Om att plantera ett äppelträd

För många år sedan (snart 30) så planterade vi var sitt äppelträd till våra barn. Alla fick den sort som det gillade bäst. Gul Rickard, Gravenstein, Åkerö och Mio. Äppelträd växer ju alltid väldigt sakta, som du säkert vet, man väntar på den stora skörden av underbara äpplen. Men det dröjer … Glädjen när de börjar ge frukt är stor, men ibland blir man besviken. När vi skulle sätta tänderna i det första Gul Rickard var förväntan stor för det var många äpplen på trädet det året. Besvikelsen var ännu större. Det var inte gott – alls! Vi försökte hitta förklaringar. Hade det varit för torrt, minns vi fel hur det skulle smaka mm. Samma sak året därpå – fortfarande smakade det inte gott. Torrt och trist. Vi längtade efter ett riktigt Gul Rickard. Efter några år insåg vi att vi fått fel sort – vi gav upp och pratade inte med barnen om ”deras äppelträd” för att inte Johan som fått Gul Rickard skulle bli ledsen över sitt äckliga äppelträd. Det var liksom försent att ge ett nytt.

Trädet står där och ger rätt bra med små gula, fula och inte goda äpplen. De funkar att musta på – men inte mycket mer. Själva trädet är fint och färgen på äpplena också. Vi har pratat om att kapa det och plantera ett nytt men det har inte prioriterats.

För några veckor sedan var vi på Nordiska Museets Äppelfestival och där fanns det pomologer som kunde sortbestämma äpplen och päron. Jag tog med några av våra ”Gul Rickard”och lämnade till dem. Det tog inte många minuter innan de gav ett svar. Det är A2.

A2 är en starkväxande grundstam. Alltså den stam som man ympar (t.ex. Gul Rickard) på när man vill ha stora träd som blir gamla. Så härligt att få en förklaring och faktiskt rätt skoj att det var Johans träd som blev en A2 istället för ett gott och saftigt äpple. Johan som nu satsar på att förädla äpplen och som i våras tillsammans med Kalle ympade olika sorter på många hundra grundstammar. Alla är A2 om jag är rätt informerad.

När vi berättade det för Johan så var han helt omedveten om att det var ”hans äppelträd” och jag kan förstå det för vi har inte pratat om det sen vi insåg att det inte var Gul Rickard. Så nu har han ett A2-träd som bär frukt och det är mer unikt än Gul Rickard. I år finns inga äpplen kvar på trädet längre, men vill du komma och testa ett A2-äpple ett annat år så vet du var de finns;)

One Comment on “Om att plantera ett äppelträd

  1. Härlig historia. Vi köpte ett äppelträd som vi trodde var Ingrid Marie, men har förstått att det är det inte. Däremot är äpplena goda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *