Hemkunskapsreflektioner

Så har vi haft årets första hemkunskapsläger. Fyra dagar med tolv elever som fått både teoretisk undervisning och praktisk träning  i vårt restaurangkök. Det är ambitiösa, målmedvetna och intresserade elever som vill lära sig. En lyx för dem att komma till Hornudden i en grupp på 12-16 elever, men även en lyx för oss att få undervisa i grupper om 4-6 elever eftersom vi delar in i tre grupper. Det blir undervisning med hög kvalitet och gruppdiskussionerna när de är fem personer blir helt annorlunda än när det är 12-16 och tänker man då på att det oftast är större grupper i skolan så blir det förståeligt att många lärare inte orkar.

Hemkunskap är grundskolans minsta ämne med 118 lektionstimmar  – totalt under deras hela skoltid! Några delar av kunskapskravet för en elev i årskurs nio som får det lägsta godkända betyget, E: ”Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert. Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.”

Hur svårt kan det vara?? Mitt svar där är som vanligt ”Det beror på!!” Om eleven hjälper till hemma med matlagning, städning, inköp mm och även deltar i diskussionerna kring samhället, jämställdhet, miljö, ekonomi och konsumtion då är det ”lätt som en plätt”. Men jag kan berätta för dig att de allra flesta gör inte det. De flesta får service hemma – av olika skäl. Det behöver inte var kört för det för vissa har fallenhet och intresse, men på den betygsskala som gäller nu (E-A) och med de betygskriterier som vi ska följa så är det väldigt få som når upp till ett A. Den hemkunskapslärare som delar ut många A i sin klass skulle jag vilja möta – för kraven är höga och många. Mycket större än de var på 1970-talet (om jag minns rätt …)

Vi kör intensiva läger. Just ingen fritid mer än rasterna mellan lektionerna så eleverna är trötta när de åker hem – det är inget viloläger … På dagens utvärdering kunde vi bland annat läsa: ”Man lär sig om hemkunskap nästan hela tiden”, ”Nu kommer jag att köpa produkter med miljömärkningar”, ”Jag lärde mig att grovt bröd också kan vara gott, som jag inte tyckte att det var innan Hornudden” och till sist ett vanligt svar :”Detta hemkunskapsläger har varit väldigt lärorikt med mycket långa dagar”.

Vad gör vi då? Vi lagar och bakar allt vi äter tillsammans. Gruppen är indelad i tre grupper och en grupp är med mig i köket där vi har 1,5-2 timmar på oss att fixa lunch, fika eller middag. I tisdags åt flera av oss våra första semlor och denna gång var det två sorter – surdegssemla och semmelwrap.

Nu laddar vi om och planerar för nästa vecka, då kommer en elev som är glutenintolerant och en som är laktosintolerant så det kommer att bli pannkakor utan gluten och laktos – på flera sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *