi ska återgå till att även odla lite som inte är ätbart, dvs blommor. Länsstyrelsen i Västmanland bjöd in till en kurs med Mona Holmberg som föreläsare och vi fick lära oss massor. Mitt sätt att tänka kring sommarblommor eller utplanteringsväxter (UPV) som vi är vana att säga ändrades totalt. Mona vill ha stora plantor som är klara att sätta ut i rabatten så att det blir fint ”från dag ett”. Hon poängterade också vikten av att gödsla rikligt och visade med bilder den skillnad som två nävar hönsgödsel gör på två veckor. Pedagogiskt och tydligt.

Så, i år ska vi gödsla våra rabatter mycket mer! Dessutom fick vi tips om en KRAV-godkänd urnjord till balkonger, krukor och urnor och vi får hem massa säckar av den i nästa vecka. Då blir det med andra ord plantering varje dag. Problemet blir att hitta plats att ställa eller hänga på. Men det hör liksom till…

Comments are closed.