Hamburgerkrigets vinnare och förlorare

Det har nu gått drygt en vecka sedan hamburgerkriget bröt ut. För de som inte har huvudet i matbubblan så handlar det hela om hur man gör en ljummen hamburgare till en het potatis.

Den allt mer folkkäre köttkocken Johan Jureskog, mest känd från programmen Kockarnas kamp och Världens bästa burgare blev den senaste i raden av människor som sätter sitt ansikte på en (i det här fallet tre) hamburgare på McDonalds.

boudetinsta

Hamburgarna hann inte ens lanseras innan bagaren Sebastien Boudet, främst känd från Nyhetsmorgon och Instagram, tog till orda. Jureskog var inte sen med att kontra genom att kalla honom för ”en fransk pajas som inte har koll”. Det började storma i ankdammen och Expressen och Aftonbladet var inte sena att haka på och efter några samtal med matbranschens citatmaskiner kunde man elda på konflikten ytterligare.

För mig är det solklart att det är en av de värsta sellouts jag sett. McDonalds är ett av världens vidrigaste företag, du kan säga vad du vill om hur de ger arbetstillfällen och tillhandahåller mat till en kostnad som alla har råd med. I mina ögon är de att likställa med Philip Morris när det handlar om att driva försäljning av produkter som dödar dig i långa loppen med fenomenal marknadsföring och beroendeframkallande substanser. De har drivit utvecklingen inom snabbmatsindustrin i över 50 år och är en aktiv del i utbredningen av fetma och diabetes som vi är långt ifrån kulmen på.

sellout2
Att som ambassadör av kvalitetskött ställa sig bakom det företag som stödjer en köttindustri som håller en sådan usel kvalitet att köttet måste tvättas med ammoniak innan man gör burgare på det är för mig häpnadsväckande. Inte ens Mannerströms undermåliga tågmat, Kocklandslagets härdsmälta till bensinmackskorv eller det faktum att Fares går i god för Pressbyråns kanelbullar kommer i närheten. Detta kan endast mätas med Cantenaccis stöd för flytande margarin i form av total kolapps av värderingar i relation till inkassering.

Men inget krig utan vinnare och förlorare

Vinnarna:

Sebastien Boudet

Boudet är militant och konfliktbenägen, de som inte redan visste det satt uppenbarligen och sov när han gjorde karaktärsmord på landets store gudfader inom bageri och kondis för några år sedan. En stor del av hans varumärke handlar om att vara hantverkets förkämpe och då får man inte tveka på avtryckaren. Ett uppskattat inslag i en annars konflikträdd bransch. Men likt Janne Josefsson så blir ibland konflikten viktigare än målet.

Johan Jureskog

Det finns inget finare än att vara folkkär och det enda som är mera folkligt än Melodifestivalen är en hamburgare på Donken.  McDonalds serverar närmare en halv miljon människor per dag och alla de människorna ser hans fejja när de går och käkar, plus alla de som måste stå ut med repliken ”cool snubbe” om och om igen i tv-reklamen. Folkkär är lika med pengar och det arvode som han fick för det här motsvarade nog ungefär vad man kan lägga undan över 10 års tid som kökschef. Att han tidigare gett uttryck för att folk borde äta mindre kött men av högre kvalitet väger troligtvis inte lika tungt i det perspektivet.

McDonalds

Att kunna stoltsera med ett gästspel av mannen som driver landets främsta köttkrog* och är självutnämnd burgarnörd. När Jureskog som anses vara en expert på köttkvalitet sätter sitt namn på inte bara en utan tre av deras produkter så är det en enorm framgång. Med ”premiumburgare” kan man även lyckas locka tillbaka några av de kunder som tröttnat på ljumna skosulor och sökt sig till andra hamburgerkedjor. En av världens främsta marknadsförare har gjort det igen.

Förlorarna:

Folkhälsan

Ta t.ex. Jureskogs NYburgare. Man har ökat andelen kött med 100% och minskat andelen färska grönsaker med samma procentsats. Sen har man toppat det hela med stekt lök. Och friterad lök. Och majonnäs. Den innehåller dubbelt så mycket kalorier som en vanlig Big Mac. Energiinnehållet motsvarar ungefär två timmars löpning i högt tempo och då är inte ens pommes och läsk inräknat. Kör du meal med plusmeny får du ut och springa i mer än tre timmar om du skall vara tillbaka på noll. Personligen tycker jag att man borde använt flätat bacon istället för bröd så att känslan av en hjärtattack blir komplett.
Det råder inga som helst tvivel om att det här är extremt ohälsosam mat.

Den goda smaken

Frågan om vad man skall tycka verkar inte vara i närheten så intressant som frågan om hur den smakar. På samma sätt som många anser att det är strunt samma om Wagner var antisemit eller inte så länge hans musik var fantastisk, så verkar det i sammanhanget vara ointressant om Jureskog gör rätt eller fel så länge hans burgare är bra.
Men det är de inte. Dubbelt upp av samma trötta skosulor och samma trista bröd men med mer fett och mindre grönt är inte en win. Den utlovade tryffelsmaken lyste med sin frånvaro och den klassiska donkenkoman ackompanjeras av en besk bismak av att man blivit blåst. Ja, jag har provat den. För jag var nyfiken. Var det ett kvalitetslyft? Så klart inte.
Men väldigt smart PR från de stora vinnarna i sammanhanget, Jureskog och McDonalds.

3 Comments on “Hamburgerkrigets vinnare och förlorare

  1. Bra kommentar.
    Jag tror dock att Jureskog kommer förlora på detta. Särskilt efter tv serien.
    Upp som en sol ned som en pannkaka är en bra metafor.

  2. Läste detta först nu när jag var inne och skulle boka julbord, men det var både upplysande och underhållande. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *