Hemkunskap 2014.2

Att möta 14-åringar i en lärande situation kopplad till mat och miljö är så inspirerande! De har koll, de är intresserade och de vågar fråga. Givetvis är kunskapsnivån och intresset olika från person till person, men överlag så finns ett intresse. Vid miljödiskussionerna uppkommer en viss oro hos dem Dessbättre är det lätt för oss att kontra med att vi som äldre vuxna känner hopp för vår världs framtid när vi möter dessa ungdomar!

Pastatillverkning SONY DSC  Pav

Tisdagens matlagning fick en klar favorit bland många. Köttgryta och vegetarisk lasagne gjord på färsk pasta  fick mycket beröm – men yoghurtglassen slog alla rekord. Vi hann inte ens ta några kort! Enkelt, snabbt och inte så söt som den vaniljglass (från Jan Heds dessertbok) som vi gör till trerättersmiddagen på onsdagskvällen.

Receptet: En liter ekologisk turkisk yoghurt blandas med 1,5 dl socker och önskad smaksättning (prova dig fram – det gjorde eleverna). Exempel på smaksättning, är citronsaft, vaniljpulver, hackad mörk choklad och rostad kokos. Här är det din kreativitet som sätter gränsen. Sen kör du smeten i glassmaskinen eller ställer in den i frysen. Det som var extra bra var att den är lätt att ”skopa” – det som är mindre bra är att den smälter snabbt.

Comments are closed.