Om att välja..

”Du har alltid ett val och att inte välja är också ett val” var en devis jag (lånade och) använde ofta för några år sedan. Den finns fortfarande med, men är inte lika frekvent nu. Ibland dyker den upp och blir väldigt tydlig. Vi jobbar med ekologisk odling, förädling och servering och där är det självklart att vi skall använda ekologiska råvaror när det finns. Det ligger både i vår värdegrund och vår affärsidé. Men det händer att vi får påminnelser om att det är ständiga val även vad gäller annan konsumtion.

Ett färskt exempel:
Både Mats och jag behövde nya glasögon och visste att det fanns billiga att införskaffa i stan. Ett par glasögon som gör omvärlden tydligare för mindre än 2000 kr kändes som hittat eftersom jag för några år sedan gav närmare 8000 kr. Vi traskar in och hittar snabbt var sitt par, men strax innan jag skall få min undersökning frågar vi hur lång tid det tar för dem att bli klara. ”Två veckor” får vi till svar ”de skall ju från Kina”. ”Skojar du? ” frågade då Mats med stor förvåning. Det var inte skoj (x2)…. Receptet faxas till Kina där de tillverkas och sen skickas till oss i Skandinavien.  Hmm

Efter lite diskuterande och dividerande blev det en ny provomgång – och beslut om tyska bågar och glas. Inte lokalproducerat, men i alla fall närmare oss. Kvaliteten på de kinesiska kunde de inte garantera – däremot förväntas de tyska hålla högre och säkrare kvalitet. Ett annat pris förstås: nästan 5000 kr per person efter rabatt. ”De kostar att vara idealist” har vi fått höra när vi berättat för våra vänner om vårt val.  Men vadå? Vi vill stimulera den ”lokala” produktionen och sysselsättningen oavsett vilken vara det gäller.

Matsoga

Ps. En vecka efter att vi hämtade glasögonen ramlade ett glas ur tråden. ”Det här var inte bra gjort” hördes optikern mumla när han inte kunde få glaset på plats igen. Så nu går jag med mina gamla glasögon och väntar på att få ett meddelande om att de nya är fixade. Att välja är inte alltid lätt – men vem sa att livet är lätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *