Parabere Forum 2018 i Malmö

För fjärde året genomfördes Parabere Forum och i år, den 4-5 mars, kunde jag delta för första gången. Parabere Forum är en oberoende internationell plattform för kvinnors åsikter och syn på de större matfrågorna med syfte att förbättra förutsättningarna inom gastronomi, mat, näring och jordbruk. Kvinnors erfarenhet och expertis över generationer står i centrum.

I år genomfördes Parabere i Malmö med 300 deltagare från 30 länder. ”Amazing” är bara förnamnet och att få lyssna till briljanta talare med erfarenhet och kunskap som trollbinder och gör att jag glömde bort både hunger och ”träsmak” var så kul. Att få ta del av berättelser från hela världen där kvinnors engagemang, insats och med hjälp av hårt arbete gör skillnad. -på olika sätt.

Temat detta år var  ”Edible cities så fokus var på hur vi kan/skulle kunna producera mat i staden. Dessbättre så var det flera talare som var tydliga med att vi aldrig kommer att kunna föda staden med dess egen odling/produktion men vi fick till oss så väl historia om hur det var ”förr” som hur det kan bli i framtiden och att om alla i staden odlar lite så bidrar det i det stora. Aquaponics och att minimera svinn (zero-waste) var några exempel på vad som är på G och som kommer att utvecklas.

Några exempel (läs favoriter):
Ester Kern berättade om hennes mission: att få oss att använda hela växten. Hon uppmanade oss att skicka in recept där vi använder allt på grönsaken/frukten.
Edith Salminen, en av grundarna av Gro’Up i Malmö som har detta manifest och till det behöver jag inte tillägga mer än att hon gjorde en av de bästa presentationer jag sett – både sett till framförande och bilder på duken.
Lara Gilmore som berättade om ett helt underbart projekt i Modena, Italien där mormödrar lär pojkar med ”special needs” att göra tortellini. Vi fick höra många helt suveräna historier och denna var absolut en av mina favoriter. Började fundera på vilken svensk husmanskost som skulle lämpa sig för ett ”copy paste-project” i Sverige.

Utöver föredragshållare så är mötet med andra entreprenörer, matlagare och ”foodies” en stor del av helhetsupplevelsen. Från kocken i London, systrarna i Halland, storbonden i Danmark, chokladproffset i Skåne, hotellentreprenören i Skåne till projektledaren i Finland och fiskaren i Alaska – alla dessa möten som på olika sätt är inspirerande och ger kraft.

Sist, men definitivt inte minst: Det var  nog den bästa mat och det bästa fika jag någonsin fått på en konferens/möte. Outstanding! Från början till slut – från mackorna på förmiddagen till ”Swedish FIKA” på eftermiddagen

Nu ska jag bara få ordning på alla intryck och bestämma vilket av våra nya projekt vi ska börja med;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *