Kvalitetskommunikation – en utmaning!

Härom veckan blev jag intervjuad – temat var kvalitet. Hur gör vi som är ett litet kvalitetsmedvetet företag (det var journalisten som benämnde oss så:) på landsbygden för att kommunicera till konsument vad du får för pengarna hos oss. Ingen lätt fråga att svara på. För ganska ofta känner vi att det finns stor utvecklingspotential inom det området för oss … Vi jobbar på det. Vår info på brickor och skyltar i caféet och i butiken är en början, men det är helt klart inte tillräckligt, det finns mer att göra. Facebook och Instagram är kanaler vi också använder för att ge info om vad som händer här på gården och där har vi en direktkanal till kunder och gäster.

Det jag bland annat tog upp med journalisten var är att jag är glad att det finns entreprenörer som Sara och My. De har koll, jobbar med kvalitetsråvaror och lägger ner kraft och tid på att utbilda både sina kunder och andra som följer dem på deras bloggar och Instagram. Både inspirerande och imponerade att läsa deras texter och se bilderna.

Driver du en säsongsbetonad verksamhet så är utmaningen än större. Som kund får du vad du betalar för och där gör du valet. Vill du ha lokalt, hantverksmässigt, ekologiskt så kostar det mer än det som är industriellt och oekologiskt producerat. Det är inte konstigt alls – det är en av förklaringarna till att industrialiseringen genomfördes.

Efterfrågan på premiumprodukter – både svenska och importerade ökar. Konkurrensen handlar inte längre bara om lägst pris utan numera är det ”rätt produkt till ett attraktivt pris” som gäller och det känns som om vi är på rätt väg. Fler och fler konsumenter inser att du får vad du betalar för och även att det du äter påverkar hur du mår. Kul, eller hur! Det finns en ljusnande framtid för kvalitetsprodukter – såväl småskaligt som i större produktion. Uthålligheten är utmaningen – att nå ut och nå sin målgrupp är inte alltid lätt i vårt brus av information. Överallt!

Alla lägger inte tid och kraft på att fundera på vad man betalar för, men att möta de som förstår vad som ingick i priset ger kraft. Du får upplevelsen också. Allt du ser omkring dig har kostat att åstadkomma – oavsett om det är en brygga eller en gräsmatta så finns investeringskostnader som oftast ska betalas under många år. Att skapa en avkopplande miljö tar både tid och kraft. Det är svårt att kommunicera det på ett sätt så att det tas in och skapar förståelse.

I helgen var restaurangen bokad för en födelsedagsfest då åtta kvinnor i sina absolut bästa år (40) hade skoj tillsammans under lördagseftermiddagen. Åt, drack och skrattade. När de åkte sa en av dem ”Tack för en underbar upplevelse!” Maten hade de redan berömt så att få höra detta som avslutning gav både kraft och energi att gå in i köket och diska det sista.

Jag förvånas många gånger över att det finns gäster som anser att de kan bedöma vad en flaska äppelmust eller en bulle ”borde” kosta.  Borde sett ur vems perspektiv – plånboken hos den som ska betala, produktionskostnaden eller kontot hos den som ska betala driften och investeringar? Det är så lätt att uttala sig om vad andra borde och inte borde. Det blir mycket svårare ju mer information man har.

Se dig om kring! Hur vanligt är det inte att dessa små ambitiösa caféer eller hantverksföretag startas och efter tre -fyra år så ger de upp och går tillbaka till det jobb som de några år tidigare ville ifrån. Det är skoj att se att många vill ”leva sin dröm” men det trista är att det som vi skapar med händerna aldrig är värt lika mycket som tjänster såsom konsultuppdrag eller IT-tjänster. OCH det finns ett visst genusinslag i förhållandet. Queen of Kammebornia beskrev detta så bra för några år sedan – men det gäller fortfarande! Läs hennes text så förstår du vad jag menar.

Vill vi behålla och utveckla det småskaliga mathantverket/produktion så är det viktigt att vi även skapar förståelse för vad som påverkar priserna och det kanske är bättre att äta riktigt bra producerat kött en till två gång i veckan istället för kött från djur som inte haft ett värdigt liv varje dag. Den limpa som är bakad av ekologiskt mjöl har du säkert råd att kosta på dig flera gånger i veckan – för så stor prisskillnad är det inte om du ser till vad annat kostar som inte är mat. Oavsett vad som sägs så hävdar jag att konsumenten har makt – med plånboken kan vi styra utbudet. Ingen handlare tar hem det som han eller hon vet inte säljs och ställer på hyllan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *